Разливат колекционерски вина на изложение

Феновете на напитката ще имат възможност да опитат серията Vineyards Selection от Болярово, Тенево и Тополица

 Над 250 български вина ще могат да опитат фенове и познавачи на изложението Premiere Sommelier Market. То ще се проведе утре в Гранд Хотел София в столицата. Сред селектираните напитки са и три уникални червени вина, произведени от микрорайони. Серията Vineyards Selection включва три вина от Болярово, Тенево и Тополица. Още преди 15 години от „Вила Ямбол“ правят специална селекция на лозовите масиви и подбират най-качествените именно в тези райони. Интересна подробност е, че освен от особеностите на климата и почвите и цялостния тероар, са взети предвид и ветровете: т.е. лозовите масиви са позиционирани според моряшкия маркер върху компаса  „Розата на ветровете“.

Бутиковата партида от Болярово е чисто Каберне Совиньон, отлежало 18 месеца. Виното от Тенево е купаж от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо, което отлежава 16 месеца, а това от Тополица е Сира - отлежала 12 месеца. Любопитен факт за серията са етикетите – от избата са решили бутилките да останат с работните им етикети, защото искат да подчертаят автентичния характер на марката – само с информация, ценна за познавачите (като брой бутилки, период на отлежаване, киселинност и тн). Серията вече има отличия от международното винено състезание в Лос Анджелис, от френския Vinalies Internationales, както и от най-големия винен конкурс  Mondial de Bruxelles. Вината Vineyards Selection са с колекционерска стойност – т.е  с дълъг потенциал на стареене (15-20 години). Всяка бутилка е затворена с най-висок клас тапи от естествен корк на италиански производител, които са за напитки с много дълъг „живот“.

Националното виненото изложение Premiere Sommelier Market се прoвежда за първи път и ще представи над 250 селектирани български вина от 32 производителя, много от които тепърва предстоят да излязат на пазара. През целия ден енолози, собственици и търговци от избите лично ще разкрият тайните и историите на вината си пред любителите и професионалистите.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме