Британската преса вече не се интересува от Украйна

Цари паника заради безпрецедентния спад на жизнения стандарт

На първите страници няма нито дума за Киев

Преди няколко дни руската специална военна операция в Украйна беше тема номер едно за всички медии във Великобритания. Първите страници на вестниците бяха пълни с цветни снимки от битките или със страданията на цивилните граждани, а крещящи заглавия призоваваха за всякакви наказания и проклятия срещу руснаците и срещу Путин.

Днешната основна тема на медиите на Острова обаче не са новите „престъпления на Москва“ и не е „героичната реч на президента Зеленски“, а баналните ежедневни проблеми на самите британци като покачването на цените и падащия стандарт на живота.

Факт е, че министърът на финансите на кралството Риши Сунак представи на парламента „пролетен мини-бюджет“, тоест план за разходите, с който страната ще живее до есента.

Добрата новина за британците е, че властите планират да намалят някои данъци. Така например за първи път от много години основната данъчна ставка в страната ще бъде намалена от 20% на 19%, а нивото на доходите, които няма да се облагат с данък върху доходите, напротив, ще бъде по-високо. Също така, данъкът върху горивата ще бъде намален с 5 пенса на литър и ще бъде премахнат ДДС върху енергоспестяващите технологии за домашна употреба, като соларните панели.

Сега лошата новина е, че нищо от това вероятно няма да помогне на Обединеното кралство да се справи с рязкото спадане на жизнения стандарт. Правителството предполага, че през 2022-2023 г. реалните доходи на домакинствата ще намалеят с 2,2%, което ще бъде най-големият спад в стандарта на живот от началото на подобна статистика в края на 1980-те години.

Най-големият таблоид „Дейли мейл“ изнесе въпроса на първа страница: „Забравените милиони британци питат: а какво ще стане с нас?“. Авторите намекват, че милиони британци са останали извън програмите на правителството за помощи и сега ги чакат големите проблеми. „Дейли телеграф“ публикува следната редакционна статия: „Най-големият спад в стандарта на живот, откакто се прави статистика“. „Гардиън“ е още по-строг: „Цената на живот расте: а Сунак дои бедните“, и отново подчертава, че пенсионерите и гражданите с ниските доходи ще могат да разчитат само на собствените си сили.

(Превод за „Труд“ - Павел Павлов)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари