Психологът Росица Божкова-Михайлова: Престъпленията и абортите оставят своя отпечатък в рода

Повтаряме съдбата на седем поколения назад

Семейни констелации е групов психотерапевтичен метод, който набира лавинообразна популярност у нас и генерира невероятен интерес у хората, които са се докоснали до него. Разговаряме с Росица Божкова-Михайлова - сертифициран констелатор, психолог, писател, йога инструктор, дула и майка на три деца. Тя е основател на студио за себеразвитие “Янтра”, където практикува. Одухотворената дама има магистратура по българска филология и психология. Занимава се още с хипнотерапия, Soul Detective Work (справяне с травми от минали животи) и Childbirth education (пренатално възпитание).

- Какво са семейните констелации?

- Името им идва от латински и означава разположение (взаимозависимо) на звездите. Подобно на тях в семейните системи разположението на всеки един от членовете на рода влияе на всички останали. Методът семейни констелации разглежда човека не като отделна единица, а като част от по-голямото цяло - фамилната система. Индивидуалните ни действия и дори жизненият път биват видени и осмислени в контекста на семейството, към което принадлежим, като се разкриват невидимите влияния върху живота ни и от хора, които може да не познаваме лично (починали, преди да се родим). Без да си даваме сметка, те присъстват енергийно в живота ни, като подтиснати емоции, ограничаващи вярвания, несъзнателни избори, и често повтаряме съдбата на хора от предишни поколения.

- За какво помага методът?

- Помага, когато искаме да разберем защо правим това, което не бихме искали да правим в живота си, или пък не правим това, което искаме, колкото и да се опитваме. Например имах клиент, който успяваше да печели пари, но имаше поредица от фалити. В констелацията му стана ясно, че той повтаря съдбата на свой прадядо, преживял голям финансов крах, към който той е несъзнателно “лоялен”.

- Как помага методът на такъв човек?

- Целта е човекът, който си поставя констелацията, да достигне до осъзнаването “кого следвам в живота си”, да разбере с кого се идентифицира и да се освободи от тази идентификация. За семейната система е важно да се види къде са нарушени законите й и доколкото е възможно, те да бъдат възстановени в рамките на информационното поле. Предците, с които се е случило травматичното събитие, да бъдат видени, почетени и уважени и ако са изключени, да бъдат приети обратно в семейната система. Осъзнаването на взаимоотношенията в семейството помага на хората да погледнат на живота си по друг начин и да го променят някак от само себе си.

- Как точно се случва това?

- Начинът за “осветляване” на скритите семейни взаимоотношения е като някой от участниците пресъздава констелацията на своето семейство с помощта на други хора. Те стават “представители” на членовете на един род, които не познават, но чиито усещания и емоции пресъздават точно чрез така нареченото информационно поле, от което стават част. Често енергийното поле на семейството показва неща, за които никой не си е давал сметка. Изследването на семейната структура и връзките между членовете й по този начин помага за виждането и осъзнаването на корените на тежки или хронични проблемни ситуации в живота ни, а решенията идват от възвръщането на естествения баланс в цялата система.

- Какви проблеми могат да бъдат разглеждани чрез този метод?

- Теми като отношения между деца и родители, партньорски отношения, трудности от личностен характер (тревога, обърканост, страх, депресия, др.), хронични здравословни проблеми, работни отношения. Помага при вземане на важни решения.

- Как трябва да се подготви човек, преди да си постави констелация?

- Да научи колкото е възможно повече за рода си. Смята се, че носим модели от седем генерации назад. Но ако няма информация, не е фатално, тъй като по време на самата констелация фактите излизат, но е много по-добре да сме наясно за какво става дума чрез съставената предварително генограма (история на рода, дърво на предците).

- На какво трябва да наблегнем в нашето лично “разследване”?

- Да си отговорите на следните въпроси: Има ли нещо силно травматично, необичайно, или пък е предизвикало значима промяна в хода на събитията след себе си? Дали някой от семейството, от което произхождате, е починал при раждане, дали има мъртвородено дете, аборт, извънбрачно дете, дете, което е изоставено или дадено за осиновяване. Има ли убийства или самоубийства, тежки инциденти. Има ли човек, който да е бил на фронта и да е загинал във военни действия. Фалити, измами с имоти, емиграция, унижение, зависимости - всичко това се отразява на поколенията. Заклеймяването, третирането с презрение от семейството на човек, който е различен, например хомосексуалист, човек с порок, престъпник, бездомник, също се взема предвид.

- Помагат ли констелациите при някои болести?

- Много от болестите са следствие от нерешени конфликти, потиснати емоции, несъзнателни програми за самоунищожение, идващи от предците ни. Чрез метода човек може да получи отговор на въпроса: Защо това се случва на мен? Може да се проследят корените на рака, на мигрената, причините за безплодие, за спонтанни аборти и много други. Често се идентифицираме едновременно с жертвата и насилника (напр. прабаба и прадядо), това може да се отрази като автоимунно заболяване - една част от нас воюва с друга част.

- А каква е причината съдбата на някой от предците ни да се проектира тук и сега точно върху нас?

- Някои учени и практици го обясняват с гените, с кръвта; други с наличието на енергийни полета и колективна памет; трети - с кармата. Все още няма установено единно обяснение, но методът експериментално доказва, че точно това се случва. Единственото, което можем да направим, е да прекъснем връзката с тази минала съдба, която ни действа негативно.

- Как са възникнали семейните констелации?

- Методът е създаден от Берт Хелингер, който сега е на 90 г. Той свързва антропологичните си наблюдения от различни точки на света със съвременни методи в психологията и психотерапията и така са се появили семейните констелации като форма за групова психотерапия. В Африка Хелингер наблюдавал практика, при която племето, родът извършва ритуал, при който в центъра са взаимоотношенията на предците. Смята се, че това е един от първообразите на семейните констелации. Във френската школа, в която се дипломирах аз, оглавявана от Идрис Лаор, са стигнали до този метод през друг източник - дервишите Хаким от Кафиристан (територия в днешен Афганистан и Пакистан - б.а.). Те имат Нощ на предците, в която селото се събирало и намирало причините за някакво неразбирателство, вглеждайки се, изигравайки отношенията в миналото.

- За какво друго могат да се използват констелациите освен за лична психотерапия?

- В изключително много сфери, като са започне от училището - за решаване на конфликти, до полицията - за разкриване на престъпления. Методът има изключително голям потенциал и бъдеще.

- Какви исторически събития затормозяват настоящото поколение в България?

- Много хора претворяват, без да искат, съдбата на свои дядовци и баби, които са страдали от комунистическия режим в концлагерите. В световен мащаб при констелации се вижда, че немските концлагери и холокостът и до днес се отразяват на живота на евреите. Преживяното през Втората световна и другите войни от началото на ХХ век се отразява и до днес на лица от всички засегнати страни. Имала съм случаи с жени, които, каквото и да правят, не мога да избягат от модела на “глава на семейството”. При констелациите им се вижда, че те повтарят модела на своя баба, която е изгубила съпруга си на фронта и е била принудена да се грижи сама за всичко.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта