Huawei уволни служителя, който бе арестуван в Полша по подозрения в шпионаж

Снимка: Архив

Китайската компания Huawei уволнила служителя си, който полските власти задържаха по подозрения в шпионаж , съобщава ТАСС, като се позовава на информация, публикувана в събота от портал Sina.

"Задържаният служител Ван Вайдзин е заподозрян в нарушаване на законодателството на Полша и в момента той се разследва. Инцидентът може да им негативен имидж за Huawei в целия свят“, се отбелязва в съобщението на корпорацията. „ По тази причина и в съответствие с принципите на Трудовия кодекс на компанията незабавно беше прието решение да се прекрати трудовото правоотношение с него".

По-рано заместник координаторът на полските спецслужби Мачей Вонсик бе съобщил за задържани двама души- един поляк и един китаец, по обвинения в шпионаж. По неговите думи с това дело службите се занимават „отдавна и съвсем внимателно.“

От съобщението става ясно, че двамата се обвиняват в сътрудничество с разузнаването на КНР. За такива деяния полският закон предвижда наказание - лишаване от свобода до 10 години. Съдът вече се е произнесъл – докато тече разследването мярката към тях е временен арест за срок от 3 месеца.

Както информира полската телевизия Ван Вайндзин е директор по продажбите в полския клон на компанията, а полякът Петр Д. до 2011 година е заемал висок пост в Агенцията за вътрешна сигурност и е работел по осигуряване на информационна безопасност. Той е разполагал с данни за функциониране на мрежата от правителствени връзки, по която се е предавала секретна информация на първите лица в държавата.

Спецслужбите на Полша са обискирали вече офисите на Huawei и на Orange, където е работел Петр Д., както и домовете на двамата заподозрени. Полските медии информират, че двамата не се признават за виновни.

По този повод заместник посланикът на КНР в Полша е посетил МВнР във Варшава и е помолил да се даде възможност представител на китайската консулска служба да се срещне със своя сънародник.

Коментари

Задължително поле