На 28 януари 2020 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 28.01.2020

Софийският административен съд oтмeни зaбpaнaта на Джoĸ Πoлфpиймaн дa нaпycка Бългapия

Слави Трифонов и Маги Халваджиян се уговориха да пият кафе пред Би Ти Ви

Бившият белгийски крал призна, че има незаконна дъщеря

Лондон улеснява с визи експерти

ДАНС по следите на коронавируса Мерки срещу заразата, идваща от Китай

Удължиха бедственото положение в Община Перник заради водната криза

Българинът доплатил 4 млрд. за лекарства Първи сме в ЕС по разходи за медикаменти

220 милиона долара за екшън комедията „Лоши момчета завинаги” Филмът се представя над очакванията

СЗО промени оценката си за коронавируса, вече го смята за високорисков

Турски хакери в мащабна кампания от името на Анкара Властите в Кипър, Гърция, Ирак и Албания на мушка

Самоубилият се пред ДАНС отвлякъл самолет през 1981 г. Емил Крумов трябвало да дава показания за „Луков марш”

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 28 януари 2020

Боб наш насущний

И зиме, и лете, и в пости, и в блажни дни бобът традиционно присъства на нашата трапеза. С него са се изхранвали поколения българи. Той е особено популярен в сезоните, когато вносните пресни зеленчуци още са скъпи и прекалено „пластмасови“. Бобът е богат източник на растителни белтъчини, затова засища чувството на глад, доставя достатъчно полезни вещества на организма и може да се яде като самостоятелно ястие. Комбинира се с други зеленчуци като зеле и ориз, както и с всякакви меса, особено със свинско и говеждо.

Класическа бобена чорба

Необходими продукти:
1/2 кг боб
2 л вода
2 моркова
1 глава лук
1 чушка
1 ч.л. чубрица
1 ч.л. джоджен
1 ч.л. червен пипер
сол
100 мл олио
1 домат

Начин на приготвяне:
Бобът се кисне в студена вода за 1 нощ. След това се изплаква и се поставя в тенджера. Залива се с водата. Вари се, като образувалата се пяна в тенджерата се премахва. Може и първата вода да се излее, бобът да се изплакне и да се налее нова вода да заври. След това се добавя олиото. Когато бобът е полуомекнал, се добавят морковите, чушката и лукът, които са предварително почистени и нарязани на ситни кубчета. Добавят се и подправките и варенето продължава, докато продуктите омекнат. Накрая, малко преди чорбата да е напълно готова, се добавя и обеленият и нарязан на малки кубчета домат Боб чорбата се сервира топла.

Стар фасул в гювечета

Необходими продукти:
300 г боб
1/2 ч.ч. (100 мл) олио
3-4 глави лук
2-3 домата
1 ч.л. червен пипер
магданоз
джоджен
5-6 люти чушлета

Начин на приготвяне:
Фасулът се почиства, измива и се залива със студена вода. Вари се на умерен огън. Лукът, нарязан на ситно, се задушава в мазнината до омекване, прибавят се червеният пипер и доматите. Задушава се леко. Свареният фасул се прецежда. Разпределя се в гювечета. Отгоре се разпредля запръжката. Върху нея се поставя по едно резенче домат и по желание – лютиво чушле. Посолява се, поръсва се с магданоз и джоджен и се слагат по 3-4 с.л. от водата, в която е врял фасулът. Гювечетата се запичат на фурна и се поднасят топли.

Стар фасул по манастирски

Необходими продукти:
250 г боб
1 глава лук
1 люта чушка
4 с.л. олио
1 морков
1 с.л. брашно
джоджен или чубрица
сол

Начин на приготвяне:
Фасулът се накисва от вечерта в студена вода. Залива се с чиста вода и бавно се подгрява до кипване. След това се вари на тих огън заедно с нарязаните на едро лук, морков, лук, лютивата чушка и олиото. Когато зърната на фасула омекнат, част от тях се изваждат и се намачкват, след което отново се връщат. Прибавят се брашното, размито с малко студена вода, и сол. Ястието се кипва и след 5 минути се отстранява от огъня. Поръсва се с джоджен или чубрица.

Боб с кисело зеле и свински ребра

Необходими продукти:
500 г боб
2 глави лук
олио
сол
750 г свински ребра
1 ч.л. червен пипер
1 малка глава кисело зеле
1 люта чушка
1 суха чушка
черен пипер

Начин на приготвяне:
Сварете боба с една нарязана глава лук, олио и поръсен със сол. В олио запържете свинските ребра, добавете втората глава лук, нарязана, и овкусете с червен пипер. Нарежете киселото зеле, една люта чушка и една суха чушка. Всичко това варете в тенджерата под налягане. Добавете вода. Варете за около половин час. Изсипете боба в тава и добавете зелето и малко зелев сок, поръсете с черен пипер и така печете, докато остане на мазнина.

Бобени кюфтета

Необходиими продукти:
250 г белен боб, може и от консерва
2 моркова
1 връзка пресен лук
3 скилидки чесън
3 филии хляб
сол, черен пипер
1 ч.л. червен пипер
джоджен
зехтин

Начин на приготвяне:
Бобът се сварява. Настъргваме морковите на ренде и ги задушаваме в малко зехтин, докато омекнат. Към тях прибавяме нарязания на ситно лук. Натрошаваме на ситно филиите хляб (или ги смиламе в блендер) и към тях прибавяме отцедения и намачкан боб, чесъна и подправките. Накрая объркваме всичко заедно и оставяме за 30 минути в хладилник да се охлади сместа. Оформяме кюфтета, които нареждаме в тавичка, застлана с хартия за печене. Отгоре намазваме съвсем леко със зехтин. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 мин. или докато станат златисти. По желание към тях може да се приготви млечен сос от кисело мляко, майонеза и чесън.

Чили кон карне

Необходими продукти:
300 г кайма
1 червена чушка
1 зелена чушка
1 люта чушка
1 глава лук
5-6 скилидки чесън
250 г боб – червен или смесен от няколко вида
125 г царевица от консерва, отцедена
500 мл доматен сос
60 мл червено вино
сол, черен пипер
1/2 ч.л. къри
1 ч.л. кимион
1/2 ч.л.къри по желание

Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука, чесъна и чушките и ги запържете в дълбок съд. Добавете каймата, кимиона и разбърквайте, докато се запържи, след което прибавете боба и доматения сос. Долейте виното и малко гореща вода и задушавайте под капак за 15-ина минути. По желание добавете сос Табаско. Идва ред да добавите царевицата, след което задушавайте за още 5 минути или до пълното омекване на боба. Накрая готовото Чили кон карне се отема от котлона и се поръсва с накълцан магданоз.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.