Бърни Екълстоун - Неостаряващият

Бърни Екълстоун

За някой хора животът започва на 30 години, за други - на 50, а Бърни Екълстоун на 89 ще става баща. Доскорошният собственик на “Формула 1” е в очакване на четвъртото си дете от третата си съпруга, която е с 47 години по-млада от него. Бебето трябва да се роди през есента, седмици преди 90-ия рожден ден на баща си.

Коли, пари и жени се въртят на високи обороти в живота на Бърни Екълстоун. От трите “стихии” жените са в най-малко количество и за тях широката публика не знае много. За първи път британецът вдига сватба през 1952 г. със сънародничката си Айви Бамфорд. По това време той е млад автомобилен състезател, а тя работи в телефонна централа. Това е единствената връзка, в която половинката му е по-възрастна от него (с 2 години). Първата мисис Екълстоун обаче не се интересува от коли, състезания и сделки, което сякаш обрича връзката им на провал и в крайна сметка се развеждат. Преди това им се ражда дъщеря, която сега е на 65 години и благодарение на нея Бърни вече има петима правнуци, които са доста по-големи от бебето, което ще му се роди сега.

Екълстоун не обича никоя жена повече от бизнеса си, твърди неговата втора съпруга Славица. Преди да се ожени за нея обаче, британецът има почти 20-годишна връзка с дама от Сингапур на име Туана Тан, която на всичкото отгоре е в началото на отношенията им е омъжена за негов бизнес партньор. Те заживяват заедно в Лондон и Бърни я прави управителка на някои от фирмите му. Азиатката остава на заден план, когато през 1982 г. на състезание на пистата “Монца” край Милано преуспяващият Екълстоун се натъква на фаталната хърватка Славица Радич. Тя е с 28 г. по-млада, с 29 см по-висока, не говори чужди езици, но разхожда по модните подиуми тоалети на “Армани”.

Година по-късно манекенката е бременна, Бърни се разделя с Туана Тан и се жени за майката на второто си дете. Сватбата им в Лондон е куриозна за милионер като него. На подписването са само четирима: младоженците и кумовете - секретарката на Екълстоун и близкият му приятел Макс Мозли. Гости и тържество няма. След това малката компания отива на ресторант, но не намира свободна маса. Затова в типичния си стил Бърни праща булката с такси вкъщи, а той отива в офиса си да работи.

Бракът им е белязан от шумни скандали и дори ръкопашни схватки. Говори се, че веднъж Славица контузила сериозно мъжа си, като блъскала главата му в прозореца на колата. Раждат им се две дъщери - Тамара и Петра, които са светски звезди във Великобритания и харчат с широки пръсти богатството на баща си. Те наследяват това качество от майка си, която спонтанно си купува чанти за десетки хиляди евро, а веднъж и частен самолет за 50 милиона, защото решила да посети Далай Лама в Индия. След неизбежния им развод през 2009 г. дългокраката хърватка започва да получава по 100 млн. долара от Бърни, защото той в момент на слабост преди операция за троен байпас прехвърля на нейно име част от компаниите си.

През 2012 г. неостаряващият Екълстоун започва връзка с шефката на маркетинга на “Гран при” на Бразилия, която се казва Фабиана Флоси и е 46 години по-млада. Няколко месеца по-късно той се жени за нея, а сега двамата очакват мъжка рожба. Бебето ще има доста възрастна кака в лицето на първата дъщеря на Бърни, която вече е на 65 години...

Какво ще кажат хората сега? Това никога не е вълнувало един от най-богатите жители на Обединеното кралство, който се ражда в бедно семейство в дълбоката провинция в дом без тоалетна с течаща вода. От дете му личи, че да прави бизнес е в кръвта му. Като ученик продава вестници, с парите купува закуски от фурната и ги препродава по-скъпо в училищния двор. По-късно започва търговия с резервни части и употребявани коли. Пробва се като състезател, но без особени успехи и след една катастрофа се отказва от кариерата на пилот и става мениджър.

Възходът му започва през 1972 г. с покупката на отбора “Брабъм”. Като собственик на тим от “Формула 1” и посредник на други отбори той трупа състояние и влияние, преди да основе промоутърската си фирма, която разпределя телевизионните и рекламните права. Така реално Екълстоун е шеф и собственик на най-комерсиалния автомобилен спорт в продължение на четири десетилетия - до 2017 г. В това време “Формула 1” се превърна в глобален рекламен и медиен продукт, машина за пари с по-големи печалби дори от ФИФА.

 

Съдружник с бивш шеф на ЦСКА

В едно от многобройните си бизнес начинания Бърни Екълстоун беше съдружник с добре известната у нас фамилия Митал в английския клуб “Куинс Парк Рейнджърс”. В периода 2007 - 2011 г. собствеността в лондонския отбор е поделена между Екълстоун, неговия партньор и личен приятел Флавио Бриаторе (бивш шеф на “Бенетон”) и Лакшми Митал. Индийският магнат от металургичната индустрия е брат на Прамод Митал, който през декември 2006 г. купи мажоритарния пакет акции в ЦСКА от Васил Божков, а освен това беше собственик и на “Кремиковци”. Холдингът на братята Митал е най-големият производител на стомана в света. Съдружието между Екълстоун и индийците не продължи дълго. След четири години тогавашният шеф на “Формула 1” и Бриаторе продадоха своите дялове в “Куинс Парк Рейнджърс” на малайзиския предприемач Тони Фернандес, който до днес е мажоритарен собственик на клуба. Фамилия Митал остана миноритарен собственик.

 

За него

Трябваше да го оставят да управлява „Формула 1“

Ако аз имах възможност да посъветвам компанията “Либърти”, новия собственик на “Формула 1”, щях да предложа да оставят Бърни Екълстоун да върши работата, в която е виртуозно добър. А именно - да преговаря с промоутърите и организаторите на състезания и да се занимава с цялата тази част от бизнеса. Аз познавам Бърни от десетилетия и не вярвам, че някой друг има по-добър нюх от него към това как да развива моторния спорт като суперпечелившо предприятие.

Макс Мозли, бивш президент на Международната автомобилна федерация

 

Изказва се по всякакви теми

Напоследък Бърни се изказва по какви ли не теми, включително моето бъдеще. Неговото мнение е, че трябва да напусна “Ферари” и да отида в друг отбор или да сложа край на кариерата си. Аз няма да го коментирам. Нека сам отговаря за своите думи. Той е човек с голям опит, но от известно време не участва в управлението на нашия спорт. Аз се фокусирам върху моята работа, която е да се подготвям за състезания и да постигам най-добрите възможни резултати.

Себастиан Фетел, четирикратен шампион във “Формула 1”

 

Вкъщи е мек и благ човек

Аз и моята сестра Петра винаги сме били принцесите на татко. Той е толкова добър с нас! Никога не ни е отказвал нищо важно, от което сме се нуждаели - подкрепа, съвет или нещо друго. Много хора мислят, че татко е студен човек, който не проявява емоции. Той е съвсем различен - мек и благ. Много късно осъзнах колко е богат. Не помня някога да е парадирал с парите си. Живеехме в нормална къща, колата ни беше “Ауди”, а не “Ламборгини”.

Тамара Екълстоун, дъщеря на Бърни Екълстоун

Коментари

Задължително поле