Аслъ Енвер - Любимка от екрана

Една от най-известните турски актриси - Аслъ Енвер, станала любимка на българската публика от суперхита “Завинаги” в образа на Сюрея, влиза в главната роля на нов сериал, който тръгна в ефира у нас от снощи. Във “Вавилон” ще ѝ партнират още турски звезди, сред които Халит Ергенч (изиграл Онур от “1001 нощ”).

Новият сериал “Вавилон”, който започна в четвъртък е с любимците на зрителите Халит Ергенч и Аслъ Енве и ще се излъчва всяка делнична вечер от 21 ч по bTV Lady. Поредицата обещава да грабне феновете на жанра със сюжет, изпълнен с много неочаквани обрати и звезден актьорски състав, събрал на едно място най-известните имена от южната ни съседка. В центъра на сюжета е професор Ирфан Сайгун (Халит Ергенч), който развива успешна кариера на уважаван преподавател в Икономическия университет в Истанбул. Той е идеалист, честен и почтен човек, който се радва на прекрасно семейство - има красива съпруга и малък син, когото обича безрезервно. Животът на Ирфан се преобръща на 180 градуса, когато разбира, че е уволнен от учебното заведение, след като е натопен от свой колега за взимане на подкуп, а детето му има тумор в мозъка и се нуждае от спешна операция в чужбина на стойност 1 милион лири. Негови екранни партньорки освен Аслъ Енвер са Бирдже Акалай (Аслъ от “Черно-бяла любов”) и Нур Фетахоулу (Пейкер от “Забраненият плод”, Махидевран от “Великолепният век”). Мъжкото присъствие в сериала се допълва от Озан Гювен (Джан от “Божествено”) и Онур Сайлак (Вели от “Ирония на съдбата”).

Любимката не само на турската публика, но и на българските фенове Аслъ Енвер, с чар и талант успява да заеме централните роли на първите красавици, но изминава интересен път до световната популярност. Родена е на 10 май 1984 г. във Великобритания, но е второ поколение емигрантка. Майка ѝ заминава да учи там от Турция и както отива на сериалите, в които по-късно дъщеря ѝ е звезда, се влюбва безнадеждно в мъж, който не ѝ подхожда. Бащата на Аслъ е син на туркиня от Кипър, разведен с три деца. Семейството на майка ѝ възразява, но двамата все пак се женят и прекарват 12 хубави години в Обединеното кралство. Там още от малка Аслъ пее в църковен хор. След това обаче семейството решава да се завърнат в Турция. Аслъ Енвер, която е свикнала със съвсем друга среда, трудно се приспособява към новия си живот. Тя се опитва да намери утеха в хобитата си като се записва да учи в гимназия по изящни изкуства и взима уроци по актьорско майсторство.
Междувременно разбира, че страда от дислексия, а дори не може да пише на турски.

Докато тя учи, баща ѝ не се задържа на една и съща работа, а малко по-късно се разделя с майка ѝ. Изкуството обаче лекува рани и скоро след това Аслъ Енвер завършва университета “Златния рог” в Истанбул със специалност “Театър”.

Първата си роля в телевизията, получава в сериала Hayat Bilgisi през 2003 г., но пък скоро ѝ дават ролята на лошата в “Мечтатели” - през 2006 г. Интересното е, че два пъти отклонява поканата за проби в сериала. На третия път отива от неудобство, но в този ден е толкова болна, че дори не усеща напрежение. Ролята на лошата Мине Ергун ѝ се отдава с такава лекота, че зрителите масово я ненавиждат и тъй като е доста чувствителна се разстройва от коментарите по неин адрес.
 Следващата ѝ голяма роля е в “Мълчаливите” (Suskunlar) през 2012 г. В личния си живот актрисата хич не може да се похвали с такива успехи, които я съпътстват на екрана. През се 2012 г. омъжва за актьора Биркан Сокулу (Петро от “С Русия в сърцето”) Бракът им обаче е кратък и през 2015 г. официално се развеждат. Още на снимките на следващия си филм се влюбва в друг актьор - Мурат Боз, двамата ту се разделяха, ту се събираха, но през октомври 2019 г. окончателно се разделиха.
 Върхът в кариерата за Аслъ идва през 2016 г., когато получава главната роля в сериала “Завинаги” (Istanbullu Gelin), който е истинска сензация в телевизията по това време. Неговото излъчване започна в началото на март 2017 г. по телевизия Star TV (в България от октомври 2019 г.). В него Аслъ си партнира с известния актьор, сценарист и режисьор Йозджан Дениз. Аслъ играе и в театъра и е носителка на множество кино и театрални награди.

 

Аз лично я поканих да ми партнира

Аз лично поканих Аслъ Енвер да бъде мой партньор в сериала “Завинаги”, Бях я гледал в други продукции и знаех, че ще пасне перфектно на ролята. Тя с радост прие предложението, тогава аз бях много по-известен от нея за широката публика, а след това и самата тя се превърна в сензация. Хората я обикнаха и много ѝ се радваха, когато ни срещнат. Тя е толкова добра актриса, че преди това някой я мразеха, защото очакваха, че тя и в живота е негативен герой като образа ѝ от “Мечтатели”. Забавно е, защото няма нищо такова.

Турската звезда Йозджан Дениз

 

Връзката ни беше бурна

С Аслъ Енвер имахме много бурна връзка. Обичахме се, но не бяхме един за друг. Разделяхме се и се събирахме толкова много пъти. И двамата искахме нещата между нас да се получат, но сме различни характери и това създаде проблеми. Целият този интерес към нас, когато се разбра, че сме заедно също ни изнерви. Желая ѝ успех, тя е много талантлива актриса и може еднакво добре да игра тотално различни образи. На снимачната площадка всички я обичат.

Актьорът Мурат Боз

 

Преди всичко ни свързва театърът

Със Аслъ Енвер ни свързва приятелство, много преди да се срещнем на снимачната площадка на “Завинаги”. Там бяхме в ролите на снаха и свекърва и сякаш всички се изненадват, че ние всъщност се разбираме много добре. Понякога си даваме съвети като майка на дъщеря. Работили сме заедно в театъра - и двете преди всичко сме театрални актриси. Последният проект, в който бяхме заедно е постановката “Стъкло”. Разбираме се наистина чудесно.

Актрисата Ипек Билгин

Тайни от кухнята на “Завинаги”

Наскоро една от сценаристките на “Завинаги” - Денис Акчай Кадъксъс, разкри някои подробности за героите в сериала. Тя каза, че някои от тях са доста по-различни от тези в документалната книга на психиатърката д-р Гюлсерен Будайъджъоглу “Върни се към живота. Завинаги”, по която е сниман проекта, а изданието вече го има и на българския книжен пазар. “Например, в книгата, всъщност Сюрея е шизофреничка. Тя има много душевни наранявания от детството. По-късно тя е жена, която се поставя на заден план, за да угоди на свекърва си Есма Боран, но аз прехвърлих тези функции на другата ѝ снаха - Ипек. Иначе имението е претъпкано с хора, семейство Боран е с дълбоки корени, всичко това е вярно”, обясни Денис Акчай.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети