Стрелба в училище в Калифорния, един човек е ранен (СНИМКИ и ВИДЕО)

Две жертви на поройни дъждове в Италия

Жертви и ранени след стрелба във ферма в Русия

Путин след срещата си с Ердоган: Постигнахме съдбоносни решения за Сирия

Еврокомисар: Влизането в Шенген на Хърватия, България и Румъния е още по-необходимо при сегашните предизвикателства

„Фолксваген“ не търси ново място за завода си, проектите са замразени

Осъдиха трима българи в Санкт Петербург за опит за продажба на 40 кг кокаин Ще лежат от 10 до 12 г. в изправителен лагер със строг режим

Ердоган: Турция и Русия ще извършват съвместни патрули в Сирия

Баде Ишчил си хвана младо гадже

Вебер за мониторинговия доклад на ЕК за България: Добра работа, Бойко Борисов!

Настояват за спиране на финансовото подпомагане на Тома Белев от държавата В писмо до премиера Бойко Борисов искат отстраняване от длъжността му в Министерския съвет

УЕФА ни предупреди за напускането на Боби

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 23 октомври 2019

Сирийските кюрди заявиха, че са изпълнили изцяло условията на Турция

Вижте кои са служителите и сътрудниците на бившата Държавна сигурност сред кандидатите на местните избори

Съдийски наблюдател на УЕФА отреди стипендии на студенти от ВТУ

Трима студенти от Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св.Св.Кирил и Методий“ получиха стипендии от бизнесмена и съдийски наблюдател на УЕФА Ичко Лозев. Бившият международен футболен съдия за поредна година раздаде финансови стимули на бъдещите художници и скулптори. Този път той връчи стипендиите в навечерието на 24 май. В конкурса участваха 31 автори с 65 творби.

„Идеята е да се стимулира творческото развитие на студентите“, обясни преподавателят доц. Пеньо Пенев.

Той припомни, че 5- членно жури разглежда независимо един от друг творбите и оценява всяко произведение с точки, които накрая се сумират и така стават ясни носителите на трите стипендии. Тази година победител стана докторантът по „Скулптура“ Мартин Митев, който получи от Ичко Лозев 1000 лв. Той участва в конкурса с три работи.

„Ще вложа средствата в развитието си, защото за работа с метал при извайването на пластики, се изискват специални машини и материали. Не очаквах наградата, но съм изключително доволен, защото точно сега се нуждаех от подкрепа за моите бъдещи проекти“, сподели Мартин Митев.

Парична стипендия в размер на 700 лв. спечели Виктор Георгиев, а с 500 лв. бе премиран класиралият се на трето място Илкер Данаилов. Ичко Лозев сподели, че лично не следи как се развиват наградените от него студенти, но те често го канят на свои изложби.

„Те може би имат амбицията да се реализират добре и съм доволен, че съм им подал ръка поне да си купят по една хлебна гума“, каза Лозев.

Творби на премираните студенти украсяват дома на бизнесмена. Меценатът обмисля някой ден да подреди всички в изложба. Ичко Лозев връчва стипендиите от 2004 г. ежегодно. Решението да ги дава той мотивира със сантименти от студентските си години, когато е бил модел на колегите си от Факултета по изобразително изкуство.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.