Харвардски учени разработиха бактерия, която се храни с въглероден диоксид и произвежда гориво

снимка: pixabay.com

Когато професорът по енергия от Харвард Даниел Носера съобщава миналата година, че работи с бактерии, за да създаде алтернатива на горивото, негови колеги учени предупреждават, че ще бъде трудно да се постигне продуктивно ниво на ефективност. Носера се стреми към 5% - около 5 пъти повече от растенията, пише Forbes.

Този месец, в Чикагския Университет, Носера обяви, че е създал бактерия, която преобразува слънчевата светлина 10 пъти по-ефективно от растенията.

"Това, което бактерията прави, е че произвежда изопропанор, изобутанол, изопентанол", казва професорът в своя лекция. "Това са алкохоли, които горят директно. Бактерията идва от водорода и диша въглероден диоксид."

През последните 18 месеца, Носера работи с биолози от Харвардския медицински университет, за да програмират бактерията, наречена Ralston eutropha, да приема водород и въглероден диоксид, и да ги преобразува в аденозин трифосфат (АТФ) - енергийната молекула, използвана от организмите в природата. Позовавайки се на предишни открития, те добавили повече гени, с които АТФ се преобразува в алкохол и така бактерията го отделя.

Коментари

Задължително поле