Глобалното затопляне застрашава коралите в Големия бариерен риф

Най-малко 35 на сто от коралите в северната и централната част на Големия бариерен риф са избелени вследствие на глобалното затопляне, заявиха учени, съобщи БНТ.

Преценката е въз основа на въздушни и подводни наблюдения на Големия бариерен риф, който е включен в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО и през март значително е пострадал в резултат на затоплянето на водата.

Проф. Тери Хюз, експерт по кораловите рифове от университета Джеймс Кук в Таунсвил в щата Куинсланд, поясни, че климатичното затопляне е на път да нанесе големи вреди на едно от най-емблематичните места в Австралия. "Констатирахме, че средно 35 на сто от коралите в северната и централната част на Големия бариерен риф, между Таунсвил и Папуа-Нова Гвинея, са унищожени или са на път да бъдат унищожени", се казва в комюнике на учените.

"За трети път през последните 18 години Големият бариерен риф е засегнат от значително избелване, свързано с климатичното затопляне. Сегашното избелване е много по-сериозно от предишните." Нужно е да измине едно десетилетие, за да се възстановят коралите. Те могат да се възстановят, ако водата е студена, но могат също да умрат, в случай че избелването е продължително. Големият бариерен риф за малко щеше да бъде включен в списъка със застрашените обекти на ЮНЕСКО през 2015 г.

Коментари

Задължително поле