Как да изберем подходящ хостинг за нашия бизнес през 2022?

Изборът на подходящ хостинг за вашия бизнес е от фундаментално значение за работата на вашия сайт. Има различни видове хостинг, които са подходящи за различни по големина бизнеси и специфичните изисквания и нуждите на компаниите. Нека видим в детайли какви точно видове съществуват и какви са техните специфики и предназначения.

Shared (Споделен) хостинг

Shared hosting или споделеният хостинг е вид услуга, при която един или няколко уеб сайта се намират на един физически сървър, който има постоянна връзка с интернет. Споделеният хостинг ви дава възможност да достъпите даден сайт по всяко едно време на денонощието, без значение от локацията. Основното му предимство е, че е достъпен като услуга и е идеално решение, чрез което могат да се избегнат високите такси по закупуването на собствен сървър. Освен това, в повечето случаи техническата му поддръжка е включена в общата цена. Минусът му е, че всички ресурси са споделени, а това понякога може да доведе до проблеми с достъпността на сайта и неговата сигурност. Споделеният хостинг е перфектен за малки компании, блогъри и малки онлайн магазини.

VPS хостинг

VPS (Virtual Private Server) представлява виртуален частен хостинг. В много отношения той е почти еквивалентен на това да имате собствен физически сървър. От всички хостинги, той се счита за най-надежден. Основното му предимство е, че ви дава възможност да хоствате вашия сайт, както и всички негови файлове и данни, в защитено виртуално устройство. Достъп до него няма да има никой друг, освен администратора. Всъщност, това е и основната разлика със споделеният хостинг - ресурсите не се споделят с други потребители и вие имате пълен контрол и гарантирана защита. В резултат на това, дори се оказва положително влияние върху скоростта на зареждане на самият сайт. А това не е никак за подценяване, особено в наши дни.

Според VPS проучване на hth.guide, този вид хостинг става все по-предпочитан и се очаква до 2026 г. да достигне пазарен дял от 8,3 милиарда долара. VPS хостингът е предпочитано решение за развити бизнеси, и сайтове или онлайн магазини, които имат повече от 10.000 посещения на месец.

Нает сървър (dedicated server)

Наетият сървър дава възможност един уеб сайт да е разположен на цял сървър само за собствените си цели. Иначе казано, при този вид хостинг, един бизнес притежава под една или друга форма целия сървър. Използването на такъв тип услуга ви дава повече контрол върху вашия уеб сайт, както и възможност за оптимизация според собствените ви нужди. Така се гарантира, че уеб сайтовете на други клиенти няма да окажат негативно влияние върху вашия. Използването на наети сървъри е много по-скъпо от споделения хостинг. Тъй като цената на наетият сървър е е значително по-висока, този вид хостинг се е подходящ да се използва за наистина големи компании и сайтове с много голям трафик - над 100.000 месечни посещения.

Какъв вид хостинг ще изберете за бизнеса си, зависи до голяма степен от вашия бюджет, изискванията ви, както и колко голяма е компанията ви. Ако тепърва стартирате започнете със споделен хостинг, за да си спестите средства. Ако обаче имате наистина голям бизнес е най-добре да заложите на VPS или нает сървър, в случай, че го предпочитате.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии