Facebook използва изкуствен интелект в опит да блокира “терористично съдържание“ от платформата си

В борбата срещу присъствието на терористите в интернет пространството и техните опити да разпространяват екстремистка пропаганда в социалните мрежи Facebook налага използването на изкуствен интелект с цел блокирането на “терористично съдържание“ от платформата си, предава Алджазира.

“Въпреки, че отскоро използваме изкуствения интелект в това направление, вече бележим някакъв напредък,“ коментират от Facebook, като добавят, че крайното им желание е “да превърнат компанията във враждебна среда за терористите“ .

Те също така заявяват, че изкуственият интелект няма да замени хората, които в момента отговарят за преглеждане на докладваното съдържание, а напротив ще улесни и следователно подобри работата им.

Решението идва в момент, когато редица правителства оказват все по-голям натиск върху компании от ранга на Facebook във връзка с контрола върху нещата, публикувани в социалните мрежи. При липса или недостатъчни действия по въпроса със спиране разпространението на “терористично съдържание“ се предвиждат големи глоби и други наказателни мерки, които принуждават въпросните компании да реагират бързо и да покажат видими резултати.

До този момент Facebook е използвал изкуствен интелект главно за премахването на детска порнография от социалната мрежа.

 

 

Коментари

Задължително поле