Затворници се превръщат в циркови артисти и фокусници

снимка: btvnovinite.bg

Управата на затвора в столицата на Литва Вилнюс предложила експериментална социална програма на лишените от свобода - ако се запишат на курс по цирково изкуство, на 5 юни - Деня на бащата ще имат представление пред семействата и децата си, предава БТВ.

Дворът на затвора се е превърнал в манеж. До големия спектакъл остава по-малко от седмица и всички усърдно готвят номерата си.

Номерата включват жонглиране, ходене на кокили, балансиране на предмети, фокуси и т.н., но не и такива, които включват остри предмети или запалими вещества.

Един от инструкторите по циркови умения Виячеслав Микевикус споделя, че в началото се притеснявал затворниците да не почнат да се обиждат на клоуни, но всеки който успял да усвои някоя от сложните техники, моментално печелил уважението на останалите.

Отговорникът по реинтеграцията на затворниците Ернестас Тилертас твърди, че лишените от свобода са по-спокойни, когато учат циркови номера, по-рядко влизат в перипетии, защото развиват нови умения. За не толкова атлетичните престъпници, от затвора предлагат и кръжок по шев и кройка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл