Традиции и ритуали - Как се празнува Трифон Зарезан?

Трифон Зарезан – празникът на винарите и лозарите – е един от любимите празници на българите, особено на онези сред тях, които се грижат за градини и лозя. По стар стил този празник се чества на 14-ти февруари и именно това е датата, с която повечето хора го свързват. За мнозина фактът, че по нов стил той се чества на 1-ви февруари, дори не е известен.

Какво честваме на този празник?

Православната църква чества свети Трифон в този ден, който се смята за покровител на лозята.

Трифон е роден в с. Комсада през 225 г., която малоазийска област е била част от Римската империя. Момчето се родило в семейството на вярващи християни и приело вярата още от дете, а Бог вършел чудеса в резултат на молитвите му.

По това време император бил Гордиан, в чиито дни християните не били преследвани. Дъщеря му Гордиана била тежко болна и никой от най-способните лечители не можел да я излекува. А тя все повтаряла, че единствено Трифон може да я излекува. Най-сетне баща й склонил да я послуша, да издири Трифон и той наистина я излекувал, когато бил едва 17-годишен. Царят го дарил с много подаръци, които обаче Трифон раздал на бедните по пътя към дома, тъй като сърцето му не било привързано към богатствата. 

След Гордиан престолът заел Деций Траян, който наредил всички християни да бъдат избити. До Траян стигнала мълвата за Трифон, който бил докаран и тежко изтезаван, за да се откаже от вярата си. Тъй като всички изтезания не постигнали целта, той бил обезглавен.

Как се празнува този празник – обичаи и ритуали

Празнуването на Трифон Зарезан е свързано с изпълняването на ритуали. Те включват омесването на хляб рано сутринта, както и приготвянето на кокошка, пълнена с булгур или ориз. Мъжете взимат в нова вълнена торба всичко приготвено, заедно с бъклица вино и отиват на лозето. Прекръстват се, отрязват по три пръчки от три главини, отново се прекръстват и извършват ритуала „зарязване“, т.е. поливат с виното, което са донесли. Един то тях се избира за Цар на лозята, около когото всички се събират, окичват го с венци от отрязани лозови пръчки и играят хоро.

За да се подготвите за празника, подгответе виното предварително. Въпреки че много магазини предлагат специални намаления за Трифон Зарезан, в Кауфланд брошурата ще откриете традиционните български тракийски вина – червено, бяло или розе с 25% намаление. Нещо повече, и прясното охладено пиле се предлага с 18% намаление, което ви дава възможност да се подготвите за предстоящия празник и при това да спестите.

Как продължава празникът след ритуала „зарязване“?

Всеки стопанин зарязва лозето си, след което всички се събират на обща трапеза. На земята постилат дълги софри и освен пълнените пилета, хляб и вино, изваждат луканка, тутманик, омлет, печени орехи и др. В средата на тези ястия се поставя китка босилек с три лозови пръчки, пъхнати в нея. Тя се дава на избрания сред мъжкото събрание цар, който обикновено е богат човек.

След яденето всички лозари тръгват обратно към селото и теглят царя под звуците на гайди, а по пътя се вие хоро и ръченица. „Царят“ и „свитата му“ се спират пред всяка къща, от където домакините изнасят вино и черпят всички наред, а останалото вино се плисва върху царя с думите „Хайде, да е на берекет! Да прелива през праговете!“, а царят потвърждава с „Амин“. 

Пристигайки у дома си, царят се преоблича с нови дрехи, след което се приготвя дълга трапеза, на която идват хората от цялото село. Задължително празникът завършва с хоро, което се пренася на мегдана в селото.

Празникът Трифон Зарезан е една хубава българска традиция, която говори за културата и миналото на народа ни. Нека го отпразнуваме и тази година и да е на берекет!

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме