Рецепти за Великденските пости 

Започнаха Великите пости – най-строгите в православното християнство. Те продължават седем седмици до Великден, който тази година се празнува на 2-ри май. Великденските пости условно се състоят от два периода - Светата Четиридесетница, символизираща четиридесетдневния пост на Спасителя в пустинята, и Страстната седмица - последната седмица на Великия пост, когато си припомняме последните дни от земния живот на Иисус Христос. Вижте пости рецепти, които можете да си приготвите през този период от време!

 

1. Пролетна салата с коприва

Необходими продукти:
• Маруля – 10-ти листа 
• Спанак – ½ ч.ч.
• Валериана – ½ ч.ч. 
• Репички – 6 бр.
• Авокадо – ½ бр.
• Червен лук – ½ глава 
• Кълнове – 1 с.л.
• Целина – 2 стръка 
• Зехтин – 1 с.л.
• Лимонов сок – 1 с.л.
• Сол

Измийте и почистете всички растения. Препоръчително е марулята да се накъса, авокадото и репичките да се нарежат на лентички, а червеният лук и целината на полумесеци.

За дресинга смесете зехтина с лимоновия сок и солта и овкусете. 

 

2. Пълнени тиквички с кускус

Необходими продукти 
• Тиквички – 3 бр.
• Моркови – 1 бр.
• Кускус – 75 гр.
• Лук – 1 глава 
• Черен пипер 
• Сол 
• Зехтин

Тиквичките се разрязват напреки на парчета с дължина около 5 см. и се издълбават с лъжичка. Поставят се върху хартия за печене и се пекат около 20 минути в предварително загрята фурна на температура от 180 градуса.

Междувременно можете да подготвите плънката. Нарежете на ситно морковите и лука и ги сотирайте в зехтина до омекване. За да стане кускусът ронлив, можете да го приготвите на пара. Сложете го в цедка, а нея поставете върху тенджера с вряща вода. Проверявайте го периодично, но около 10-тина минутки трябва да са достатъчни.  Когато е готов, го смесете със зеленчуците и подправете всичко със сол и черен пипер.

Напълнете с плънката тиквичките и ги върнете обратно във фурната за още около 10/15 минутки. 

 

3. Ризото с гъби 

Необходими продукти:
• Лук – 1 глава
• Гъби – 500 гр.
• Ориз арборио – 350 гр.
• Бяло вино – 1 ч.ч.
• Гъбен бульон – 1 литър 
• Сушени манатарки - 20 гр.
• Червен пипер
• Мазнина 
• Сол 
• Черен пипер
• Олио от трюфел

Лукът трябва да бъде накълцан на ситно и да се запържи в 1 с.л. зехтин, докато стане прозрачен.

Сушените манатарки се заливат с вряла вода за 10 минути. Кралските печурки трябва да се почистят и да се нарежат на филийки заедно с пънчетата, а дивите гъби (пачи крак, манатарки) можете да накъсате. Добавете ги в тигана и ги задушете за кратко.

Следва да усилите силата на огъня и да добавите ориза. Необходимо е да бъркате ориза, докато стане прозрачен. Тогава се включва бялото вино, което трябва да се изпари при непрекъснато бъркане. Добавяйте по 1 черпак от топлия гъбен бульон към ориза и бъркайте, за да може оризът да поеме течността. Необходимо е да използвате целия бульон, което ще отнеме около 20 минути.

Изцедете сушените манатарки и ги нарежете. Добавете ги в ризотото заедно с прецедената течност от гъбите. Когато течността отново се редуцира, овкусете с щипка червен, черен пипер и сол.

Ризотото се сервира веднага, поръсено с няколко капки трюфелово олио.

 

4. Сурова веган шоколадова торта с ягоди 

Необходими продукти:
За блата:
• Ядки – 200 гр. (орехи, слънчогледови семки, бадеми или др.)
• Фурми – 100 гр. паста (15-20 фурми)
• Кокосово масло – 2-3 с.л.
• Кокосови стърготини – 2-3 с.л.
• Сол

За крема:
• Кокосова сметана – 1 бр. 
• Банан – 3 бр.
• Какаово масло – 7 с.л. (разтопено на водна баня)
• Кокосово масло – 9 с.л. (разтопено на водна баня)
• Какаова паста – 70 гр.
• Ягоди – 5-6 бр. 
• Мед – 2 с.л.
• Плодове за украса

За блата е необходимо ядките да се смелят в блендера и да се разбъркат с пастата от фурми, кокосовите стърготини и разтопеното кокосово масло. Сместа се разстила във форма за торта и се оставя да стегне в хладилника.

За крема в блендер се смесват кокосовата сметана, бананите, какаовото и кокосовото масло, докато се получи гладък крем. Кремът се разделя на 2 части. Към едната се слага разтопената какаова маса и меда, а към другата пасираните ягоди. На първо място върху блата изсипете ягодовата смес и оставете да стегне. След това добавете и шоколадовата и отново приберете в хладилника. Необходимо е тортата да престои за няколко часа на студено или за цялата нощ.

Гарнирайте с пресни плодове. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме