Mамологът д-р Красимир Шопов пред Труд News: Не прескачайте годишните прегледи, обикновено ракът на гърдата не боли

Стигматизирането на карциномните заболявания, схващането, че са нелечими, сковаващият страх от „рака“  водят до това човек често да пренебрегва ранните симптоми, да се самозаблуждава и да се опитва да надхитри съдбата си.

Октомври е обявен за месец за борба с рака на гърдата. Д-р Красимир Шопов е хирург и мамолог с над 20 годишен опит с диагностицирането, оперирането и лекуването на рака на гърдата. С напредъка на медицината, диагностиката и нови протоколи за лечение, самата картина на заболяването се промени. Колкото и зловещо да звучи тази диагноза, статистиката сочи, че при първи стадий на карцинома, пациентите могат да бъдат излекувани напълно.

- Превенцията и редовният скрининг са най-важни за успеха при лечението на карцинома на гърдата, като някои жени са по-застрашени от други. Кои са факторите, които трябва да има предвид една жена, за да определи кога трябва да започне прегледи при мамолог и колко често да ги прави?

- Още от 20 годишна възраст жените трябва да започнат профилактичните си прегледи на гърдите. Както при гинеколога така и при мамолога веднъж годишно. Когато в семейството има анамнеза за майки, баби , лели с рак на гърдата,  профилактичните прегледи трябва да се правят на шест месеца. Различни фактори в ежедневието могат да допринесат за образуване на рак от какъвто и да е вид. Един от тях е наднорменото тегло. Постменопаузални жени с наднормено тегло или с по-закръглена структура са застрашени в по-голяма степен от рак на гърдата. Физическата активност намалява риска от развитие на злокачествени заболявания, както и шансът за рецидивиране на болестта след вече проведено лечение. Ежедневното движение може да предпази жените от рак на гърда, като им помага да поддържат здравословно тегло, намалявайки нивата на хормоните в организма или предизвиквайки промени в техния метаболизъм и имунна система. 

Планът за лечение и последователността му са ключови за лечението на тази коварна болест

Алкохолът е друг ключов фактор в ежедневието. Употреба на повече от 1-2 чаши алкохол (бира, вино и спиртни алкохоли) на ден повишава риска от заболяване от рак на гърдата, както и риска от рецидив на болестта след преминало лечение.Няма доказателства за връзка между храненето и развитието на карцинома на гърда. Въпреки това, приемането на повече плодове и зеленчуци и по-малко животински мазнини се препоръчва.

- Какви са симптомите, за които трябва да следи всяка жена и при наличието на кои от тях трябва веднага да потърси консултация с мамолог?

- Симптомите и оплакванията, които трябва да бъдат обсъждани с лекаря са няколко групи. Образувание в гърдата, което при опипване се усеща като твърда бучка, възел или плътно топче в гърдата или под мишницата; важно е да се опипа същият участък на другата гърда, за да сте сигурни, че промяната, която напипвате, не е просто част от особеностите на тъканите на гърдата. Други симптоми са промяната в размера или формата на гърдата, секрет, изтичащ от зърното, който е кървав и засяга само едната гърда; промени, свързани с хлътване на зърното, или поява на язвичка в областта на зърното; кожно раздразнение или кожни промени, като набръчкване, вдлъбване и др.; затопляне, зачервяване и оток на гърдата със или без обрив, с вдлъбнатини, наподобяващи обвивката на портокал; ето защо се нарича “портокалова кожа”; болка в гърдата, особено ако не отшумява; болката обикновено не е симптом за рак на гърда, но трябва да бъде съобщена на лекуващия лекар, ако я има. 

 - Какви са различните видове карцином на гърдата, и какви са особеностите при лечението на всеки един от тях?

- Карциномът на гърдата може да бъде инвазивен и неинвазивен. Повечето тумори започват в каналчетата или в лобулите и се наричат съответно дуктални или лобуларни карциноми. Дукталният карцином води началото си от клетките, покриващи млечните каналчета и е най-често срещаният рак на гърда. За инвазивен или инфилтриращ дуктален карцином говорим, когато той се е разпространил отвъд мембраната на епитела на каналчето. Лобуларен карцином “на място”  е локализиран само в лобулите. Счита се по-скоро за рисков фактор за развитие на инвазивен карцином на двете гърди, отколкото за раково заболяване. 

Съществуват три главни подвида на рака на гърдата, които се определят, когато се извършат определени изследвания на тумора. Тези изследвания помагат на лекарите да научат повече за конкретния карцином и да назначат възможно най-ефективното лечение за него. Ето и трите основни подкатегории: 

  • Хормон-рецептор позитивен тумор. Ракът на гърдата, който разгръща по повърхността на своите клетки рецептори за хормона естроген и/или за прогестерон, се наричат хормонално позитивни. Около 60-75% от злокачествените туморите на гърдата имат естрогенови и/или прогестеронови рецептори. Карциноми без наличие на тези рецептори се наричат хормон-рецептор негативни. 
  • HER2-позитивни тумори. Около 20-25% от карциномите на гърдата зависят от ген, наречен рецептор на човешкия епидермален растежен фактор 2 или HER2 , за да се развиват. Тези тумори се наричат HER2-позитивни и имат многобройни HER2-рецептори или копия на HER2-гена. Този тип рак може да се развива по-бързо. HER2-позитивните тумори могат да бъдат както хормон-рецептор позитивни, така и негативни. Карциномите, които не експресират HER2, се наричат HER2-негативни. 
  • Тройно негативни тумори. Ако карциномът не експресира естрогенови, прогестеронови и HER2- рецептори, се нарича тройно негативен. Съставлява около 15% от инвазивните карциноми. Този вид рак е по-често срещан при млади жени, които имат наследствена мутация в гените BRCA1 и BRCA2. Препоръчва се всички хора с тройно негативен рак на гърда да се изследват за мутация на BRCA-гените.

Ето виждате, че рака на гърдата е различен.  В зависимост от всичките тези видове и комбинацията от тях поведението е различно. Например HER2 позитивните подлежат първо на неоадювантно прицелно лечение и след това на операция. Същото се отнася и за тройно негативните тумори. Лобуларния карцином и ин ситу дукталния крцином подлежат на радикална мастектомия.

Физическата активност, приемът на по-малко мазнини и алкохол намаляват риска от поява и рецидив на рака на гърдата

- Най-важното при лечението на рака е първичната диагностика на тумора, неговият хистологичен и  хормонален вид и от това зависи изборът на лечение. Често, поставена пред това изпитание, жената започва да търси т.нар. второ, трето мнение, а така губи ценно време. Едва ли има еднозначен отговор, но какъв е правилният път, който трябва да поеме жената с поставена диагноза, и какъв е първият съвет, който й давате?

- Първата стъпка е да се направи Кор биопсия на съмнителната лезия /бучка/. За какъв вид и подвид рак става въпрос. Да се стадира заболяването. Следва да се направи план за лечение и последователността му. Не винаги операцията е първата опция при рак на гърдата.

- Октомври е месецът за борба с това заболяване, колко жени годишно се диагностицират България, и каква част от тях са в ранен, лечим стадий?

Средно годишно в България се новодиагностицират около 4000 жени +/- 50 – 100. Това е статистиката през последните години. По-голяма част са в ранен стадий, но в сравнение с Европа сме много по-назад в ранната диагностика на това заболяване. Защо е така? Защото не работим системно, а на кампании. Не обхващаме социалните групи.

- Освен мамолог, вие имате солиден опит и като хирург във Втора хирургия в УМБАЛ „Александровска“. Какво казвате на онези пациентки, на които им предстои операция? Как ги убеждавате, че всички други начини са изчерпани и дори да се налага по-радикално оперативно лечение, има и решения?

- На пациентките говорим не само за операцията, а за цялостното онкологично лечение – комплексното лечение, което включва мултидисциплинарния екип от онколог, патолог, хирург, специалист по лъчетерапия, физиотерапевт, онколог и др. Хирургията е част от това онкологично лечение и до голяма степен има по-голямо значение за „качеството на живот“ при тези пациентки.

- Говорим предимно за рака на гърдата при жените, но и мъжете не са застраховани от това заболяване. Кога един мъж също трябва да потърси мамолог?

Ракът на гърдата при мъже е много рядък с порядък по-малко от 1% от всичките диагностицирани случаи на рак на гърдата. Въпреки това мъжете с диагностициран рак на гърдата са с много по-лоша прогноза от жените. Това се дължи на по-късното откриване на заболяването и на наличието на специфични мутации, често определящи развитието на рак на гърдата при мъже.

- Напоследък все по-често се говори за персонализирана медицина. Кога и с каква цел се прилагат различните ДНК тестове?

- С помощта на генетичните тестове ние можем да се насочим при избора на правилните терапевтични възможности /радикални или по-консервативни/. Например, някои видове рак ще реагират по различен начин на лечение с дадени класове лекарства, в зависимост от наличието или отсъствието на определени генетични варианти. При гърдата най-често това са BRCA1, BRCA2 гените. Тестването и лечението на тумори по този начин е известно още като  персонализирана медицина. Да се лекува спрямо генетичните мутации – прицелно, а не спрямо диагнозата.

- Освен редовен скрининг, какви практични съвети бихте дали на жените, особено тези в по-рискови групи?

- Движете се и спортувайте поне по 2 часа дневно. Жените, които извършват физическа дейност по време на репродуктивния период от живота си, или дори когато са навлезли в менопауза, намаляват риска от развиване на рак на гърдата.

Намалете съдържанието на мазнини в дневния си прием.. Целта е в дневния калориен прием мазнините да не са повече от 25-30%. Увеличаването на приема на плодове, зеленчуци и фибри, за сметка на мазнините, ще осигури на организма достатъчно количество полезни хранителни вещества, ще спомогне за поддържане на оптимално тегло и енергия. Няма храни и хранителни добавки, които да са специфични при рак на гърдата. Ако диетата Ви е богата на плодове, зеленчуци и фибри със сигурност ще се чувствате по- енергични и здрави.

Не прескачайте ежегодните профилактични прегледи, защото‚ „ракът на гърдата обикновено не боли“.

- Битуват доста твърдения около тази коварна болест, които медицината е отхвърлила, но вие всекидневно се сблъсквате с жени, които са „чели в интернет“. Кажете кои са най-срещаните и най-неверни.

- Най-честата заблуда е, че иглената биопсия може да повлияе още по-зле на раковите клетки, карайки ги да се разпространят в други части на тялото. Това категорично не е вярно! Както и че само жените с фамилна анамнеза са заплашени от появата и развитието на рак на гърдата. Друга заблуда е, че носенето на сутиен с банели увеличава риска от развитие на рак на гърдата. Не е вярно също, че в огромния си процент, бучките в гърдите са с канцерогенен характер. Категорично също не е вярно, че отстраняването на тумора, може да доведе до метастази.

- Според последните научни изследвания, до каква степен влияят противозачатъчните и има ли връзка между продължителното им приемане и риска от развитие на карцином на гърдата?

- При тяхната употреба трябва следим пациентката по-често. Забелязана е връзка между хормоналната стимулация и рака на гърдата.

- Има ли връзка между поставянето на гръдни импланти и потенциалната поява на карцином на гърдата?  

Няма връзка с поставянето на импланти и рака на гърдата. По-често се наблюдава Лимфом в 1,5-2 % и то само при текстурираните импланти. Затова ние не ги използваме.

-Всяка жена, би предпочела да не чете това интервю, как бихте убедили всяка от тях, че е жизнено важно не да си затваря очите, а да подхожда със себеуважение и любов към себе си?

- Това е най-честото онкологично заболяване при жените. Коварността му е, че то протича безсимптомно. Трябва се прави профилактичен преглед поне веднъж годишно, за да се открива в ранен стадии. Тогава то е напълно лечимо.

Нашият гост:

Д-р Красимир Шопов е хирург и мамолог, с повече от 20 години опит. Работи в Клиниката по Хирургия в Александровска болница и в МЦ “Медик” 1, София. Професионалните интереси на д-р Шопов са в диагностиката и хирургията на млечната жлеза; кор биопсия (TRUЕ_CUT) на млечната жлеза; органосъхраняващи операции на гърдата; реконструктивни операции, включително и с поставяне на протези (силиконови импланти) след онкологична хирургия. Има специализации по обща и коремна хирургия в Хамелбург - Германия; по лапароскопска хирургия в Страсбург и Хамбург; по горна и долна ендоскопия, както и реконструктивна и онкопластична  хирургия на гърда в Будапеща, Унгария. Допълнителни квалификации са: ехографската диагностика на коремни органи и на млечна жлеза; доплерова ехографска диагностика; ехографска диагностика на щитовидна жлеза и повърхностни структури, както и доплерова диагностика на гърда, съдове, артерии и вени. Д-р Красимир Шопов е един от основателите на Фондация “Експерти срещу рака”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта