Самолет с 66 души се разби в Средиземно море, експертите единодушни - най-вероятно е атентат (обзор)

Египетският еърбъс изчезна от радарите 3 часа и 36 минути след излитането от Париж

“Еърбъс А320” на египетската компания EgyptAir с 66 души на борда се разби вчера в Средиземно море. Самолетът изчезна мистериозно от радарите 3 часа и 36 минути след излитането си от Париж, изпълнявайки полет до Кайро. Разследването не изключва причината да е терористичен акт.

Полетът стартирал в 00,09 часа българско време от парижкото летище “Шарл дьо Гол”. На борда били 56 пасажери, сред които малко момче и две бебета, 7-членен екипаж и трима служители на силите за сигурност. Няколко минути преди да изчезне от радарите от контрола на въздушния трафик разговаряли с пилота, който не споменал да има проблем. След навлизането на еърбъса в египетското въздушно пространство връзката с него била изгубена. От гръцката гражданска авиация съобщиха, че самолетът се е разбил на около 130 морски мили от остров Карпатос, северозападно от остров Крит. Гръцки военни, които участват в издирвателната операция, съобщиха вчера следобед, че край Крит са забелязани плаващи обекти, които може да са останки от самолета.

Първоначалната информация, че еърбъсът е изпратил сигнал за бедствие, бе отхвърлена. Но гръцкият министър на отбраната Панос Каменос съобщи, че след навлизането в египетското небе на 11 300 м височина самолетът направил две резки завъртания - на 90 градуса наляво и на 360 градуса надясно, след което рязко загубил височина и на 3000 м изчезнал от радарите.

Египетското разследване работи по различни версии - от технически проблем до атака. Президентът Франсоа Оланд също не изключи нито една хипотеза - от “инцидент” до “тероризъм”. Пред АФП експерти бяха единодушни, че терористично нападение е най-вероятната причина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят