Парламентът прие актуализацията на бюджета на първо четене

Депутатите удължиха извънредното положение до 13 май

ЕС затворен за света и след Великден

Лекари от ВМА: Не сме почивали от края на февруари

Почина певецът, изпял „Ain’t No Sunshine“

Сексът ни дава сили срещу COVID-19

Обявиха договора за производство на самолетите F-16 Block 70

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

Гешев за данните за манипулиране разпределението на дела: Ако е истина, това ще е коронавирус в съдебната система

По-леки мерки след 3 дни спад на заразени (обзор)

Връщат на фирмите част от оборота

СЗО: Хирургическите маски забавят разпространението на коронавируса

Kредитите с различна ваканция Допитване на “Труд” сред банкери показа, че първоначалното отсрочване може да бъде за срок от 2-3 месеца

Министър Захариева: Основен приоритет за ЕС остава борбата с разпространението на коронавируса и подкрепата за икономиките

Връщат пари за парно с изравнителните сметки

„Боби на празника на плодовете“ със съвети за децата Владимир Шишков и д-р Людмила Емилова автори на книжката

Оживели приказни герои със завладяващи багри и вкусове излизат от страниците на изданието „Боби на празника на плодовете“ и провокират малчуганите да погледнат в раниците си какво носят за закуска. Помага им да разберат защо от кутията заедно с плодовете ще излетят неподозирана енергия и много усмивки.

Книгата е отлично четиво и за родители, баби и дядовци. То дава отговор на още важни въпроси. Например – как децата, които не са тъпкани обилно с животински продукти, запаметяват с лекота, имат бързи реакции и не се изкушават от вредни храни.

Боби е вече познат герой от поредица на издателство „Еуниката“. В първата книжка – за приключенията му в царството на зеленчуците, той попадна сред нови приятели, докато изследваше бабината градина. Водач на момчето стана принц Морков и двамата се срещнаха с чудни герои, от които научиха, че лукът, чесънът, доматът, грахът, зеленолистните, червеното цвекло и още мнозина са истински приятели на децата.

За ценните за здравето запознанства усилия обединиха Владимир Шишков – собственик на „Еуниката“, д-р Людмила Емилова и консултантът Веселин Станков – биолог и всеотдаен търсач на знания за природосъобразното хранене. Същият екип, включил сега и художничката Мая Бочева, води читателите на празника на плодовете с убеждението, че ден без плод е като да рисуваш с акварелни бои, но без вода.

„Боби на празника на плодовете“ имаше своята премиера на Панаира на книгата в НДК (в края на отминалата година) и събра интереса на малки и големи читатели и почитатели на живота в хармония с природата.

Лекарката и издателят са водени от убеждението, че възпитаването на полезни навици започва в най-ранна възраст. Семейната среда и родителският пример са изключително важни за малките и може да ги опазят от редица заболявания. Д-р Емилова припомня стряскащата статистика, че над 30 % от децата у нас имат наднормено тегло. В дългогодишната си практика тя се е сблъсквала с много случаи на деца, развили болестите на бабите и дядовците си – затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет тип 2 и др.

Добрата новина е, че малките се повлияват отлично от лечение с плодове, чай и мед, защото организмите им не отровени колкото на възрастните. Могат да се овладеят чести бронхити и бронхопневмонии, алергии, затлъстяване и др. Разбира се, под непрекъснат лекарски контрол и със строго индивидуален подход.

„Боби в царството на зеленчуците“ завърши с обещанието на малчугана да придружи новия си приятел принц Морков към селенията на плодовете. Морков беше убеден, че тайнствената красавица, която зърнал при пътешествията си с Боби, живее точно там. И двамата се отправят към поредното откривателство, за което яките спортисти- Чесън и Цвекло, им измайсториха чудна лодка. Съвсем подходяща за чудесата, които ги очакват на страниците на книгата.

В нея оживяват плодове от българските градини, а както е редно на празник – са поканени и гости от далеч. За реда се грижи внушителна стража от ананаси, но зад строгата им външност се крие сочна приятелска сладост. Боби и Морков са заведени при господаря на плодовите владения – цар Нар. Представянето му е впечатляващо – „ Когато ме отвориш, щедро дарявам с прекрасни наситени алени зрънца, чрез които дори успешно се съюзявам с приятелите от съседното царство – зеленчуците, за да създадем едни от най-красивите и полезни салати“.

Намесва се и царица Ябълка с настоятелно напомняне, че трябва да се съдейства на Морков да открие загадъчната непозната, пленила мечтите му. За водач им е определен Банан, на когото пък те трябва да помагат в организацията на празника. Крачейки през царството на плодовете, двамата ни герои се запознават с полезните качества на много от тях – круша, грозде, смокиня, дюля, сливи, диня, пъпеш, цитруси и др. Докато вървят към центъра на празничните чудеса, Боби и Морков се наслаждават на чистите свежи поляни, а алените дребосъци – малини, къпини, ягоди, боровинки, вплитат красиви гирлянди сред листата. Градусът на веселието лети към небето с радостните песни на птиците и пърхане на дружелюбни насекоми. И сред множеството танцуващи плодове изведнъж се откроява тя- тъй дълго търсената непозната. Тя е принцеса Русокоска и щом се запознава с принц Морков, му казва да я нарича просто Кайсия. Двамата се завъртат във весел танц, но в това време Боби и Банан са сполетени от премеждие.

Отклонявайки се в тъмна пътека, са нападнати от зли същества – вируси, лоши бактерии и подкрепленията им- вредни храни и напитки. Двамата не се стряскат, защото знаят, че плодовете имат чудното свойство да спрат всяка зла сила. Помагат им и добрите бактерии. В бедата се отзовават парамедиците Смокини с линейка Тиква. Бързо установяват, че Боби и Морков не са пострадали при нападението, дават им пресен плодов сок и ги отвеждат при Морков и Кайсия.

Книжката (както и първата – със зеленчуците) съдържа увлекателни карти с илюстрации на плодове и най-точно и запомнящо се описание на ценните им качества.

Празникът продължава до следващи издания от поредицата за здраве от природата за малки и големи, което авторите вече обмислят.

 

Рецепта на консултант сътрудник Веселин Станков

Зимен нектар „Принцеса Кайсия“

Продукти:
7-8 бр. сушени кайсии,
3-4 бр. натурални фурми,
300 мл вода

Приготовление: Всички съставки се блендират до получаване на плътна гладка смес. По желание може да се добави щипка канела.

 

Рецепта на сътрудник Пламен Иванов

Фреш с авокадо

Продукти:
¼ авокадо,
1/ 2 нар,
1 портокал

Приготовление: Изцеждаме сока от нара и портокала. Поставяме в блендер заедно с нарязаното на парчета авокадо и блендираме до получаване на гладка смес.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.