5G мрежата е невинна

Грипът е ПРИЛЕПчива болест Не е необходимо да сте луд, за да четете това, но помага

Земеделското министерство иска търговските вериги да бъде излагана повече продукция на местни производители

Надигат се бунтове на глада На хората им свършват парите и търпението

Пандемията от коронавирус е засегнала 81% от работещите по света

Двама души са излекувани от Covid-19 с кръвна плазма

76 починали от коронавируса в Турция за 24 часа

Тръмп: СЗО оплеска нещата

Испания разчита на безработни и чужденци за земеделска работа

COVID-19 блокира здравеопазването Водещи специалисти искат прегледите да бъдат възстановени

Фермерските пазари тръгват с по-малко сергии Продавачи и клиенти на 2 метра разстояние

Менда Стоянова: Мярката 60/40 няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Банката за развитие подкрепя със 75 млн. лв. Пощенска банка и Общинска банка

50% от магазина – само за БГ храни Ограничават стоките на промоция

Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Анатолий Антонов – Вероятният приемник

Не един и двама международни наблюдатели се усмихнаха ехидно, прочитайки официалното комюнике на руското външно министерство, че дългогодишният посланик на Москва във Вашингтон Сергей Кисляк е изпълнил “мисията си” и след девет години на американска земя, ще бъде заменен. Името на руския дипломат беше сред най-често спряганите от медиите зад Океана през последната година около скандала за предполагаемата намеса на Русия в избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ.

Съвсем нормално е приемникът на Кисляк на поста “най-опасен дипломат” във Вашингтон (квалификацията е на американски медии), да предизвиква същия интерес. И да създава не малко поле за спекулации около естеството на бъдещата му “мисия”. И макар руското външно министерство да охлади страстите с изявление в понеделник, че няма все още да обявява името на следващия посланик (вероятно докато не приключи официалната процедура по одобряването му от американска страна), човекът е практически ясен.

Кандидатурата на Анатолий Антонов, заместник-министър на външните работи, за посланик на Русия в САЩ, беше одобрена от двете камари на държавната Дума още през май. Няколко дни преди това дори е била съгласувана с президента на САЩ Доналд Тръмп по време на разговора му с руския първи дипломат Сергей Лавров във Вашингтон. Ако може да се вярва на руските медии – които в крайна сметка бяха единствените допуснати до срещата. За разлика от американските им събратя, които трябваше да използват кадрите от Москва, за да отразят събитието. Но да не се разсейваме. Щом Доналд Тръмп е казал “да” за посланика, какво значение имат някакви си дипломатически протоколи, договорености и процедури, нали?!

И влизаме в сферата на догадките. Професионалната биография на Анатолий Антонов започва през 1978 г., когато е назначен на работа в министерството на външните работи на СССР. Дотам достига от родния си Омск след успешно завършване на “голямата школа” за всичко явно и тайно в съветската дипломация – Московския държавен институт за международни отношения. И дотук. Нито един елемент от кариерата на Анатолий Антонов до първото десетилетие на ХХI век не е публично достояние. Може да са преценили, че няма да е интересно. Заемал е различни длъжности у дома и в чужбина. Владее английски и бирмански езици. Има дъщеря, пагоните му стоят добре. През 2004 г. оглавява дирекцията по въпросите на сигурността и разоръжаването в руското външно министерство. Военните въпроси в дипломацията явно са стихията на Анатолий Антонов, защото до 2011 г. той ще е основен преговарящ от руска страна по различни международни споразумения, включително за неразпространението на ядрени и забраната на химически и биологически оръжия. Представял е страната си и в Общото събрание на ООН.

Кариерата му в дипломацията прави лек обрат през 2011 г., когато е назначен с президентски указ за заместник-министър на отбраната. Направлението, в което работи, е разбира се, международното военно и военно-техническо сътрудничество. Вече публична личност, Анатолий Антонов се превръща в редовен събеседник на руските медии по “въпросите от военно-политическия дневен ред” – войната в Сирия, конфликта в Източна Украйна и др. Дипломатът-офицер отговаря и за връзките на руското министерство на отбраната с чуждестранните военни ведомства. С всичко това зад гърба си, може би не е учудващо, че от 2015-а година Анатолий Антонов е включен в списъците на лицата санкционирани от ЕС и Канада след анексирането на Кримския полуостров. Тръгне ли за Вашингтон, ще трябва да избягва прекачванията.

В края на 2016 г. се връща отново в министерството на външните работи, вече като заместник-министър. От тази позиция бе и предложен за одобрение от руските депутати. По време на изслушването си пред комисията по външни работи на руската Дума през май, Анатолий Антонов е посочил като приоритети в двустранните отношения Русия-САЩ неразпространението на ядрени оръжия и борбата с международния тероризъм. Всеобхватни теми.

С всички титли

Анатолий Антонов има немалко квалификации. Той е доктор на политическите науки и носител на редица военни отличия. Сред тях са ордените “За заслуга пред отечеството”, “Александър Невски”, “За военни заслуги” и др. Накратко, Доналд Тръмп се огради с генерали от времето на Студената война в новата си администрация, от Москва изпращат човек, който говори езика.

ЗА НЕГО

Оптималното
решение

Назначаването на Анатолий Антонов за посланик на Русия в САЩ е оптималното кадрово решение. Това че е работил шест години като заместник министър на отбраната, е безценен опит за бъдещата му работа във Вашингтон. Допълнителен авторитет му носи опитът като великолепен преговарящ.
Сергей Рябков, зам.-външен министър на Русия

Руският фактор
В САЩ го чака (б.р. Анатолий Антонов) нелека мисия, предвид кампанията, която се води срещу американския президент Доналд Тръмп, с използването на “руския фактор”. Назначението му се очакваше да бъде одобрено по време на разговора между президентите на Русия и САЩ, в рамките на срещата на Г-20 в Хамбург по-рано този месец.
В-к “Ведомости”,
редакционен коментар

Твърдата линия
Решението за назначението на г-н Антонов, който се смята за привърженик на твърдата линия по отношение на Запада, е взето в Кремъл още през есента на 2016 г. Навремето в Москва са изхождали от гледната точка, че Хилъри Клънтън ще победи на президентските избори в САЩ, с което двустранните отношения ще останат напрегнати.
Иван Сафронов, журналист,
в-к “Коммерсант”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. великият тръмп правилно гони продажните журналистически подлоги.

  2. НЯМА НИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ КОЙ ЩЕ СТАНЕ ТУК ИЛИ ТАМ ПОСЛАНИК -ТЕ ВСИЧКИ СА ПРОГРАМИРАНИ И ПОЛИТИЧЕСКИ ПОДКОВАНИ КОЕТО Е ЛЮБЕЗНИЯ ИЗРАЗ ЗА ПОЛИТИКОДИПЛОМААТИЧЕСКО ЗОМБИРАНЕ -ТАКА Е БИЛО ОТ ПЪРВИЯ ДЕН НА РУСКАТА ВЪНШНА ПОЛИТИАКА ОТ ПРЕДИ 300 ГОДИНИ .ТА ДО ДНЕС –

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.