Банките експериментират с дигитални валути

Председателят на Фед Джей Пауъл подчерта, че този цифров долар няма да се появи бързо.

Биткойнът хипнотизира много инвеститори

Федералният резерв проучва възможността за такава, базирана на долара

Стои и въпросът за поверителността 

Тази година биткойнът хипнотизира много инвеститори. Няма значение, че цената му се удвои след утрояване през 2020 г., нито че фигури като Илон Мъск го подкрепиха - наскоро той написа в Twitter, че колите на Tesla ще се продават и в биткойни. Още по-забележителното е, че някои утвърдени играчи като Citigroup сега смятат, че биткойнът „може би е оптимално позициониран да се превърне в предпочитаната глобална валута за търговия“ в бъдеще - роля, която в момента заема доларът. 

Но докато горното грабва вниманието, има друга крипто история в развитие, която повечето хора не забелязват толкова: експериментите на централните банки. Миналата седмица Банката за международни разплащания (БМР) проведе „иновационна“ конференция, на която председателят на Федералния резерв Джей Пауъл обясни, че Фед работи с Масачусетския технологичен институт (MIT), за да проучат възможността за дигитална валута на централната банка (CBDC), базирана на долара.

Детайлите са оскъдни. Но CBDC по същество позволява на потребителите да използват компютъризиран код като „пари“, като по този начин копира някои от характеристиките на биткойна или криптото, което се разработва от Facebook. Но този компютърен код ще бъде създаден и контролиран от Федералния резерв, а не от Facebook или анонимни биткойн „копачи“. Пауъл подчерта, че този цифров долар няма да се появи бързо, ако изобщо, казвайки, че „няма нужда да се бърза“. Но символиката е поразителна, тъй като отразява фина, но забележима промяна в отношението на регулаторите.

Когато биткойн и други финтех иновации се появиха за първи път през този век, много централни банкери или ги отхвърляха, или ги подиграваха в разговори с мен. Те остават на такива позиции: Пауъл изрази мнение, че биткойнът е преди всичко спекулативен инвестиционен заместител на златото, а не на долара; Агустин Карстенс, ръководител на БМР, предупреди, че той се използва най-вече за регулаторен арбитраж.
Но това, което централните банкери осъзнават със закъснение, е, че причината за появата на подобни иновации е, че предприемачите реагират на два големи недостатъка в съвременните финанси.

Единият се върти около нещо, с което централните банкери изглежда не желаят или не могат да се справят: рискът фиатната валута да бъде обезценена в бъдеще чрез прекомерно предлагане, т.е. количествено облекчаване. Другият недостатък е нещо, с което централните банкери искат да се справят: тромавият характер на съвременната платежна система. 

По този начин това, което Фед и други сега се опитват да направят, е мека версия на стратегията „ако не можеш да ги победиш, присъедини се към тях“: вместо да игнорират биткойн или експериментите на Facebook, те се надяват да използват някои от идеите зад такива иновации, като блокчейн регистри. Или, ако искате, декриптирайте крипто децата. Дали ще сработи? Има причини да бъдем скептични. 

Понастоящем търговските банки печелят такси, като „създават“ пари за потребителите (заеми), като използват пари, доставени (или създадени) от централна банка. CBDC обаче ще даде на потребителите пари (дигитализирани токени), вписани в изчислителните регистри на централните банки. Това би могло да елиминира посредническата роля на банките по начин, който да срине приходите им, както заяви пред БМР Йенс Вайдман, ръководителят на Bundesbank. Стоят и въпросите за данните, поверителността и отговорността. 

Бахамските острови са един пример: те вече имат CBDC, наречена пясъчен долар. По-важното е, че Китай сега бърза да създаде дигитален юан, предизвиквайки тревога в САЩ от конкурентна заплаха за долара. Което може да обясни защо Фед изведнъж започна да работи с MIT.

Това може да не е толкова вълнуващо, колкото туитът на Мъск. Но ключовият момент е, че ако подобни инициативи в крайна сметка се реализират, те биха могли да елиминират някои от аргументите за крипто проектите на частния сектор, като по този начин той бъде лишен от посредническата си функция. Ако стане така, това би било много иронично. Биткойн инвеститорите трябва да гледат Пекин и Бостън.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари