Ахмед Доган - Наблюдателят

В четвъртък късно вечерта пресцентърът на ДПС разпространи позиция на почетния председател на партията Ахмед Доган. В нея той предупреди: „Няма да е изненада, ако има трансфер на конфликтност и конфронтация на Балканите и в Европа. Защото на 16 април в съседна Турция има референдум за преобразуване на Кемалистка Република Турция в султанат. Безумие. Но е факт.“ В позицията си философът зове за „обединяващ патриотизъм“.

Доган рядко говори, а след всяка негова позиция има силен отзвук. Иван Палчев, който отлично познава почетния председател на ДПС, дава едно от най-точните определения за него:

“Доган е най-добрият монологичен политик на България, а най-яркият израз на монологичността му е неговото мълчание.” Той винаги точно преценява кога да изстреля поредното словесно бренеке, за да промени посоката на въртене на политическите дервиши.

В разгара на предизборната кампания Доган изстреля едно поредно бренеке. Че иска да промени посоката на въртене на значимите политически дервиши - това веднага стана ясно, а пръв реагира Бойко Борисов. “Почетният председател на ДПС отваря врата за следизборна коалиция с партиите, които имат патриотична насоченост”, коментира той.

За разлика от него лидерът на другата голяма партия с шанс да формира следващо правителство се направи на ни чул, ни видял. Липсата на реакция може да означава няколко неща. Първото е, че ръководството на БСП не би искало в разгара на предизборната кампания да се занимава с проблемите на друга партия. Това е твърде елементарно на фона на събитията в южната ни съседка и при недвусмислените опити на турски министри и дипломати за намеса във вътрешните работи на страната ни, а и в тези на Европа.

По-възможно е ръководството на БСП да оставя отворена врата за бъдещо коалиране с ДПС, но да се опасява, че ще подразни електората си дори и с коментар на позицията на Доган. Причината не е тайна - в столетницата анти-ДПС настроенията нараснаха и се изостриха след проваления мандат на правителството “Орешарски”. За червените причината е тогавашният председател на ДПС Лютви Местан, който оттегли подкрепата за кабинета и даде график за предсрочни избори.

Че Местан е една от големите грешки на Доган, няма съмнение. Защото именно Доган посочи Местан като свой наследник на поста председател на ДПС. Решението му изглеждаше доста странно, тъй като самият Доган неведнъж е твърдял, че за имитаторите и кариеристите няма място в голямата политика. Казвал е и че най-важните качества за хората от екипа му са компетентност, лоялност и да не са компрометирани. Възможно ли е философът, който винаги се е славил със своята прозорливост, да е бил заблуден? Сигурно някой ден Доган ще заговори и за това.

Сега е ясно, че създателят на ДПС се опитва да ограничи щетите, които нанесе на партията му Местан. Не е тайна, че след краха на кабинета “Орешарски” движението изпадна в изолация, че има отлив на избиратели и че партията е нежелан коалиционен партньор. Почетният председател на ДПС се опитва да върне формацията си в голямата игра и във властта.

Доган никога не е криел стремежа си към властта, но не се изкуши да влезе в нея. Предпочете да стои отстрани и да дърпа конците. Избра си ролята на наблюдател, но не пасивен съзерцател на процесите.

Доган е единственият лидер в новата история на страната ни, който в продължение на 23 г. остана начело на партията си. Отношението към него на политици и анализатори е нееднозначно. Костов го нарече “проклятието на България”, други твърдяха, че е амортизиран политик на прехода, потънал в нарцистични сънища. Самият Доган дълги години определяше себе си като “гарант на етническия мир”. Той избра за ДПС ролята на балансьор, а след години обяви, че движението се е превърнало в незаобиколим фактор във власт­та.

И двете твърдения са оспорени и от най-върлите критици на Доган, макар неговата проницателност и визионерство трудно могат да бъдат подложени на съмнения. Едва ли е случайна и сегашната му тревога за бъдещето на България. Самият той винаги е подчертавал, че ДПС е най-българската партия. Теза, която критиците му са оспорвали, но истината е, че трудно могат да се намерят аргументи, които да уличат ДПС в антибългарски действия.

А какво ще се случи с поредната парадигма на Доган - тази за обединяващия патриотизъм - ще покаже времето. И то много скоро - още след 26 март.

Върна орден „Стара планина“

През ноември 2004 г. лидерът на ДПС Ахмед Доган се отказа от ордена “Стара планина”. Като причина бе посочено предложението на тогавашния председател на НС Огнян Герджиков до президента - такъв орден ще получи и бившият главен прокурор по време на т.нар. възродителен процес проф. Васил Мръчков. “Не може палачът и жертвата да бъдат на един и същ подиум във връзка с особените заслуги за изграждането на демократична България”, обяви Доган, който няколко месеца по-рано, през март, бе удостоен със същия орден.

ЗА НЕГО

Той е като Меси

Аз съм от “Реал” (Мадрид), знаете, но Меси е гениален. Ахмед Доган прави това с българските политици, което прави Меси в Барселона - просто ги финтира непрекъснато. Или казано на махленски език, просто ги меша. Просто ги финтира непрекъснато и ги оставя в положение да не знаят какво да правят.

Бойко Борисов,

лидер на ГЕРБ

Лидерите се раждат

Председатели може да има много партията, но лидерите се раждат. Основател, идеолог и лидер винаги е бил Ахмед Доган.

Пронатовската и проевропейската позиция на ДПС - от нейното създаване досега - някой се опитва да я присвоява. Всеки, който се занимава с политика, знае, че пронатовската позиция на България първо беше изразена от ДПС чрез нашия лидер Ахмед Доган.

Мустафа Карадайъ,

председател на ДПС

Няма друг политик, който да говори така

Според Ахмед Доган Русия няма граници в духовно отношение, не в географско.

Освен че говори рядко, няма друг политик, който да говори така.

Не карам никого да прощава грешките на Доган, но той поставя темите по различен начин. Точно защото говори рядко, едно негово благодарствено писмо се превръща в политически фактор.

Александър Симов,

член на ИБ на БСП

Има най-голям принос за етническото разбирателство

Ахмед Доган е от българските политици, които най-много са допринесли за етническото разбирателство у нас и независимо от различните мнения и настроения днес това е факт в най-модерната история на България.

Симеон Сакскобургготски,

бивш премиер

Коментари

Задължително поле