Meta с план за мощен изкуствен интелект

Чатбот, който е трудно различим от реален човек

Apple инвестира "милиони долари на ден"

Свързаната с Microsoft OpenAI и Google водят в надпреварата за създаването на мощен изкуствен интелект. Технологичният гигант Meta изглежда по-решен от всякога да скъси дистанцията и да оглави състезанието в бъдеще.

Компанията на Марк Зукърбърг тайно разработва мощен нов AI модел, предназначен да се конкурира с GPT-4 на OpenAI, пише в. "Уолстрийт Джърнъл".

Секретният проект е в основата си голям езиков модел. Целта е създаването на чатбот, който е трудно различим от реален човек. Струва си да се отбележи, че това не е първото нахлуване на Meta в територията на LLM; LLAMA-2, силно рекламираният езиков модел на компанията, беше пуснат само преди няколко месеца.

Но според източниците на "Уолстрийт Джърнъл", Meta се надява, че нейният нов AI ще бъде "няколко пъти по-мощен" от LLAMA-2. Причината за това е, че LLAMA-2 не бе достоен конкурент на GPT-4 на OpenAI. За да осъществи начинанието си Meta е придобила значително количество чипове Nvidia H100.

Зукърбърг настоява да направи новия AI на фирмата с отворен код - решение, което според съобщенията е обезпокоило адвокатите на Meta. Според плановете първите резултати на проекта ще станат видни в началото на 2024 година. Обаче Meta не е единствената компания, която инвестира значителни суми, за да навакса в AI-състезанието. Apple инвестира "милиони долари на ден", за да обучи своя генеративен AI.

Межувременно компанията Microsoft обяви на клиентите си, че е готова да поеме правна отговорност за всяко нарушение на авторските права за материали, създадени с помощта на нейните решения за изкуствен интелект в Word, PowerPoint и инструментите за кодиране, както и да плати всички съдебни разходи на търговски клиенти, които са съдени за използването на инструментите или за резултати, създадени с помощта на изкуствен интелект. Някои клиенти са обезпокоени от риска от обвинения в нарушаване на интелектуалната собственост, ако използват резултати, генерирани от генеративен ИИ - заявиха президентът на Microsoft Брад Смит и главният юрисконсулт Хосейн Новбар. За да отговорим на това безпокойство на клиентите, Microsoft обявява нашия нов ангажимент за авторските права, казаха от компанията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии