Анджей Дуда - Верният бойскаут

Преизбирането на консервативния президент на Полша Анджей Дуда осигури подкрепа за управляващата в страната партия “Право и справедливост” (ПиС) да продължи с програмата си за реформи. Някои от тях - основно в социалната сфера, като чувствителното увеличаване на доходите, са несъмнено положителни и широко одобрявани от поляците. И логично водят до изборни победи за ПиС.

Други реформи обаче - като тази на съдебната система (която според Брюксел застрашава върховенството на закона), затягането на контрола над медиите, засилването на дълбоко консервативните католически ценности (срещу абортите и различната сексуална ориентация) обтегнаха сериозно отношенията на Полша с ЕС. Тези реформи обаче изглежда също са одобрявани от мнозинството поляци, които отново отредиха победа на Дуда на балотажа в неделя. Макар и с малка преднина (51,2%) пред опонента му от опозицията - кмета на Варшава Рафал Тшасковски.

В кампанията Дуда акцентира върху ценностите, които изповядва - привързаност към католическата вяра и традиционното семейство, затягане на и без това строгото законодателство в страната срещу абортите. Отправи и остри критики към “ЛГБТ идеологията” (както я нарече), като посочи, че тя е “по-разрушителна и от комунизма”. Яростен противник е и на Истанбулската конвенция.

Не пропусна, разбира се, и икономиката и социалната политика. “Напомняйте на избирателите, които гласуват за (опозиционната) Гражданска платформа, че по време на нейното управление им повишиха пенсионната възраст и им отнеха средствата от пенсионните фондове”, повтаряше Дуда на предизборните митинги.

На мнозинството поляци се харесва и тезата му, че Полша ще се присъедини към общата европейска валута едва, когато доходите в страната се изравнят с тези в западните държави.

И очевидно напипа правилната посока. Анализ на изборните резултати показва, че е привлякъл нужната част от избирателите - основно жителите на по-малките градове и селата, където социалните придобивки са от по-голяма важност, а традиционните семейни и католически ценности по-силно изразени.

Така верният бойскаут на ПиС си спечели още 5 години начело на Полша. Верен, защото досега не се е опълчвал на нито едно ключово решение на ПиС, под чието крило изгради политическата си кариера. От 2015 г., когато бе избран за президент, Дуда е подписал повечето от законите, предложени от партията, заради които критици подигравателно го наричат “писалката”.

А бойскаут, защото това е част от биографията му, върху която Дуда акцентира. Той влиза през 1984 г., на 12 години, в полската скаутска организация в родния си Краков. Тя е на особена почит в страната като символ на патриотизъм, честност и саможертва.

Роденият през 1972 г. Дуда е юрист по образование, следвал в юридическия факултет на Ягелонския университет в Краков, където защитава и докторска дисертация в областта на административното право. Няколко години е преподавал в университета, а през 2005 г. открива собствена юридическа кантора.
В периода 1998-2002 г. е член на либералния Съюз за свобода. Но истинска политическа кариера започва да гради през 2005 г., когато постъпва в редиците на “Право и справедливост”, създадена от братята близнаци Лех и Ярослав Качински, която същата година печели парламентарните избори в Полша. След това Дуда започва бързо да се изкачва в йерархията - става зам.-министър на правосъдието в правителството на Ярослав Качински, а след това преминава на служба при другия брат - Лех Качински, тогава президент на Полша, като негов държавен секретар.

Кариерата на Дуда върви гладко до 2010 г., когато Лех Качински загива в самолетна катастрофа край Смоленск. След като за държавен глава е избран Бронислав Коморовски (от опонентната на “Право и справедливост” Гражданска платформа), Дуда се връща в Краков. Макар да е депутат и говорител на ПиС, остава в сянката на публичното внимание. Почти незабелязано преминава и мандатът му като евродепутат. Излиза пред прожекторите в края на 2014 г., когато Ярослав Качински, лидер на ПиС, изненадващо и за повечето поляци го издига за кандидат за президент. И Дуда печели изборите срещу Коморовски. Тогава обяви, че иска да продължи работата си като “духовен наследник” на Лех Качински.

Очаква ни работа по много предизвикателства

Поздравления за президента на Полша Анджей Дуда за преизбирането му. Очакваме с нетърпение да работим с него по много предизвикателства, пред които Европа и Полша трябва да се изправят заедно.

Урсула фон дер Лайен, председателка на Европейската комисия

Победа с 3:0 за консервативизма над либерализма

Международният либерален мейнстрийм още веднъж се опита да направи всичко, но централноевропейското дясно крило води с 3:0 (след изборни победи в Полша, Хърватия и Сърбия). Следва Северна Македония (където се провеждат парламентарни избори).

Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария, в поздравлението си за преизбирането на Дуда

Властта явно не си научи урока

За съжаление, изглежда другата страна не си е научила урока. Затова чуваме изявления, че процесът на политизиране на съдилищата ще продължи и ще бъде завършен. Тези, които са на власт, не искат да ни протегнат ръка.

Рафал Тшасковски, кмет на Варшава, кандидатът на опозицията за президент, който загуби изборите от Дуда

Върши фантастична работа в Полша

Президентът Анджей Дуда се справя добре в Полша. Той върши чудесна, фантастична работа в страната си, поляците го смятат за голям човек, не мисля, че се нуждае от моята помощ.

Доналд Тръмп, президент на САЩ, на съвместната пресконференция в Белия дом, където прие Анджей Дуда броени дни преди балотажа в Полша на 12 юли

Запален е по ските и социалните мрежи

Като любими свои занимания Анджей Дуда определя литературата и карането на ски. Освен това той е почитател на общуването в социалните мрежи, като и в качеството си на държавен глава продължава сам да поддържа профила си в туитър.

Полският президент е автор и съавтор на няколко научни публикации в областта на правото.

Владее английски език. Женен е от 1994 г. за Агата Дуда - преподавател по немски език. Двамата имат 25-годишна дъщеря - Кинга.

Коментари

Задължително поле