Американски президенти крият тежки болести

В Европа Байдън на няколко пъти забравяше речите си, затрудняваше се да отговори на журналистически въпроси и дори успя да се изгуби в кафене във Великобритания.

Въпроси след европейското турне на Байдън

Пояс може да е допринесъл за смъртта на Кенеди

18 от първите 37 са били с диагнози

Европейското турне на американския президент Джо Байдън за пореден път повдигна въпроси за здравословното му състояние. Държавният глава на САЩ на няколко пъти забравяше речите си, затрудняваше се да отговори на журналистически въпроси и дори успя да се изгуби в кафене във Великобритания.

Още по време на предизборната му кампания през 2020 г. критиците на Байдън го обвиняваха, че е с деменция. 78-годишният демократ на няколко пъти изпадаше в неловки ситуации, като бъркаше имената на децата си. От встъпването си в длъжност Байдън на няколко пъти нарече Камала Харис президент на САЩ и забрави имената на министрите си. Държавният глава също така беше забелязан да се държи за съпругата си Джил, за да не падне на официални събития.

Най-шокиращият момент за 46-ия американски президент дойде през март тази година, когато той многократно се спъна, докато се качваше по стълбите на самолета си.

Джо Байдън се спъна многократно, докато се качваше на Air Force 1.

Джо Байдън има дълга история със здравословни проблеми. През 80-те години той преживява две операции за премахване на мозъчен аневризъм. Преживява и венозна тромбоза и белодробна емболия. Въпреки това лекарите му твърдят, че в момента е напълно здрав.

Байдън обаче не е единственият американски президент, чието здраве е поставяно под съмнение, и то с основание.

Един от най-известните президенти в историята Удроу Уилсън преживява няколко инсулта, докато е начело на САЩ. Те обаче стават публично достояние години по-късно. През 1919 г. Уилсън се заразява с испанския грип. Въпреки че го изкарва тежко и пет дни не може да стане от леглото, болестта му е скрита от обществото.

Друг известен американски президент с проблеми е Франклин Делано Рузвелт. И докато целият свят го е виждал на инвалидна количка и е наясно с диагнозата му полиомиелит, сърдечните му проблеми и хипертонията се пазят в тайна. Именно това му състояние го довежда до мозъчен кръвоизлив, който го убива. Според Джордж Анас от медицинския факултет на Университета в Бостън „състоянието му се е криело, защото идеята, че настоящият президент, който се кандидатира за нов мандат, може всеки момент да умре, нямаше да изглежда добре в очите на хората“.

Франклин Рузвелт прекарва част от президентството си в инвалидна количка.

Сред дълбоко пазените тайни е и здравето на Дуайт Айзенхауер. През 1955 г. той претърпява сърдечен удар. Въпреки че прекарва няколко седмици в болница, от Белия дом омаловажават пред обществото колко тежко всъщност е състоянието на държавния глава. Както при Рузвелт, и тук причината е предизборна кампания. Айзенхауер успява да пребори слуховете, че не е в състояние да бъде президент и печели още един мандат като американски държавен глава. Здравословните проблеми на Айзенхауер не приключват до тук. Той страда от болестта на Крон и получава сърдечен аневризъм, който довежда до инсулт.

Джон Кенеди безспорно е най-известния и обичан американски президент. На 43 години той става най-младият държавен глава на САЩ. В очите на хората той е добре изглеждащ мъж в отлично здраве. Години след смъртта му обаче американците бяха шокирани да разберат, че техният любим президент е бил тежко болен. Още преди да встъпи в длъжност, той е диагностициран с Адисонова болест, Хипотиреоидизъм и сериозни болки в гърба. Заради състоянието си е взимал огромни дози лекарства и стероиди. Кенеди е носел и пояс, който е придържал гръбначния му стълб. През 2017 г. исторически документи разкриха, че именно поясът може да е допринесъл за смъртта му. През този съдбовен ден през 1963 г. Кенеди е носил пояса, който не е позволил на тялото му да падне напред, когато първият куршум го уцелва във врата и по тази причина е прострелян и втори път.

Джон Кенеди с патерици

Сред тежко болните американски президенти е и Роналд Рейгън. След края на мандата си той е диагностициран с Алцхаймер. Днес медицината е достатъчно напреднала, за да се знае, че болестта започва да се развива 20-30 години, преди да се появят първите симптоми и това навява съмнения дали състоянието му не е повлияло и на президентството му. През 2011 г. синът на Рейгън – Рон, разказа в интервю, че баща му е имал проблеми, докато е бил в Белия дом. „Имаше неща, които не бяха наред с него, но не можех да си ги обясня“, разказа той в предаването 20/20.

Американските президенти не са единствените, които умело прикриват здравословното си състояние. Най-мракобесният съветски лидер Йосиф Сталин също е можел да се похвали с цял списък от проблеми. Още като 20-годишен младеж Сталин се разболява от треска, с която се бори много дълго време. През 1915 г. пък е диагностициран със ставен ревматизъм, заради който имал сериозни болки в лявата предмишница. През живота си съветският диктатор страдал и от тежка ангина, която карал почти всяка година. Според лекарите му той можел да се разболее дори само от пиенето на студена вода.

Съветският диктатор Йосиф Сталин е страдал от редица болести.

Подобно на Сталин и друг лидер на СССР страдал от болести през целия си живот.  Константин Черненко изкарва само 13 месеца начело на Съветския съюз. Още при встъпването си в длъжност той вече е тежко болен. Черненко започва да пуши, когато е едва на 9 години и по тази причина развива белодробен емфизем и сърдечна недостатъчност. Константин Черненко умира на 10 март 1985 г., докато все още заема поста председател на Президиума на Върховния съвет на СССР. Истината е обаче, че той изпада в кома още в края на 1984 г., а подписът му бил подправян от Полибюрото на партията.

През 1996 г. бившият френски президент Франсоа Митеран почина от рак на простатата. По време на 14-годишното му управление администрацията на Митеран прави и невъзможното, за да  скрие здравословното му състояние. Дейвид Оуен разказва в книгата си „Болестите на властта“, че френският държавен глава трябвало да се подлага на интравенозна естрогенна хормонална терапия, а банката с лекарствата била скривана под сакото му или закачана зад картина в офиса му, за да не се вижда.

Заради електошокова терапия

Кандидат се оттегля от предизборната надпревара

Томас Игълтън се подлага на електрошокова терапия заради депресия.

През 1972 г. сенаторът от Демократическата партия Джордж Макгавърн губи с огромна разлика президентските избори срещу Ричард Никсън.

Шансовете му на практика са унищожени още по време на кампанията, когато става ясно, че кандидатът му за вицепрезидент Томас Игълтън страда от клинична депресия и се е подлагал на електрошокова терапия. Игълтън се оттегля от надпреварата, но щетите вече са нанесени.

Игълтън не е единственият американски политик, страдащ от ментални проблеми. През 2006 г. проучване на учени от Университета „Дюк“ разкрива, че 18 от първите 37 президенти на САЩ от 1776 до 1974 г. са страдали психически разстройства, депресия, паник атаки, биполярно разстройство и алкохолизъм. Проучването показва също, че състоянието на 10 от тях е било достатъчно тежко, за да повлияе на работата им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл