Преобладават ястията със свинско месо
Когато заговорим за ястията на румънските ни съседи, веднага се сещаме за мамалигата – каша от царевично брашно, която у нас е известна под името качамак, а в Италия – като полента. Румънската кухня е наследила кулинарните традиции на Балканите (сарми, мусака с патладжан, гювеч, шкембе-чорба), на Австрия и Унгария (шницели, гулаш), както и рецепти от Украйна и Русия (тестени изделия, салати, десерти).
Румънците, разбира се, имат и свои традиционни ястия. Сред тях много популярна е фракцията, която най-често се прави с пилешки дробчета, но могат да се използват и други дреболии – агнешки, свински, телешки. Румънски специалитет е точитура – яхния от свинско месо, пушени колбаси и доматен сос, която се сервира с пържено яйце отгоре и мамалига. Напомня на гулаш, но няма моркови.
Типичен румънски специалитет е тоба, който се приготвя по Коледа. Това отлично мезе представлява свинско шкембе, пълнено с парчета от прасето – крака, уши, кожа, месо от главата, и оставено да се изсуши.
Папанашите са любим десерт в Румъния. Всъщност рецептата произлиза от Молдова, но отдавна е възприета от съседите. Представляват вид понички, приготвени от извара или сладко кремообразно сирене, яйца и брашно, пържени в олио и поднесени със заквасена сметана и сладко от плодове. Варгабеле е десерт, типичен за Трансилвания и Банат. Това е лек пудинг, приготвен от юфка, мляко, яйца и сладко крема сирене.
Интересна е историята на десерта мученици. Той се приготвя винаги на 9 март, когато е празникът на Четиридесетте мъченици от Себастий. Това са 40 римски войници, осъдени на смърт, защото не са се отказали от християнството. Десертът, който се пече или вари, има формата на цифрата 8, защото толкова са били дните, прекарани от мъчениците в тъмница.
Фракция (пилешки дробчета с яйца и лук)
Необходими продукти:
500 г пилешки дробчета
6 яйца
1 връзка зелен лук
3 с. л. олио
копър, магданоз
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Измийте дробчетата добре. Нарежете зеления лук, копъра и магданоза. Сварете 2 яйца. Обелете ги и ги нарежете на едри парчета. В купа смесете пилешките дробчета, олиото, лука, яйцата и подправките. Разбийте останалите 4 сурови яйца и прибавете към продуктите. Овкусете със сол и черен пипер и поставете в правоъгълна форма за печене. Сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна и печете 40-45 минути. Готовото ястие извадете от формата и поднесете топло.
Мамалига
Необходими продукти:
200 г царевично брашно
800 мл прясно мляко
200 мл вода
1 с. л. масло или мас
100 г сирене
сол
За запръжката:
150 г сирене
50 г масло
100 мл олио
1-2 ч. л. червен пипер
Начин на приготвяне:
Смесете в подходящ съд прясното мляко, водата, маслото, натрошеното сирене и солта. Щом заври, при непрекъснато бъркане сипвайте бавно царевичното брашно. Ако стане на бучки, веднага пуснете пасатора и разбийте, както е на котлона. В някои домакинства за целта все още се използва дървен джуруляк. Когато започнат да се образуват мехури и мамалигата се сгъсти, снемете от котлона. Разпределете я в чинии и направете по няколко вдлъбнатини отгоре. Поръсете с натрошено сирене и веднага полейте с горещата запръжка, приготвена от загрятото олио с червения пипер.
Мититеи (кебапчета)
Необходими продукти:
500 г кайма смес: телешка и свинска или агнешка
2 скилидки чесън
2 стръка кориандър, листата
1 с. л. сух розмарин или мащерка
35 мл говежди бульон
1 щипка червен пипер
сол, черен пипер
Начин на приготвяне:
Каймата се омесва със ситно скълцания кориандър, счукания чесън, черния пипер, червения пипер, солта и розмарина. Налива се бульонът и се размесва отново. Ако нямате говежди, сложете вода с разтворено в нея 1/4 кубче телешки бульон. Оставете каймата в хладилник, покрита с фолио, да престои поне 4-5 часа. Преди да оформите малките кебапчета, отново омесете каймата. Мититеите могат да се изпекат на скара или да се изпържат. Поднасят се задължително с горчица.
Кифтелуце (телешки кюфтенца)
Необходими продукти:
600 г телешка кайма
2 глави лук
50 мл прясно мляко
4 скилидки чесън
60 мл олио
2 моркова
1/2 глава целина
1/2 връзка магданоз
1 стрък праз
3 с. л. доматено пюре
90 мл бяло вино
2 с. л. брашно
сол, черен пипер, щипка захар
Начин на приготвяне:
Каймата се смесва със смления лук, добавят се сол, черен пипер, мляко. С чаена лъжичка се отделя от сместа и се правят малки кюфтенца. Овалват се в брашно и се запържват в олио. Приготвя се сос, като морковите, празът и целината се нарязват на ситно и се запържват с доматеното пюре. Добавя се запеченото на сух тиган брашно, солта, захарта, черният пипер, бяло вино и всичко се задушава 15 минути на бавен огън. Кюфтенцата се нареждат в тенджера, заливат се със соса и се задушават 25 минути на бавен огън. Добавят се ситно нарязаните чесън и магданоз.
Хит на седмицата
Точитура
Необходими продукти:
1 кг свински бут или плешка
500 г свински черен дроб
500 г свински сърца
500 г свински език
3 глави лук
4-5 скилидки чесън
700-800 мл доматен сос
100 мл олио
4-5 дафинови листа
сол, черен пипер, червен пипер, сухи подправки
Начин на приготвяне:
Нарежете месото и вътрешностите на кубчета. В някои рецепти вместо сърца и език се слагат пушени колбаси. Добавете подправките, нарязания лук, чесъна, олиото, дафиновите листа, доматения сос, може и малко бяло вино. Сложете капак и варете всичко на силен огън. Когато месото е готово, отхлупете, изключете котлона и оставете да се сгъсти сосът. Точитурата се яде с пържено яйце отгоре и мамалига (качамак) за гарнитура.