Брюксел коронова българското вино

Vineyards Selection Тенево получи най-високото отличие „International Revelation Red Wine“ на специална церемония в Eвропарламента

Най-доброто червено вино в света - Vineyards Selection Тенево, произведено от „Вила Ямбол“, вече официално си има и брюкселска позлата. Близо месец след като получи най-високия приз от тридесето издание на най-престижния винен форум Mondial de Bruxelles, родният елексир взе наградата си в сърцето на европейския континент. Това се случи в сградата на Европейския парламент пред погледа на стотици евродепутати, политици и ценители на виното.

Призът - плакет и голям златен медал, бе връчен от директора на Mondial de Bruxelles Томас Костенобъл на Гергана Крикорян, директор „Производство“ в ямболската изба.

Тероарното Vineyards Selection Тенево, произведено от „Вила Ямбол“ спечели в конкуренция с още 4836 изпратени проби. Изпратените напитки бяха 7500 от 50 държави от целия свят.

Най-високооцененото българско червено вино Vineyards Selection се произвежда от селектирани лозови масиви  на „Вила Ямбол“ в микрорайон Тенево. То е направено от три сорта – Мерло, Каберне Фран и Пети Вердо. Общо 73 български вина са взели участие в тазгодишния конкурс, от които 27 получиха медали. Това означава почти 37% наградени вина, надминавайки средния успех в състезанието от 25-28% и подчертава изключителното качество на българските вина. Сред спечелените медали, най-престижното отличие бе Голям златен. То се  връчва само на 1% от вината в Concours Mondial de Bruxelles. Освен 13 златни и 11 сребърни медала, България бе отличена с три Големи златни медала, сред които и Vineyards Selection Тенево. Ямболското вино обаче получи и титлата Revelation Red Wine.

„Това не е просто резултат от упорит труд и много усилия, това вино е една сбъдната мечта. Още със засаждането на лозята в тези микрорайони, си поставихме за цел да създадем уникални вина, които да демонстрират силата на тероара и какъв потенциал може да разкрие в класически френски сортове у нас“, коментираха от екипа на „Вила Ямбол“.

По брой медали, лидер отново е „Вила Ямбол“ – общо шест за бели и червени вина и други два за розе, чиято част от конкурса Mondial de Bruxelles се проведе по-разно тази година. Там производителят записа златен медал за розето Kabile и Vineyards Selection от микрорайон Тенево. Със злато са отличени и Kabile Шардоне и Совиньон блан, Kabile Резерва Мерло, Kabile Резерва Каберне Совиньон, Kabile Резерва Сира. Сребро спечели Vineyards Selection Трояново Карагеоргиево от сортовете Совиньон блан и Шардоне.

Vineyards Selection e колекционерската серия вина на „Вила Ямбол“, създадена с идеята да разгърне най-пленителните характеристики на тероара на източната Тракийска низина. Червените вина са създадени от три микрорайона – Тенево, Тополица и Болярово. Насажденията от награденото в Тенево са от 2005 година. Лозовите масиви за производството на Vineyards Selection са засадени според „Розата на ветровете“ – компас, който определя интензитета на въздушните течения, посоката и силата им. 65 % от виното е отлежавало 16 месеца във френски бъчви. Серията Vineyards Selection включва три червени, едно бяло, едно розе и две естествено пенливи вина - направени по класическа технология. От тях бялото пенливо вино бе оценено със златен медал в сесията на тазгодишното издание на конкурса Mondial de Bruxelles за пенливи вина. Всички те могат да се открият в подбран брой ресторанти в София, големите градове и специализираните магазини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме