Афганистанското правителство приветства отменянето на срещата между талибаните и Тръмп

Афганистанското правителство в Кабул приветства „искрените усилия на своите съюзници“, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени срещата си с талибански представители, във връзка с атентатите на групировката в столицата, предава АФП.

“Афганистанското правителство, във връзка с мира, оценява искрените усилия на своите съюзници и е отдадено на съвместната си работа със САЩ и другите си съюзници за постигнато на траен мир“, заяви в свое изявление президентът на страната Ашраф Гани.

Изявлението идва, след като Доналд Тръмп съобщи в Туитър, че е отменил планирани отделни преговори с талибански представители в Мериленд.

Отмяната на преговорите от страна на Вашингтон поставя под съмнение финализирането на мирните споразумения с талибанското движение, след като изглеждаше сякаш те вървят към края си, въпреки агресията на групировката.

Подкрепяното от САЩ правителство в Кабул беше притеснено от факта, че не беше допускано до преговорите, тъй като талибаните отказват да преговарят с него.

„Винаги сме настоявали, че истински мир може да се постигне само ако талибаните престанат да убиват афганистанци и приемат примирие и разговори лице в лице с афганистанското правителство“, твърди президента Гани.

Коментари

Задължително поле