1 млн. лева ще струва реферундум за Морската градина във Варна ОбС решава в понеделник за местното допитване

Меркел идва в София в събота

Новоизбраният парламент на Каталуния се събра за първото си заседание

Разкриха оранжерия за отглеждане на марихуана с модерно оборудване

Полицейска охрана спира опасния достъп до чинията на Бузлуджа

Вижте мотивите за вота на недоверие на БСП за корупция

300 лв. глоба за мъж, уринирал пред вратите на съседи

Изнасят урок за комунизма в Гимназията по туризъм в Търново

Двама осъдиха прокуратурата за 10 000 лв. обезщетение

Конкурс за лого на ново компютърно училище Определят победителя с електронно гласуване

Чешкото правителство подаде оставка

Френската полиция нахлу в централата на „Лакталис” (Lactalis) заради скандала със салмонела

Бойко Борисов разговаря с косовския президент Хашим Тачи

Румен Петков обсъди междудържавните отношения с шефа на руското разузнаване

Досъдебно производство за хулиганство срещу лекаря, явил се пиян по време на дежурство

Психологът Росица Божкова-Михайлова: Престъпленията и абортите оставят своя отпечатък в рода

Повтаряме съдбата на седем поколения назад

Семейни констелации е групов психотерапевтичен метод, който набира лавинообразна популярност у нас и генерира невероятен интерес у хората, които са се докоснали до него. Разговаряме с Росица Божкова-Михайлова – сертифициран констелатор, психолог, писател, йога инструктор, дула и майка на три деца. Тя е основател на студио за себеразвитие “Янтра”, където практикува. Одухотворената дама има магистратура по българска филология и психология. Занимава се още с хипнотерапия, Soul Detective Work (справяне с травми от минали животи) и Childbirth education (пренатално възпитание).

– Какво са семейните констелации?

– Името им идва от латински и означава разположение (взаимозависимо) на звездите. Подобно на тях в семейните системи разположението на всеки един от членовете на рода влияе на всички останали. Методът семейни констелации разглежда човека не като отделна единица, а като част от по-голямото цяло – фамилната система. Индивидуалните ни действия и дори жизненият път биват видени и осмислени в контекста на семейството, към което принадлежим, като се разкриват невидимите влияния върху живота ни и от хора, които може да не познаваме лично (починали, преди да се родим). Без да си даваме сметка, те присъстват енергийно в живота ни, като подтиснати емоции, ограничаващи вярвания, несъзнателни избори, и често повтаряме съдбата на хора от предишни поколения.

– За какво помага методът?

– Помага, когато искаме да разберем защо правим това, което не бихме искали да правим в живота си, или пък не правим това, което искаме, колкото и да се опитваме. Например имах клиент, който успяваше да печели пари, но имаше поредица от фалити. В констелацията му стана ясно, че той повтаря съдбата на свой прадядо, преживял голям финансов крах, към който той е несъзнателно “лоялен”.

– Как помага методът на такъв човек?

– Целта е човекът, който си поставя констелацията, да достигне до осъзнаването “кого следвам в живота си”, да разбере с кого се идентифицира и да се освободи от тази идентификация. За семейната система е важно да се види къде са нарушени законите й и доколкото е възможно, те да бъдат възстановени в рамките на информационното поле. Предците, с които се е случило травматичното събитие, да бъдат видени, почетени и уважени и ако са изключени, да бъдат приети обратно в семейната система. Осъзнаването на взаимоотношенията в семейството помага на хората да погледнат на живота си по друг начин и да го променят някак от само себе си.

– Как точно се случва това?

– Начинът за “осветляване” на скритите семейни взаимоотношения е като някой от участниците пресъздава констелацията на своето семейство с помощта на други хора. Те стават “представители” на членовете на един род, които не познават, но чиито усещания и емоции пресъздават точно чрез така нареченото информационно поле, от което стават част. Често енергийното поле на семейството показва неща, за които никой не си е давал сметка. Изследването на семейната структура и връзките между членовете й по този начин помага за виждането и осъзнаването на корените на тежки или хронични проблемни ситуации в живота ни, а решенията идват от възвръщането на естествения баланс в цялата система.

– Какви проблеми могат да бъдат разглеждани чрез този метод?

– Теми като отношения между деца и родители, партньорски отношения, трудности от личностен характер (тревога, обърканост, страх, депресия, др.), хронични здравословни проблеми, работни отношения. Помага при вземане на важни решения.

– Как трябва да се подготви човек, преди да си постави констелация?

– Да научи колкото е възможно повече за рода си. Смята се, че носим модели от седем генерации назад. Но ако няма информация, не е фатално, тъй като по време на самата констелация фактите излизат, но е много по-добре да сме наясно за какво става дума чрез съставената предварително генограма (история на рода, дърво на предците).

– На какво трябва да наблегнем в нашето лично “разследване”?

– Да си отговорите на следните въпроси: Има ли нещо силно травматично, необичайно, или пък е предизвикало значима промяна в хода на събитията след себе си? Дали някой от семейството, от което произхождате, е починал при раждане, дали има мъртвородено дете, аборт, извънбрачно дете, дете, което е изоставено или дадено за осиновяване. Има ли убийства или самоубийства, тежки инциденти. Има ли човек, който да е бил на фронта и да е загинал във военни действия. Фалити, измами с имоти, емиграция, унижение, зависимости – всичко това се отразява на поколенията. Заклеймяването, третирането с презрение от семейството на човек, който е различен, например хомосексуалист, човек с порок, престъпник, бездомник, също се взема предвид.

– Помагат ли констелациите при някои болести?

– Много от болестите са следствие от нерешени конфликти, потиснати емоции, несъзнателни програми за самоунищожение, идващи от предците ни. Чрез метода човек може да получи отговор на въпроса: Защо това се случва на мен? Може да се проследят корените на рака, на мигрената, причините за безплодие, за спонтанни аборти и много други. Често се идентифицираме едновременно с жертвата и насилника (напр. прабаба и прадядо), това може да се отрази като автоимунно заболяване – една част от нас воюва с друга част.

– А каква е причината съдбата на някой от предците ни да се проектира тук и сега точно върху нас?

– Някои учени и практици го обясняват с гените, с кръвта; други с наличието на енергийни полета и колективна памет; трети – с кармата. Все още няма установено единно обяснение, но методът експериментално доказва, че точно това се случва. Единственото, което можем да направим, е да прекъснем връзката с тази минала съдба, която ни действа негативно.

– Как са възникнали семейните констелации?

– Методът е създаден от Берт Хелингер, който сега е на 90 г. Той свързва антропологичните си наблюдения от различни точки на света със съвременни методи в психологията и психотерапията и така са се появили семейните констелации като форма за групова психотерапия. В Африка Хелингер наблюдавал практика, при която племето, родът извършва ритуал, при който в центъра са взаимоотношенията на предците. Смята се, че това е един от първообразите на семейните констелации. Във френската школа, в която се дипломирах аз, оглавявана от Идрис Лаор, са стигнали до този метод през друг източник – дервишите Хаким от Кафиристан (територия в днешен Афганистан и Пакистан – б.а.). Те имат Нощ на предците, в която селото се събирало и намирало причините за някакво неразбирателство, вглеждайки се, изигравайки отношенията в миналото.

– За какво друго могат да се използват констелациите освен за лична психотерапия?

– В изключително много сфери, като са започне от училището – за решаване на конфликти, до полицията – за разкриване на престъпления. Методът има изключително голям потенциал и бъдеще.

– Какви исторически събития затормозяват настоящото поколение в България?

– Много хора претворяват, без да искат, съдбата на свои дядовци и баби, които са страдали от комунистическия режим в концлагерите. В световен мащаб при констелации се вижда, че немските концлагери и холокостът и до днес се отразяват на живота на евреите. Преживяното през Втората световна и другите войни от началото на ХХ век се отразява и до днес на лица от всички засегнати страни. Имала съм случаи с жени, които, каквото и да правят, не мога да избягат от модела на “глава на семейството”. При констелациите им се вижда, че те повтарят модела на своя баба, която е изгубила съпруга си на фронта и е била принудена да се грижи сама за всичко.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.