Андрей Богданов, Велик майстор на Великата ложа на Русия пред „Труд“: Кирил и Методий са „масони без престилки“ за Русия, донесли просвещението от България

Въпросът "Как мога да помогна на хората?" става с времето водещ за постъпилите в свободното зидарство

Андрей Богданов е Велик майстор на Великата ложа на Русия. По професия е политолог. Роден е на 31 януари 1970 година. Бил е кандидат за президент на Русия. От 30 юни 2007 година е Велик майстор на руските свободни зидари и след поредното му преизбиране през 2015 година ще е начело на масоните в Русия до 2020 г.

- Господин Богданов, поводът да сте тук е международният форум след избирането на новия Велик майстор на ОВЛБ Искрен Йотов - какви са впечатленията ви?

- Да, действително, поводът да съм в България е асамблеята на ОВЛБ по повод избирането на новия Велик майстор на България Искрен Йотов - мой добър приятел, с когото се познаваме повече от десет години. С Искрен Йотов се запознахме навремето в Америка, при едно от посещенията си там. И сега имам много хубав повод да дойда в София, в България, за да го поздравя лично.

- Какво му пожелахте, какво е вашето послание към новия Велик майстор на ОВЛБ?

- Когато го поздравих по време на събранието, казах, че през последните две-три години между ОВЛБ и Великата ложа на Русия се установиха много тесни и добри отношения и между нашите ложи по места има вече много побратимявания. В Русия има ложа "Шипка", която е съставена предимно от българи, в нея има, разбира се, и братя руснаци. Но лично аз смятам, че побратимяването между наши ложи служи за добра основа да съдейства за добрите отношения между нашите народи.

- По какъв начин свободното зидарство влияе на обществото със своите ценности? Или масонството в една държава се развива съобразно отношенията и степента на демокрацията в обществото?

- При нас, сред свободните зидари, е разпространено обяснението, че масонството прави от добрите хора още по-добри. Това е един от главните принципи в масонството и една от причините, хората - профани да се стремят да влязат в братството. Масонството помага за усъвършенстването на братята, за преосмислянето на ценностите в живота. И въпросът "Как мога да помогна на хората?" става с времето водещ за постъпилите в редиците на свободното зидарство. И в този смисъл масонството е в помощ на братята, които избират нашия път на личностното усъвършенстване в полза на обществото. Масонството е просъществувало 300 години, защото неговите ценности се основават на човешките отношения. Най-главното за мен в масонството са човешките отношения и постоянните човешки отношения.

- Откога датира свободното зидарство в Русия?

- Масонството в Русия датира от 1731 година. Това е една от най-старите ложи в света. Първият Велик майстор на Русия е инсталиран от Великия майстор на Англия. Това е генерал Джон Кейт. Първият руски Велик майстор на Русия е граф Филагин от 1772 година. Но през 1822 година масонството в Русия е било забранено. До 1832 година все още е имало съществуващи ложи и масонството в Русия се открива отново през 1995 година. Тази година отбелязваме 22 години съвременно масонство в Русия и аз съм четвъртият Велик майстор на съвременна Русия.

- В тази връзка си спомням посвещението на проф. Маргарет Джейкъб, която в българското издание на "Просвещение на живо - Свободно зидарство и политика в Европа през XVIII век" е оставила следното послание към българските си читатели: "България е понесла повече, отколкото й се полагат, диктатори и абсолютисти". Как да разбираме това нейно послание? И още - проф. Джейкъб казва, че предлага тази книга като противоотрова за българските читатели.

- За съжаление не съм я чел.

- Питам ви в контекста на това, че в Русия масонството е било забранено толкова дълго време.

- През 1995 година масонството в Русия се възражда официално, регистрирано е. Свободните зидари в Русия нямаме в днешно време никакви проблеми нито с властта, нито с народа.

- В България масонството е било забранявано два пъти, предполагам, че знаете - по времето, когато сме съюзници на нацистка Германия и след това във времето преди 1989 година.

- А може ли да попитам дали има документи за забраните на масонството в България? Фашизмът е забранил свободното зидарство. А т.нар. съветското правителство в България забранило ли е масонството? Има ли такъв документ?

- Не знам.

- Аз мисля, че не. Никой не е забранявал масонството тук. Забрана от такъв вид съществува само в Русия, когато през 1825 година масонството престава да съществува при нас. Нямаме документи и за това някой да е отишъл да каже на Ленин или на Сталин "ние искаме да възобновим масонството" и да е получил отговор "не, забранено е".

- А защо в тези периоди от историята липсва масонство? Или братството се скрива? Има диктатура, няма масонство?

- Мисля, че много руски масони по това време са били във Франция. Масони, които са били свързани с царския режим и контрареволюцията. И те не са се върнали в Русия по политически причини. Въпросът за възраждането на масонството не е повдиган тогава. Ние можем да мислим, че забрана е имало, но нямаме факти, няма документи. И мисля, че в България е по същия начин. Мисля, че след забраната за съществуването на свободното зидарство от фашизма правителството след 1944 година не е било питано може ли или не да се възобнови масонството.

- Каква е била причината за толкова строги мерки срещу свободните зидари в Русия през 1825 година?

- Бих изказал свое мнение - тогава е Отечествената война през 1812 година с Наполеон. Руската армия е минала през Европа, видяла е как живеят в Европа, появило се е свобода на словото. Хората започнали да говорят как може да живеят свободно, без царят да им определя. Руските офицери започват да прокламират "свобода, братство, равенство" - това е движението на декабристите. И някои от декабристите са били масони. Мисля, че дори 70 процента от свободните зидари в Русия по това време са били за царя. Но Декабристкото въстание през 1825 година има силен отзвук и царят решава, че е по-добре да забрани масонството в Русия. От този период има съхранени документи, като например този с известния руски пълководец Михаил Иларионович Кутузов. Кутузов е бил майстор на ложа и в полицейския участък е бил принуден да предаде всички документи на ложата си. Да напише декларация "Аз, Кутузов, никога няма да бъда масон". Всички масони са били принудени да подпишат подобни декларации.

- Как да си обясним антимасонските настроения дори в момента в страни членки на ЕС, като Италия например? И естествено отварям скобата, че антимасонската реторика е добре позната още от XVIII век в различни държави.

- В Русия също наблюдаваме в последно време антимасонски прояви. Преди около месец депутатът от Държавната дума Виталий Милонов подаде в прокуратурата заявление да бъдат проверени всички масони, че работели против Русия, че едва ли не са в заговор срещу света и още от този род изказвания. Ние, естествено, се посмяхме на всичките му изяви по медиите.

- Какви са аргументите му?

- Няма такива. Клейми. Масоните са виновни за всичко.

- Като Велик майстор на Великата ложа на Русия ще вземете ли официално отношение срещу този политик?

- Да. И ще споделя, че ни отне малко време да подготвим документи за съда. Но вече сме готови и внесохме иск за клевета срещу Милонов, защото той даде интервюта в медиите. Ние решихме да изчислим и финансов иск срещу него и сме подали такъв за около 350 000 долара. Видяхме изявленията му в пресата, направихме анализ и решихме, че това е обезщетението, което трябва да получи Великата ложа на Русия. Започнахме открит диспут с депутата и той се отказа от него. Средствата ще бъдат за Великата ложа на Русия и за наши благотворителни мероприятия.

- Благотворителността е разпространена при свободните зидари. Какъв е годишният ангажимент на вашата ложа към различни каузи?

- Трудно ми е да ви отговоря, защото руските ложи имат собствена благотворителна програма. Има ложи, които поддържат детски домове, други работят с детски здравни центрове при проблеми със зрението или слуха. Свободните зидари у нас помагат със закупуването на апаратура и др. Всяка ложа в Русия има собствен благотворителен план, а Великият майстор и Великите офицери представляват свободното зидарство в обществото.

- Не само политиците обаче, а и представителите на църквата са отправяли обвинения срещу свободните зидари - откъде идва генезисът на този конфликт?

- Мисля, че можем да го наречем "конфликт на интереси". Църквата мисли, че ние вземаме хора, които в друг случай биха могли да работят за нея. Щом човек има възможност да отдели време за масонството, защо да не го даде за църквата. Но в масонството не могат да се приемат хора, които не вярват в Бог. В Русия 97 процента са православни християни. Имаме братя, изповядващи юдаизъм, имаме и такива, които изповядват ислям, но болшинството са православни. Но досега Руската православна църква не е изказала мнение нито "против", нито "за" свободното зидарство. Но предполагам знаете, че в масонството не коментираме религия или политика. За нас е важна вярата в Бог и безсмъртието на душата.

Великата ложа на Русия даде светлина на Казахстан, сега работим за откриване на велики ложи в Киргизия и Узбекистан, а там основната религия е ислям.

- Интересна ми е вашата трактовка относно това защо масонството е само за мъже? И не приемате жени в ложите?

