ChatGPT вече говори

OpenAI пусна версия на популярния чатбот ChatGPT, който може да общува с потребителите чрез говорим език. Както при Alexa на Amazon, Siri на Apple и други цифрови асистенти, потребителите могат да говорят с ChatGPT и той ще им отвръща, пише New York Times.

За първи път ChatGPT може да отговаря и на изображения. Хората могат например да качат снимка от продуктите в хладилника си и чатботът ще им даде списък с ястия, които могат да приготвят.

"Опитваме се да направим ChatGPT по-лесен за използване, както и по-полезен“, заявява вицепрезидентът на OpenAI за потребителски и корпоративни продукти, предаде "Фокус".

Проектиран от компанията Open AI, ChatGPT е предназначен да говори – той може автоматично да отговаря на писмени въпроси по начин, който често се доближава до човешкия, до степента, в която използването на технология е незабележимо. 

През следващите две седмици, заявяват от компанията, новата версия на чатбота ще започне да бъде достъпна за всеки, който се абонира за ChatGPT Plus, услуга, която струва 20 долара на месец. Но ботът може да отговаря само с глас, когато се използва от iPhone, iPad и Android устройства.

Alexa и Siri отдавна предоставят опции за гласово взаимодействие чрез смартфони, лаптопи и други устройства. Но чатботове като ChatGPT и Google Bard имат по-големи езикови умения, тъй като могат да пишат бързи имейли и да отговарят на всяка тема, която им бъде зададена.

Базираният в Сан Франциско Open AI представи ChatGPT през ноември 2022 г. и оттогава общественият интерес по света постепенно нараства. Експерименталният чатбот с изкуствен интелект може да отговаря убедително на различни въпроси, да пише текстове в сферата на различни науки (подходящо за публикуване дори в научни списания), да пише стихове и песни и т.н. Способността му се дължи на факта, че той черпи богата информация от интернет, която след това обработва и комбинира, имитирайки стила на лекар, журналист, студент, рок звезда и т.н.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии