Борис Джонсън - По волята на народа

Време е най-накрая да завършим с Брекзит, но преди това е време за закуска (от лапсуса Brexit-Breakfast). С тези думи триумфиращия министър-председател на Великобритания Борис Джонсън завърши вчера сутринта речта си след съкрушителната победа на неговите консерватори на произведените в четвъртък предсрочни парламентарни избори в страната.

И дори „руска намеса” не беше необходима, за да помогне на „Борис” да е победител. Торите взеха вота по своему „честно и почтено”, разгромявайки традиционните си по-бедни опоненти, лейбъристите, в отколешни техни крепости в работническото сърце на Северна Англия и Уелс. И е важно да се подчертае географската особеност на победата на Борис Джонсън - в Шотландия, от 59-те места, които страната има в парламента в Лондон, 48 бяха взети от националистите на премиера Никола Стърджън. С 13 повече от бройката им на предишните предсрочни избори, които предизвика Тереза Мей през 2017 г., за да легитимира мандата си да преговаря за Брекзит с ЕС.

И както и да му тръгнат преговорите на Джонсън с Брюксел за бъдещите търговски и дипломатически отношения след формалното излизане на страната на 31 януари 2020 г., лидерката на потомците на Уилям Уолъс вече обяви, че ще се бори с всички налични инструменти за произвеждането на нов референдум за независимостта на Шотландия от Обединеното кралство. При победа за нейната кауза последното трябва да послужи за инструмент страната є да се завърне в пределите на Европейския съюз, след като гласува с огромно мнозинство за оставането на Обединеното кралство на референдума през 2016 г. (62% при 52 на сто в национален обхват).

Така че „Мрачни облаци зад Високите планини” за Джонсън. В Северна Ирландия, победата в сърцето на страната изглежда още по-пирова. Не само, че лидерът на фракцията в Уестминстър на досегашните им партньори в управляващата коалиция - Демократите юнионисти, Найджъл Додс, загуби мястото си в Белфаст срещу кандидата на републиканците-националисти от „Шин Фейн”, но и за първи път от разделянето на остров Ирландия през 1921 г., северната му част избра повече „католици” отколкото „протестанти”. И предвид, че първите по традиция не изпращат своите депутати да заседават в парламента на „окупатора”, добре че Борис Джонсън се справи толкова добре в останалата част на кралството, за да е сигурен, че ще управлява спокойно. Каквото и да му остане след години, както са тръгнали нещата.

Защото няма нужда да се залъгваме - дали го харесвате или не - Борис Джонсън, подобно на идола си Уинстън Чърчил, на когото е написал биография - влезе с шут и ще остане в историята на Великобритания. Което ни връща на данните от „силуета” му, който писахме в края на юли, когато бе назначен на поста.

Александър Борис де Фефел (макар че „де Фифел” би било по-правилното произношение) Джонсън произхожда от фамилия с шарено родословие, в която място намира прадядо му по бащина линия, османският журналист от черказки произход бей Али Кемал, министър на вътрешните работи към Великия везир на Османската империя след края на Първата световна война. По майчина линия предшествениците му се смятат за наследници на британския крал и дук на Хановер Джордж II. Самият Борис е роден в Ню Йорк на 19 юни 1964 г., където баща му, Стенли, работи за британското консулство.

С аристократичния произход, американско и британско гражданство в джоба, „Алекс” завършва престижната частна гимназия „Итън” в началото на 1980-те, където и променя обръщението към себе си от първо към второ име - Борис, което му звучало много по-авторитетно от Александър. Висшето си образование по хуманитарни науки получава в Оксфорд, където за кратко оглавява престижното студентско обединение за дебати „Оксфордски съюз”. След завършването Джонсън се насочва към журналистиката, докато същевременно играе активна роля и в редиците на консерваторите.

След серия различни инициативи на страниците на „Таймс” и „Дейли Телеграф” през първата половина на 1990-те, Борис се присъединява като автор към екипа на седмичното издание „Спектейътър”, където остава на постоянен щат между 1999 и 2005 г. Като депутат в парламента на Великобритания влиза от Оксфорд през 2001 г. и е преизбран през 2005 г. Три години по-късно Джонсън се кандидатира за кмет на Лондон и е преизбран през 2012 г., след като осигурява домакинството и провеждането на Летните олимпийски игри в града.

В парламентарната политика на Острова Борис Джонсън се завръща като депутат през 2015 г., след като отказва да защити кметското си място година по-рано срещу Садик Кан. През 2016 г. повежда кампанията на консерваторите за Брекзит, кулминирала с победата на референдума същата година. След като Дейвид Камерън подаде оставка през юни същата година, новият лидер на торите Тереза Мей го назначи тогава за външен министър, преди той да поеме щафетата от нея през юли 2019 г.

 

В британската историята с българско име

На поста 14-ти министър-председател под управлението на кралица Елизабет II и 77-ми, и 78-ми откакто терминът е въведен в употреба в камарата на общините на парламента на Великобритания през ХVIII век (с първия титуляр над 20 години на поста). Джонсън е и първият ръководител на западна държава, който носи изконно българско име - Борис. На което както в-к „Труд” обърна внимание в края на юли, така и самият Джонсън при срещата си с българският министър-председател Бойко Борисов през октомври в Брюксел.

 

За него

Ще се разберем

Вярвам, че Великобритания и Европейският съюз ще успеят вече да постигнат споразумение за след Брекзит, което да представлява могъщо ново икономическо партньорство, подобно на търговско споразумение с плюс. Подобна сделка ще ни позволи да гарантираме търговия без тарифи и квоти, докато същевременно въведем минимални стандарти, за да се предпазим от нелоялна конкуренция. От разговорите ми с премиера Джонсън вярвам, че и той е на същото мнение.

Лео Варадкар, министър-председател на Ирландия

 

Нов враг

С идването на Брекзит ще се създаде нов конкурент, точно на портите на Европа, който също така е страна, която не е част от Единния ни пазар.

Ангела Меркел, канцлер на Великобритания

 

Идва някаква яснота

Времето на яснотата около Брекзит настъпи, след изборната победа на Борис Джонсън. Надявам се споразумението за излизането на Великобритания от ЕС да бъде ратифицирано възможно най-скоро от британския парламент, за да може Обединеното кралство да напусне Европейския съюз на 31 януари и едновременно с това да се запазят специалните отношения между нас.

Еманюел Макрон, президент на Франция

 

Честито Борис, честито Джонсън!

Честитих изборната победа на Борис Джонсън и на Партията на консерваторите във Великобритания. Вярвам, че ще продължим да работим добре заедно и ще поддържаме сътрудничеството между България и Великобритания на високо ниво.

Бойко Борисов, министър-председател на България

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети