Александър Сано: Вярвам в любовта и затова ми се случва

- Сано, ти участваш в един от най-новите български филми, който вече е по кината – “Революция Х”. Какво те грабна в ролята ти?

- Сценарият ми хареса, още когато го прочетох. За първи път играя толкова силно комедийна роля, дори беше малко на ръба на гротеската и се притеснявах да не съм предозирал нещата, но май са се получили.

- Какви роли ти предстоят?

- Сега снимах в най-добрият в последните години френски сериал - “Бюрото на легендите”. В главната роля е Матийо Касовиц. Филмът е за френските тайни служби. Участвам в четвърти сезон с малка роля на руски хакер. В предния сезон на сериала игра Захари Бахаров. В Украйна, където бяха снимките, се запознах с Любомир Бакчев, който е един от двамата основни оператори там. Той е заминал за Париж през 90-та година и е българин, който е постигнал нещо завидно за чужденец във Франция. Освен че е член на Френската Асоциация на операторите, той снима на високо ниво, преподава в университет и наистина е супер готин тип. Също така след 10 дни започвам снимки в един много голям международен проект, който се подготвя вече почти три години, но за него ще се разбере скоро. А през есента хората ще могат да гледат “Денят на бащата”. Това е сериал, който снимахме със Захари (Бахаров-б.а.), Весела Бабинова и Глория Петкова.

- В “Революция Х” си партнираш с Димитър Бербатов и Гери-Никол, които не са професионални актьори. Какви са впечатленията?

- Изключително добри са и двамата и определено се справиха на ниво. С Митко Бербатов имахме два,или три снимачни дни, той е зает човек и от тогава не сме се срещали, но с Гери ни тръгна приятелство и извън снимките сме се виждали един-два пъти. Тя много ме изненада, защото очаквах, че като човек, който не е от актьорската гилдия и е звезда от малка, ще има по-друг тип поведение, но тя се държа изключително професионално. Още след първите 24 часа целият екип започна много да й симпатизира. Имаше една сцена, в която тя трябваше в пет часа сутринта да падне в студената вода, но тя издържа, без да се оплаква. При Митко Бербатов ми направи впечатление, че дойде изключително подготвен и беше обмислил образа. Направи го по най-добрия начин и стои много адекватно във филма.

- Слуша ли дъщеря ви Ава?

- Дъщерята сега е във втори клас и не си позволява пакости, защото съм й казал, че ако ме извикат в училище за оплакване, ще си има проблеми в къщи... Не мога да си обясня, че има родители, които вдигат скандал на учител, като стане проблем и казват – учителят е виновен, а не се замислят, че възпитанието на собствените им деца е тяхна лична отговорност! Това е абсурд, аз стоя твърдо зад учителите.

- Какво мислиш за промените в образователната система?

- Дъщеря ни се прибра веднъж вкъщи и започва да ми рецитира стихотворението “Татковина”, но усетих, че пропуска куплет. Ава ми каза:- нищо не съм пропуснала! После видях в читанката, че на стихотворението е изрязан трети куплет, който е основополагащ за българщината (На уста ми сладка дума/ ще да бъде този кът,/ дето Дунав, Вардар, Струма/ и Марица си текат! Бел. Ред.) В края на вечерта дъщеря ми вече знаеше пълния вариант и в края на годината два класа на годишното тържество рецитираха цялото стихотворение. Това е престъпление според мен - кой министър допуска това да се случва?!

- Освен актьор, ти си и музикант. Над какви проекти работиш и обсъждате ли нови идеи с “Братя Мангасариян”?

- Монтираме видеоклипа към най-новото ми парче – “Дзен”, което е фийчъринг с Антони Рикев (Wah Tony) и е част от саундтрака на “Революция Х”. Ако всичко върви наред, ще излезе тези дни. Иначе с групата в момента не обсъждаме нещо ново, защото сериалът, в който ми предстои да се снимам, буквално ще ми отнеме цялото време до октомври.

- Какво мислиш за актуалните хитове в момента - на Тита и дуета на Слави и Криско?

- След като ги има, значи всеки си има публика и аз няма да изпадна в ролята на някакъв чичка, дето ще обяснява “Ам‘чи то т‘ва музика ле и уе!?”. Имаш позиция, кажи я елегантно - чрез изкуството си. Има някои неща, които не мога да разбера, но това не означава, че трябва да ги отричам, защото по същия начин реагираха някои хора и когато се появи “Братя Мангасариян” преди 14 години - въпреки, че ние не си позволихме да имаме нито един пошъл текст. Има талантливи млади изпълнители у нас, но не е лошо малко да си обърнат повече внимание. Говорих си скоро с един от тийн идолите, който се опита да ми обясни, че ако започне с по-смислени текстове, ще загуби аудитория!

- Гледа ли “Евровизия”?

- Не съм го гледал, имах твърде много работа. Виждам, че има страшна полемика, но като цяло съм адски НЕ фен на този форум, струва ми се изключително никакъв. Фактът, че нито един световен хит не излиза от този фестивал, освен в началото - в годините на АББА - и от тогава нито една държава не си е изпратила топ изпълнител. Защо от Великобритания не отиде някой, като Роби Уилямс например?! За мен “Златния Орфей” беше на много по-високо ниво.

- Какво те вълнува най-силно в момента?

- Надявам се баш шефчетата, като Тръмп, Путин и корееца да не направят някаква глупост! С българските политици не съм запознат какво правят в момента, но чух за форума “Западни Балкани”. Идеята е много добра, дано нещо смислено да излезе, винаги съм бил на мнение, че алианси и евросъюзи е добре да има, но е хубаво и държавите на Балканите да имаме съюз помежду нас си и да се подкрепяме.

- Какво би искал да научат от теб Ава и брат й Иво и какво обичате най-много да правите заедно с малката?

- Искам да са благодарни хора – да знаят, че абсолютно никой не им дължи нищо и всичко, което правят да го постигнат като запретнат ръкави, седнат си на задника и действат. Но най-важното е да бъдат благодарни, защото квотата от неблагодарници е отдавна претъпкана. Двамата с Ава обичаме да си седим вкъщи, дори нищо да не правим, само да я гушна и да гледаме телевизия и ни е хубаво. Водя я на ресторант, на сладкарница, на излет в планината, на почивки – ценя всяка една секунда, когато сме заедно. Иска ми се и с Иво да имам повече време, но живота на 20- годишните е все по извън дома. Това е.

- Все още ли се обръщаш към съпругата ти Нели Атанасова с “богиньо”?

- Да, 10 години по-късно продължавам да й казвам така. Късметлия съм, срещам се с много читави и приятни хора, включително жени – хубави, красиви жени, не съм сляп, но единствената, която титулувам така, продължава да е съпругата ми.

- Преди да я срещнеш, вярваше ли, че можеш да се влюбиш толкова силно и ревнувате ли се?

- Вярвам в любовта и затова ми се случва. Иначе не се ревнуваме и така ни е екстра, защо да се самоизяждаме...

- Ако си режисьор, каква роля би дал на Нели?

- Никаква, защото тя не понася да се показва. Дори не знам как я подхлъзнаха да изиграе съпруга на Куката (Мариан Вълев-б.а.) в “Под прикритие”, но сигурно защото той е убедителен, а и са приятели. (Смее се.) Иначе, сега тя се занимава с интериорен дизайн и наистина не обича да се снима, не обича да излиза дори и няма нужда от много хора. Често й казвам на шега, че е социопат, но тя си е постигнала баланс и си е идеална - човек трябва да си гони баланса. С една нейна приятелка скоро отвориха клуб, който е близо до ст. “Герена”. Взеха буквално една развалина, но с нейните умения тя успя да направи заведение, което според мен е едно от най-красивите неща, направени в столицата тази година. В предна част е сладкарница, като тези в Лондон и Париж, а зад нея има голяма стая и място за парти, където хората да се събират и си изкарват рождените дни например. Много приятно място.

- Нели е от “златните момичета” на Нешка Робева. Чувал ли си я някога да се оплаква от тежкия режим, на който ги е подлагала, както някои други нейни възпитанички?

- Шампион не се става само с мили приказки! Никога не съм чувал Нели да каже нещо против Нешка, точно обратното, винаги говори за нея с уважение и казва, че й дължи много.

- Имаш и арменска кръв, усеща ли се?

- Не знам дали се усеща, но когато трябва да се преговаря за дадено нещо, колегите ми винаги се шегуват - арменеца да отиде и да говори! (Смее се.)

- Нели пък е наполовина сръбкиня...

- Като всяка жена в нея има някакъв инат, не знам дали е сръбски, или чисто женски. Иначе за качествата на жена ми трябва една година да говоря! В нея съм видял неща, които не съм видял в никоя друга жена в такава степен – толкова деликатен и фин човек. В същото време тя никога не нахлува в личното ти пространство.

- Още едно дете?

-В момента - не, не ни е на дневен ред...

- В какво вярваш?

- Човек задължително трябва да вярва, най-малкото в себе си. Вярата ти дава почва под краката, да можеш да стъпиш стабилно, за да вървиш изправен напред. Наскоро, пътувахме с колегите ми от постановката “Редки тъпанари” и качихме един отец на автостоп, за да го закараме до Ябланица. Беше много интересно, защото в колата пътувахме католик, православен, евреин и православен свещеник. Поговорихме си за всякакви неща. Част от семейството ми сме католици, защото корените ни са такива - баба ми е французо-италианка и аз съм кръстен в католическа катедрала, Йосиф Шамли е евреин, Явор Бахаров има турски корени, а Роберт Янакиев е православен, но всички намираме общ език.

Нашият гост

Александър Сано става известен като “Среброто” от популярната група “Братя Мангасариян”. Покрай ролята си в супер успешния сериал “Под прикритие” той се сдобива и с прякора Косъма, а във филма “Тилт” също носи цветисто прозвище Дъвката. За любимата си жена Нели Атанасова, той обаче е просто Санди. Двамата се запознават като водещи и почти веднага между тях припламват искри. Нели и Сано са неразделни повече от 10 години, но сключват брак едва преди три. Двамата отглеждат заедно дъщеря им Ава, както и синът на Нели – Иво от връзката й с Иво Карамански. Сано признава, че любовта им е голямо вдъхновение за него. В момента той е сред най-ангажираните родни актьори и вече има успехи извън границите на страната ни - като ролята му в най-продавания италиански сериал по света - “Гомор”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта