Как да гладите с парна ютия като професионалисти

Ако искате дрехите Ви да са безупречно изгладени като току-що взети от химическо чистене, прочетете следващите редове. В тях ще научите няколко страхотни трика, които ще Ви помогнат в ежедневната битка с измачканите дрехи.

Сортирайте дрехите според температурата

Не всички дрехи се гладят на една и съща температура. Можете да проверите коя е подходящата температура на етикета на всяка дреха. За да приключите по-бързо и успешно с гладенето, разпределете дрехите според температурата на гладене. Ютиите загряват значително по-бързо, отколкото изстиват, затова започнете с най-деликатните материи, които изискват най-ниска температура, и постепенно покачвайте градусите.

Използвайте маса за гладене

Масата за гладене е проектирана по специален начин. Тя е произведена от огнеупорен и дишащ материал, за да поема парата без проблем. Освен това има подходяща форма, която ще Ви помогне да достигнете и до труднодостъпните места на дрехите. Задължително използвайте калъф, който да можете да сменяте при нужда.

Гладете с правилни движения

Правилният начин на гладене е не с кръгови движения, а с линейни движения напред и назад. Ако плъзгате ютията настрани или в кръг, ще разтегнете материите.

Използвайте помощен стол

 Ако гладите чаршафи, завеси или пердета, сложете до масата за гладене стол, върху който да премятате вече готовите части. Така те няма да провиснат до земята, където да се смачкат отново, докато изстиват.

Гладете през кърпа

Когато гладите деликатни тъкани или стикери, винаги слагайте тънка кърпа (може и хавлиена) между дрехата и ютията, за да защитите материите. Най-добре е да е бяла, за да не пуска боя.

Закачайте веднага изгладените дрехи

Поставяйте дрехите на закачалки веднага щом ги изгладите. В противен случай те могат да се намачкат отново.

Как да изгладите упоритите гънки

Ако имате дрехи, които се гладят трудно с ютия, а гънките им са наистина упорити, може да използвате бутилка със спрей, в която сте приготвили смес от вода и бял оцет в съотношение 1:1. Напръскайте намачканото място със спрея и веднага след това минете отгоре с ютията. Това помага дори и за гънките, които неволно сте направили при гладенето.

Използвайте вода с оцет и при други случаи

Водата с оцет може да използвате и при други ситуации. Може да пръскате върху онези материи, които стават лъскави след гладене, както и върху яките и подмишниците, които обикновено пожълтяват от пот.

Сложете алуминиево фолио на масата за гладене

Можете да гладите много по-бързо, ако поставите на дъската за гладене алуминиево фолио и върху него сложите обичайния калъф. Фолиото отразява топлината и така гладите едновременно и долната страна на дрехите. На пазара се предлагат и готови калъфи с метализирана долна част.

Как да гладите панталони и ръкави

Дебелите панталони са винаги трудни за гладене. За да се справите наистина добре, използвайте специална приставка, на която можете да нанижете ръкава или крачола. Така ще можете  да прекарате ютия само по едната им страна, вместо да гладите двете едновременно.

Как се гладят плисета

Ако любимата Ви пола има плисета, предварително ги защипете с кламери на правилните места. Не прекарвайте ютията върху кламерите, за да не оставят неприятни вдлъбнатини по дрехата. Фиксирайте плисетата с ютията, след това махнете кламерите и довършете гладенето.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии