Борислав Гуцанов, председател на БСП-Варна, пред „Труд“: Синдромът “СДС” мачка структурите на БСП

Липсата на социалистите в местната власт може да се превърне в проблем на България

Градският съвет на БСП във Варна начело с лидера на местната структура Борислав Гуцанов поиска официално оставката на ръководството на БСП. „Нямам амбицията да се кандидатирам за председател на партията, това не стои на дневен ред. Но трябва спешно да върнем диалога в БСП, защото влязохме в режим на невиждан диктат“, казва Гуцанов.

- Драматичен проектоанализ на резултатите от местните избори от ваши съпартийци публикувахме в „Труд“ в понеделник, господин Гуцанов. На фона на т. нар. „пробиви“ в областни градове се вижда, че имате цели области, където БСП няма нито един кмет, в нито една община. Съществуват ли въобще структурите ви там?

- За съжаление анализът е реален и е с данни и цифри. Драматичен не бих казал, може би звучи така по журналистически. Но се оказва, че разликата между 2015 година, когато БСП безспорно бяхме на дъното на своето политическо развитие, и днес - през 2019 година, е само 42 000 гласа. Това означава, че само 42 000 българи повече са дали доверието си на БСП. А ситуацията е коренно различна, защото БСП мина през спечелване на президентски избори, през един подем в резултатите за парламентарните избори, но за жалост тази енергия бе похабена. Резултатите от европейските избори и най-вече резултатите от местните избори показват спад с близо половин милион гласове. Спомнете си, че само преди месеци цялата държава се тресеше от „Апартаментгейт“, „Суджукгейт“, скандалите с къщи за гости и какво ли още не. Но вместо да се обединим, в БСП тогава редяхме с ученическа усърдност листата за Европейския парламент, а ръководството на партията всячески се опитваше да игнорира предложенията на структурите за евролистата. Беше направен безпрецедентен опит за нейната подмяна въпреки настояването и номинациите на партийните организации. Резултатът беше, че като бройка имахме един евродепутат повече, но изборите бяха загубени и отчетохме отново, че загубата е като на футболен мач - не загубихме с 4:0, а с 3:0. И стигаме до местните избори - питате ме за областите без кмет, да, БСП има 7 области, където няма нито един кмет. В още 7 области сме с по един кмет в община. Така картата на България изглежда без представителство на БСП в половината на областите. Там ние няма да можем да оказваме никакво влияние при формирането на политики.

- Не е ли отговорност на местните структури как се представят на местните избори?

- Не бих хвърлил вината на местните структури. Напротив. Смятам, че липсата на национална кампания оказа своето огромно негативно влияние на изминалите избори. Огромната намеса от страна на ръководството и най-вече на госпожа Нинова и заместника u по организационните въпроси Кирил Добрев, също повлияха отрицателно. Десетки организации алармираха за грубо погазване на устава от страна на ръководството на БСП, незачитане на решенията на местните структури. Този проблем не е само във Варна, наблюдавахме го в Хасково, във Видинско, в Казанлък...

- И в Сандански, да. Списъкът е дълъг. Какво ще Ви костват тези обвинения, които и Вие като председател на БСП-Варна, но и ваши съпартийци, отправяте в момента към Нинова, към Добрев?

- Ние говорим в момента за бъдещето на БСП. Никой не си е позволявал подобни действия в историята на БСП. Дори в БКП, когато през 1981 година във Варна е трябвало да бъде сменен първият секретар на партията в града Тодор Стойчев, на място идват Тодор Живков и Александър Лилов, пристигат и членове на тогавашното Политбюро, за да се запознаят на място с проблема и събират членовете на ОК на БКП. В момента в БСП структурите нямат думата за нищо. А сега какво - все по-често се запознаваме с решенията на националното ръководство чрез медиите.

- Градският съвет на БСП във Варна обаче сам си взе думата и вие обявихте открито, че искате оставки.

- Реакцията на членовете на БСП във Варна е абсолютно обоснована, защото през годините сме показали, че нашата организация е не само многобройна, но и когато е мобилизирана - може да печели избори. Ние сме единствения град с районно деление заедно със София и Пловдив, в който БСП три пъти е печелила местни избори и е имала председател на Общински съвет. БСП-Варна вече поставя въпроса за съхраняването на БСП като партия. Имаме 130 години история, но което е по-важното: БСП трябва да има своето място в днешното управление на държавата. Вместо това присъствието на БСП се усеща като регионално представителство, провокиране на еднодневни скандали, които не водят до стойностни дебати с нашия основен опонент - ГЕРБ и до елементаризиране на политиката в поименна подредба на общинската листа. Мен наистина ме боли, защото съм трето поколение социалист, в партията съм от преди 1989 година и съм минал по цялата йерархия. В БСП днес не се провеждат дебати за визия и работещи политики, не се говори за стратегии, а се върви към изключително тежки сътресения. Вижте, България има нужда от БСП, защото това е нормалното функциониране на всяка една държава. С огромна тревога слушам политически анализатори и журналисти, които коментират колко голям вакуум се създава в момента в лявото. Никой от ръководството не си прави труда да опровергае мненията, че БСП стои слаба, деконцентрирана и лесно минава за удобната опозиция на ГЕРБ. Процесите са много тревожни, защото в БСП в момента се виждат същите симптоми като в СДС преди години. Сценарият там включваше смазване и обезличаване на местните структури, последва и пряк избор на председател, а всички днес виждаме къде е СДС. Синдромът „СДС“ мачка структурите на БСП.

- Като споменахте СДС и прекия избор на председател, наскоро един ваш съпартиец ми сподели, че БСП върви към най-големия си позор - купуване на гласове във вътрешния пряк избор на нов председател - виждате ли такива симптоми?

- Самото говорене за подобни сценарии е много опасно. Това е още един знак, че евентуални вътрешнопартийни избори биха създали още по-силна разделителна линия. Жалко е, че вместо национална кампания за местните избори, по места се правеше нещо като подготовка за пряк избор за председател на партията.

Няма социалист, който виждайки тази трезва преценка, да иска нашата партия да свърши като псевдополитическа креатура. Абсурдно е БСП да се превръща в регионална партия и да ставаме за смях в изборните нощи за социолози и коментатори. БСП трябва и може да се върне към идеологията си и същността си на лявата партия с най-широко влияние в обществото. БСП трябва да излезе от нишата на популизма и синдрома на псевдопатриотарството, които се пропагандират от ръководството ни. От там в момента идват големите ни проблеми, а като добавим първо - прекалено голямата амбиция и авторитаризъм на лидера, но да кажем, че това са характерни особености на всеки един човек и второ - когато нямаш толкова близка връзка с тази партия, ти я разглеждаш по друг начин, само от позицията на ръководния пост, който заемаш. А БСП в основата си е силно демократична партия, БСП не търпи налагането от позицията на силата. В БСП на първо място е равнопоставената дискусия и необходимото разбиране на хората. Ако налагането върви в ГЕРБ, то е вероятно заради факта, че партията е създадена от Борисов. Като пръв и единствен лидер, той е фигурата, с която членската маса се съобразява. Но БСП не е политическа функция на Нинова, за да сработва механизмът на командния апарат. БСП не може да имитира ГЕРБ, защото е с друг генезис.

- Пленумът на „Позитано“ 20 е след броени дни и е като дежавю. Връщам се назад, обаче не мога да се сетя за лидер на БСП от последните 20 години, когото Националният съвет да не е искал да качи на ешафод, ако имахте такъв пред централата на партията. Не се ли въртите в кръг с вечния лидерски въпрос? Кое е различното сега?

- През последните 30 години ние сме нямали лидер, който да измества политическата идентичност и да вкарва партията в нишата на националпопулизма. Това е голямата разлика. Никога в своята нова история БСП не е излизала от същността си на лява партия.

- Пак от вътрешнопартийния ви хумор, странен ми звучи, но като полувиц - накрая май трябва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да ви назначи председател, че поне да го махне веднага, щом сбърка. До тук ли стига „мощта на левицата“ днес?

- БСП няма да допусне никога някой да u назначава лидер. Нека да сме пределно ясни по този въпрос. Всички симптоми за сегашната слабост на БСП започнаха да се появяват още след парламентарните избори 2017 година, видяха се ясно по време на европейските избори тази година и днес вече има реална опасност политическото пространство да бъде заето от други форми, които започват да се появяват. БСП може да се свие до треторазрядна политическа формация, която просто присъства в парламента. Това ще бъде пагубно за БСП, защото големият смисъл за БСП не е просто да влезе в парламента или да отиде на балотаж, който после да загуби. Това не е повод за шампанско. БСП е партия, която може да управлява държавата и то стратегически. Това е ключовата задача пред нас днес - как да спечелим парламентарните избори и да провеждаме справедливи политики. Големият въпрос пред БСП е за обединението и визията пред страната ни, а не задоволяването на лидерските амбиции на председателя. Завръщането на БСП към себе си ще бъде трудно, ако се оставим на поредния напудрен и лепкаво-сладък анализ на резултатите от местните избори, който вероятно ще се опита да ни представи сегашното ръководство.

- Избирателите и от ляво, и от дясно искат чисти и безопасни улици, хубави пътища, съвременно здравеопазване - отдавна си мисля, че ако кандидат влезе със затворени очи на предизборна среща, той трудно би различил хората по говоренето на свои и чужди. Не е ли така?

- Именно връщането на БСП към ценностите си е ключът към връщането на българите към нашата партия. Българите не видяха в БСП алтернатива на тези избори и това стана ясно със символичното ни присъствие в половината от областите, с изчезването от политическия живот на БСП в десетки общини.

- Какво беше националното послание на БСП сега?

- Ние нямахме такова. Националната кампания на БСП беше сведена до посещения на лидера по места и връчване на букети. Изработените политики не бяха артикулирани, не станаха национални послания. Социалната същност на БСП е да дава решения за социалните неравенства, включително и по региони.

- 30 години по-късно - как Ви звучи днес мнението „БСП трябваше да се закрие навремето“?

- В никакъв случай. БСП изигра изключително положителна, ключова роля за мирния преход в България. БСП има своето бъдеще и в момента трябва да преодолее вътрешнопартийния си проблем, който няма какво да крием - той съществува. БСП има вътрешен инстинкт за самосъхранение и съм убеден, че можем и ще излезем от сегашната криза. Вижте, проблемът е по-голям и той се състои в това, че кризата в БСП може да излезе извън рамките на партийността. Липсата на БСП в местното самоуправление може да се превърне в проблем на България.

Нашият гост

Борислав Гуцанов е роден на 17 юни 1967 година във Варна. Дипломира се във ВВМУ “Н. Й. Вапцаров”. Завършил е с отличие и ВА “Г. С. Раковски”. Бил е председател на Общинския съвет във Варна, народен представител от листата на БСП. Лидер на БСП-Варна. Член на НС на БСП.

Коментари

Задължително поле