- Знаете ли кога на жените е разрешено да гласуват в Швейцария?

- В средата на миналия век?

- През 1996 година. Масонство приема свободни хора с добри нрави.

- Мъже.

- За момент не казвам мъже. Какво значи свободни - ако човек не може да гласува, свободен ли е? Ако човек го купуват или продават - свободен ли е? Ако има разлика в заплащането, както е било ярко изразено при мъжете и жените особено през миналия век - кой е свободен и кой не? Когато една жена роди дете, тя е поне месеци свързана с него, за да го кърми и отглежда. Моето мнение е, че масонството е много консервативна организация. И се променя, но бавно и дълго. Вероятно след 100 години може да приемаме и жени. Но както виждаме, дори в Швейцария жените не са били свободни в този смисъл само преди 20 години. И още един момент - мъжете се бият един друг в какви случаи? Когато обсъждат политика, когато говорят за религия и зажени (смее се - б.а.). И тези 3 момента ги няма в масонството и мъжете не се карат.

- Накъде върви човечеството?

- Знаете ли, често при нашите сбирки казвам, че преди 300 години масонството е мечтаело за равни права на всички хора. Винаги питам - братя, за какво мечтаем сега за 300 години напред? В Русия често говорим на тази тема. И до общо мнение не сме стигнали още. Но мечтаем много.

- През годините много лидери на държави са били масони.

- Кои?

- Почти всички американски президенти, например.

- А от съвременните президенти кои - Обама и Тръмп масони ли са? Аз знам дали са масони или не. Но мисля, че вие не знаете.

- Имам предвид и лидери от други държави.

- Кои?

- Чърчил например.

- Но аз ви питам за последните години. Помислете. И мога да ви подскажа - президент на Чили е масон. Световното масонство е сбор от световните зидари от всички държави. При нас има много добри паралелни отношения. Ако се срещнат двама масони, ръководители на държави, всеки ще бъде първо патриот за своята страна, ще защитава интересите на своя народ, но ще бъде много по-лесно да разговарят. И това се използва за настроения срещу масоните по света - в България мислят, че масоните работят срещу държавата, в Русия мислят, че ние работим срещу страната си. А ние просто говорим по-лесно помежду си. Да си представим клуб на любителите на котките. И ако 30 години ходим в този клуб като приятели и единият от нас е станал президент, а друг отиде да го види, то какво ще кажат - че любителите на котките правят заговор против страната? Когато бях кандидат за президент на Русия, получих обвинения, че масоните превземат президентството (смее се, б.а.).

- Какви са отношенията ви с президента Путин днес?

- Лично с президента нямам такива. Но с администрацията му - много добри.

- Кога станахте масон?

- Преди 17 години.

- А Велик майстор на Великата ложа на Русия?

- Преди 10 години. Ръкоположи ме изпълнителният секретар на Световната конференция на Великите майстори Томас Джаксън, а церемонията бе в Москва.

- Живата легенда в масонството Томас Джаксън, една от емблемите на американските масони, ръкополага Великия майстор на Русия?

- Да, така е. А по принцип светлината във Великата ложа на Русия е внесена от Великата национална ложа на Франция.

- Спомням си, че бяхте гости заедно с Томас Джаксън по време на единението на българските масони на 20 юни 2015 г. - знакова дата за ОВЛБ.

- Да, бях гост, Томас Джаксън - също.

- И ми казвате, че руски и американски масони помагат на българските свободни зидари?

- Да, точно така е. В САЩ всеки щат има своя велика ложа. И например Великата ложа на Русия и Великата ложа на Вашингтон имаме заедно създадени ложи в Азербайджан, в Армения. На тези места американски и руски масони работят заедно. Нямаме проблеми с американските ложи и американските братя.

- В навечерието сме на 24 май - Деня на славянската писменост, вие бяхте казали в поздрав към ОВЛБ, че „руските масони помнят, че първите български масони, а именно Кирил и Методий са пренесли Светлината, Свещената светлина на писмеността в Русия“.

- На 24 май от името на Великата ложа на Русия ще положим отново цветя на паметника на великите Кирил и Методий, защото ние наистина считаме, че те са първите „масони без престилки“, донесли просвещението в Русия. И затова вече трета година имаме церемония на паметника на Кирил и Методий на Старая площадь в Москва срещу администрацията на президентството. И в сряда отново ще отдадем почит на делото им. По тяхно време масонство не е съществувало, но ако е било, то те щяха да са велики масони просветители.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта