Да сготвим нещо гръцко

Рибата и морските дарове, съчетани с узо или бяло вино, са запазена марка за южната ни съседка.

Рецепти от комшиите

Подправете месото с канела и карамфил

Смес от зехтин и лимон прави салатата още по-свежа

Заговорим ли за гръцка кухня, първо се сещаме за риба и морски дарове, после за вкусните разядки с патладжан или кисело мляко с краставица, за печени на шиш мръвки, а едновременно с това - за узо и бяло вино. 

Като типични представители на Средиземноморието, гърците използват само зехтин при готвенето, а в пресните салати задължително присъстват маслини, сирене и лимонов сок. Много от рецептите са познати и у нас – лозови сарми, мусака, гювеч, разликата е в някои съставки и най-вече в подправките. В гръцката кухня в ястията с месо се използват не толкова популярните у нас канела и карамфил, а вместо джоджен и чубрица – риган и мащерка. В сармичките се слагат стафиди, мусаката е с патладжан. 

Дзадзики

Необходими продукти:
1/2 кг цедено кисело мляко
1 краставица
3 скилидки чесън
2 с. л. зехтин
1 с. л. лимонов сок
1 с. л. бял оцет
1 с. л. ситно нарязан копър
морска сол и бял пипер

Начин на приготвяне:
Краставицата се настъргва на едро ренде и се изцежда добре. Посолява се леко. В хаванче се счукват скилидките чесън, морска сол и малко зехтин. Постепенно се добавят останалият зехтин, оцет и лимон. В голяма купа изсипваме цеденото кисело мляко и добавяме към него получената в хаванчето смес, краставицата, копъра и разбъркваме добре. Оставяме да почине на хладно 15 минути.

Класическа гръцка мусака

Необходими продукти:
1 кг патладжани
500 г кайма смес
100 мл зехтин
1 глава лук
100 мл сухо бяло вино
600 г домати
1 пръчка канела
2 главички карамфил
1/2 връзка магданоз
150 г сирене грюер 
сол и черен пипер
За соса бешамел:
500 мл хладко прясно мляко
30 г масло
2 с. л. зехтин
40 г брашно
сол, бял пипер, индийско орехче

Начин на приготвяне:
Патладжаните се нарязват по дължина на филии. Посоляват се и се оставят да си пуснат горчивата вода. Отцеждат се, подсушават се и се подреждат в тава на един пласт. Посоляват се леко и се заливат с малко зехтин. Пекат се на 200 градуса 20 минути, докато омекнат. Лукът се нарязва на ситно и се сотира за 2-3 минути в останалия зехтин. Добавя се каймата, поръсва се със сол и черен пипер. Изсипват се виното, доматите, канелата и карамфилът. Когато заври, котлонът се намалява. Оставя се да къкри, докато остане на мазнина. Съдът се маха от котлона, изваждат се канелата и карамфилът, добавя се наситненият магданоз. За бешамела маслото и зехтинът се смесват и се загряват на умерен огън. Добавя се брашното наведнъж и се разбърква около 30 секунди с телена бъркалка. При непрекъснато бъркане на тънка струйка се сипва хладкото мляко. Бъркането продължава, докато бешамелът се сгъсти. Маха се от котлона и се овкусява. Дълбока тава се намазнява. На дъното се подреждат половината патладжани. Поръсват се с 1/3 от сиренето грюер. Върху тях се изсипва каймата. Подреждат се останалите патладжани и се поръсват с 1/2 от останалото сирене. Най-отгоре се разпределя бешамелът и последните 50 г грюер. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса 35-40 минути, докато бешамелът придобие златист цвят. 

Ципура с домати и маслини

Необходими продукти:
2 ципури
2 домата
18-20 маслини
6-7 скилидки чесън
1 вр. магданоз
1/2 вр. пресен риган
зехтин
сол

Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете на кубчета доматите. Прибавете нарязаните на ситно магданоз, риган, чесън и маслините. Овкусете със сол и зехтин и разбъркайте добре. Поръсете рибата със сол и зехтин. Напълнете я със сместа от домати, маслини и подправки. Намажете лист алуминиево фолио със зехтин и поставете отгоре напълнената риба. Завийте плътно и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 20-25 минути. 

Скариди саганаки

Необходими продукти:
500 г сурови скариди
2-3 с. л. зехтин
1 малка глава лук
1 зелена чушка
3 скилидки чесън
3 домата
1 ч. л. захар
1 с. л. концентрирано доматено пюре
2 звездовидни анасона
30 мл узо
1-2 щипки лют червен пипер
по 2-3 стръка пресен босилек и риган
150 г сирене фета
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Скаридите се почистват от черупката и червото, като опашката и главата се запазват. Заливат се с половината от зехтина и се разбъркват. Сотират се на силен огън на две порции по 1 минута от всяка страна, докато станат златисти, и се изваждат. В същия тиган на умерен огън се сипва останалият зехтин. Добавят се нарязаните на ситно лук и чушка за 5-6 минути, докато омекнат. Слага се наситненият чесън и се разбърква около минута. Последователно се добавят доматеното пюре, анасонът (по желание), лютият пипер, узото, което се готви около минута, докато се изпари. Добавят се доматите, захарта, сол и черен пипер. Всичко се разбърква и се оставя да ври 8-10 минути, докато остане на мазнина. След като се отстрани от котлона, се слагат риганът, босилекът и натрошената фета. Разбърква се. Сосът се сипва в един или няколко по-малки съда за печене и отгоре се нареждат скаридите, като леко се притискат. Поръсва се останалата натрошена фета. Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса около 20 минути. Сервира се с препечен хляб, поръсен със зехтин и сушен риган.

Хит на седмицата

Пилешко сувлаки

Необходими продукти:
800 г пилешки гърди
2 глави лук
2 чушки
1 лимон
1 ч. л. риган
3 с. л. зехтин
сол, черен пипер

Начин на приготвяне:
Нарежете месото на кубчета с размер 2,5 х 2,5 см. Сложете ги в голяма купа, добавете щипка риган, черен пипер, сока от половин лимон и зехтина и разбъркайте добре. Покрийте и приберете в хладилника за 6 часа или цяла нощ. Нарежете чушките и лука на едро. Нанижете шишчета, като редувате месото с чушки и лук. Прецедете зехтина от маринатата. Добавете сока от другата половинка лимон. Намажете от тази смес върху шишчетата. Печете ги на добре загрята скара или грил тиган, като ги обръщате по два пъти – около 10-15 минути. Периодично ги намазвайте с марината. Поръсете със сол и риган и поднесете върху хлебчета за сувлаки, предварително затоплени върху грил тигана. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Гурме