Алек Болдуин - Отново обвинен

Облаците на хоризонта пред Алек Болдуин отново се сгъстиха драматично. Миналата година прокуратурата оттегли обвиненията си срещу него за фаталната стрелба на снимачната площадка на уестърна „Rust“ през 2021-а, при която почина операторката Халина Хъчинс, но преди дни той се сдоби с ново обвинение, резултат от събиране на допълнителни доказателства. Сега делото продължава, той се връща на подсъдимата скамейка за непредумишлено убийство и вече e заплашен от 18 месеца затвор.

През последните две години Болдуин се опитва да изтрие петното от смъртоносния инцидент, дори и с цената на евентуално „семейно риалити” с жена си Хилария и седемте им деца. Той бе обявил, че ако ще прави такова нещо, то щяло да бъде като комедия. Но в реалността ситуацията е трагична. Актьорът вече се появява на светски събития и дава мило и драго да замете мрачното минало под килима, разчитайки на приятелски настроени медии и все по-късата памет на обществото. От спецпрокуратурата в Ню Мексико обаче още през 2023-а обявиха, че възнамеряват да представят на така нареченото в американското право Grand Jury (група от граждани, но не съдебни заседатели) в Санта Фе работата си по случая, според която Алек Болдуин все пак може да бъде подведен под отговорност за фаталната стрелба по операторката Халина Хътчинс и раняването на режисьора Джоел Соуза на снимачната площадка. И точно това се случи.

Тогава адвокатите на Болдуин Люк Никас и Алекс Спиро коментираха тревожните за клиента ми новини така: „Жалко е, че една ужасна трагедия се превърна в това погрешно наказателно преследване. Ще отговорим на всички обвинения в съда”.

Самият Болдуин се оплете в обясненията си след фаталния инцидент с реквизитен револвер по време на репетиция на снимачната площадка. Първо той твърдеше, че пистолетът е стрелял сам, че не е натискал спусъка, че не знаел, че е зареден.

„Не знам какво се случи на снимачната площадка. Не знам как този куршум е попаднал в този пистолет. Не знам”, заяви той през декември 2021 г. Но още в края на миналата година, след близо десет месеца разследване, от ФБР най-накрая заключиха, че Алек Болдуин е дръпнал спусъка на реквизитния револвер, който изненадващо изстреля боен патрон и уби операторката Халина Хътчинс.

Филмовият топ играч и някогашен мокър сън на милиони жени Алек Болдуин превърна живота си в кошмар със смъртоносния инцидент, който влезе в най-мрачните холивудски хроники. Смъртоносната сцена напомни за трагичната смърт на сина на Брус Лий Брандън, който е прострелян фатално със случайно останал патрон в реквизитен пистолет по време на снимките на „Гарванът” в началото на 90-те години на миналия век. През цялото време на разследването Болдуин отказваше да поеме каквато и да е било отговорност за смъртта на жената.

Най-големият и популярен брат от четиримата Болдуин отдавна е прочута и противоречива фигура. Редува роли със скандали, прави деца и гафове, но този смъртоносен инцидент заплашва да зачеркне почти всичко, което е правил досега и да остане като основна и мрачна отправна точка за цялото му съществуване оттук нататък.

Алек Болдуин има ирландски, английски и френски корени, а по бащина линия е наследник на един от първите колонисти на континента, пристигнали в Новия свят с легендарния кораб „Мейфлауър” през 1620 година. Вече 400 години неговият род живее в Северна Америка - 14 поколения. Но Болдуин не е от най-патриотичните актьори под слънцето и понякога е критикуван за своите леви и либерални възгледи. В негова защита са аргументите, че вече е много трудно да имаш кариера в Холивуд, ако не подкрепяш всички догми на прогресивната идеология.

Извън политическия си конформизъм, Болдуин е известен със своя неспокоен нрав и импулсивни решения. Забърквал се е в множество каши, скачал е на бой на обикновени хора, бил е арестуван и много пъти е трябвало да се извинява публично за поведението си. Преди трагедията, трудният характер му помагаше в ролите на алфа-мъжкари, злодеи и съблазнители. През 90-те той постига световна слава в заглавия като „Гленгъри Глен Рос”, „Сега и завинаги”, „Сянката”, „Malice”...

 

Изигра перфектния финансов хищник

Ролята на Блейк, която Болдуин превърна в легендарно изпълнение в „Гленгъри Глен Рос”, не беше част от пиесата ми. Когато я адаптирах за киното реших да добавя един персонаж, който да олицетворява ефективното хищничество в света на продажбите. Хищник в костюм. Това беше Блейк и сега не мога да си представя друг актьор в ролята. Болдуин създаде изключителен образ и се радвам, че реших да добавя персонажа във филмовия сценарий по пиесата.

Дейвид Мамет, драматург

 

Застигна го свирепа карма

Алек Болдуин бе известен с острите си коментари. Сега сякаш го застигна свирепа карма. Преди време цинично и критично попита как ли се чувства човек, станал убиец погрешка след инцидент с полицай. Сега знае. После нарече Дик Чейни терорист, защото случайно застреля човек по време на лов. Много пъти е призовавал за насилие срещу политическите си опоненти.

Майкъл Малис, автор

 

В Холивуд е пълно с клоуни като него

Алек Болдуин е един от най-жалките клоуни в Холивуд. А Холивуд е пълен с жалки клоуни. Той се е изказвал изключително долнопробно за историята на Америка и е обиждал смелите ни войници. Те рискуват живота си, а той дебелее и се гаври с тях от комфорта на милионерското си имение. Нищожество и страхливец. Не съм изненадан, че обижда по най-гнусен начин собствената си дъщеря и се отнася с нея като с парцал.

Шон Ханити, тв водещ

Ким Бейсингър щяла да го смаже

Алек Болдуин пробва да признае грешките си в семеен план, но помоли хората да не го съдят като родител на основата на един лош момент. В интервю за „Плейбой” актьорът разказва, че е мислил за самоубийство след изтичането на записа, в който обижда дъщеря си: “Говорих с много професионалисти, които ми помогнаха. Ако бях се самоубил, това щеше да е голяма победа за Ким. Нейната цел беше да ме унищожи, да ме смаже”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети