Съдийски наблюдател на УЕФА отреди стипендии на студенти от ВТУ

Трима студенти от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ "Св.Св.Кирил и Методий" получиха стипендии от бизнесмена и съдийски наблюдател на УЕФА Ичко Лозев. Бившият международен футболен съдия за поредна година раздаде финансови стимули на бъдещите художници и скулптори. Този път той връчи стипендиите в навечерието на 24 май. В конкурса участваха 31 автори с 65 творби.

"Идеята е да се стимулира творческото развитие на студентите", обясни преподавателят доц. Пеньо Пенев.

Той припомни, че 5- членно жури разглежда независимо един от друг творбите и оценява всяко произведение с точки, които накрая се сумират и така стават ясни носителите на трите стипендии. Тази година победител стана докторантът по "Скулптура" Мартин Митев, който получи от Ичко Лозев 1000 лв. Той участва в конкурса с три работи.

"Ще вложа средствата в развитието си, защото за работа с метал при извайването на пластики, се изискват специални машини и материали. Не очаквах наградата, но съм изключително доволен, защото точно сега се нуждаех от подкрепа за моите бъдещи проекти", сподели Мартин Митев.

Парична стипендия в размер на 700 лв. спечели Виктор Георгиев, а с 500 лв. бе премиран класиралият се на трето място Илкер Данаилов. Ичко Лозев сподели, че лично не следи как се развиват наградените от него студенти, но те често го канят на свои изложби.

"Те може би имат амбицията да се реализират добре и съм доволен, че съм им подал ръка поне да си купят по една хлебна гума", каза Лозев.

Творби на премираните студенти украсяват дома на бизнесмена. Меценатът обмисля някой ден да подреди всички в изложба. Ичко Лозев връчва стипендиите от 2004 г. ежегодно. Решението да ги дава той мотивира със сантименти от студентските си години, когато е бил модел на колегите си от Факултета по изобразително изкуство.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл