Варна с 35% ръст на сделките с имоти

В София, Варна и Бургас има сериозен ръст на сделките с имоти през първото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на предходната година.

Според данни на Агенцията по вписванията

В 26 населени места увеличението на продажбите е с над 20%

Несебър е №1 с 105% повишение

Сделките с имоти във Варна нараснаха с 34,6% през първото тримесечие на 2022 г. спрямо същия период на предходната година, показват данни на Агенцията по вписвания. От януари до март 2022 г. са вписани 3471 продажби на имоти във Варна, при 2578 година по-рано. Реализираните сделки с имоти в морската столица са и с близо 44% повече спрямо същия период на предкризисната 2019 г., когато страната не беше засегнат от пандемията. Оказва се, че пазарът на имоти във Варна продължава да се развива отлично.

Ситуацията на пазара на имоти в София е подобна. За едно тримесечие вписаните сделки с имоти в столицата са 7268. Това е увеличение с 8,8% спрямо същия период на миналата година, когато отчетените продажби на жилища са 6683. Ръстът на сделките спрямо предкризисната 2019 г. е с над 28%. Толкова много продажби в София за едно тримесечие не са реализирани през последните 13 години, от рекордната 2008 г. насам.

За увеличението на сделките допринася фактът, че продажбите “на зелено” се регистрират в Агенцията по вписвания при окончателно завършване на сградата и прехвърляне на собствеността на апартамента. Затова част от сключените по-рано сделки са вписани през първото тримесечие на годината. Въпреки това обаче, отчетеният ръст на продажбите показва, че ниските лихви, високата инфлация и Covid-19 повишават желанието на хората да придобият по-голям и уютен дом, както и да инвестират спестяванията си в имоти.

Общо за страната през първото тримесечие са регистрирани 48 875 продажби на имоти. Това е увеличение с 10,8% спрямо същия период на предходната година, когато са вписани 44 113 сделки. Спрямо предходното тримесечие има спад, но винаги в края на годината сделките са най-много. Традиционно последното тримесечие на всяка година е най-силно за пазара на имоти, като това не се промени и през 2021 г. с реализираните 75 207 продажби. Това е рекорд за това тримесечие за последните 13 години. Повече сделки е имало само през 2008 г., по време на имотния бум, точно преди световната финансова криза да достигне България.

Една от причините за бързия ръст на сделките с имоти е, че след като много хора дълго време си останаха у дома, осъзнаха, че имат нужда от по-просторен апартамент. Други пък се насочиха към покупка на селски къщи, където да могат да отидат през уикенда със семейството си. Много хора купуват имоти и като инвестиция. Така кризата, породена от Covid-19, дори има положително влияние върху пазара на имоти, като нараства търсенето в различни сегменти - на къщи извън големите населени места и на ваканционни имоти.

Нараства интересът към селските къщи, затова увеличение на сделките има не само в големите, а и в по-малки населени места.

Има голяма разлика по отношение на движението на пазара на имоти в различните градове на страната. Регистрираните сделки в службите по вписванията през тримесечието в 26 града са с над 20% повече спрямо същия период на предходната година. Това показва, че в тези населени места купувачите са много активни.

На първо място по ръст на продажбите е службата по вписванията в град Несебър. Регистрираните там сделки с жилища са 1438 за тримесечието, което е увеличение с близо 105% на годишна база. Основната причина за това е желанието на много българи да имат собствен дом до морето. На второ място е Тополовград, където ръстът на продажбите на имоти е с 68,8%, а реализираните сделки са 81. На следващите места в класацията са два града, които предлагат чудесни възможности за втори дом - Котел (56,1%) и Поморие (53,2% увеличение и 481 сделки). След това са няколко града с много близък резултат - Гълъбово (41,8%), Царево (41,3% ръст и 284 сделки) и Луковит (41,2%). Топ десет се допълва от Балчик (39,5% ръст и 272 продажби), Генерал Тошево (38,5%) и Панагюрище (+35%).

Освен във включените в топ 10, в службите по вписванията в още 8 града ръстът на регистрираните продажби на имоти е с над 30%. Това са Варна (+34,6%), Велико Търново (34,1%), Габрово (33,7%), Кърджали (33,6%), Кула (32,8%), Дряново (31,9%), Троян (31,9%) и Айтос (30,3%). До голяма степен това се дължи на нарасналия интерес към имоти край морето и към къщи по-близо до природата, заради желанието на хората да се отдалечат от големите градове.

В Пловдив регистрираните продажби на имоти през тримесечието са 3534, което е минимален спад спрямо същия период на предходната година, когато са вписани 3644 сделки. В Бургас сделките с имоти са 1679, което е ръст с 18% на годишна база. Оказва се, че пазарът на имоти е активен, както в най-големите градове на страната, така и в по-малки населени места.

За едно тримесечие

В 20 града има по над 500 покупки

8 служби с над 1000 регистрации

Купувачите на имоти не са концентрирани само в най-големите градове. Много активен е пазарът в района на Стара Загора.

Най-много сделки с имоти има в София. Но и в други градове на страната пазарът на имоти е много активен. В службите по вписванията в 8 града са регистрирани по над 1000 сделки за едно тримесечие, показват данни на Агенцията по вписвания за периода януари-март. Това са София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Несебър и Плевен.

В службите по вписванията в общо 20 града сделките са над 500 в рамките на три месеца. Това показва, че купувачите не са концентрирани само в най-големите населени места.

Тенденция на пазара от 2020 г., която продължава и сега, е търсенето на селски къщи. Много хора избират селски имоти, които са сред природа. Търсят както готови къщи, които не се нуждаят от сериозен ремонт, така и по-евтини къщи с по-ниска цена, които се нуждаят от реновиране. Предимство имат къщите, до които има хубав път, както и тези, които са близо до по-голям град. Нарасна интересът и към ваканционни имоти край морето.

В София са сключени 14,9% от всички сделки с имоти през първото тримесечие на годината, показват данни на Агенцията по вписвания. На второ място е Пловдив с дал от 7,2% от всички сделки в страната. Ако добавим и Варна със 7,1% от сделките, се оказва че близо 30% от всички продажби на имоти са в трите най-големи града.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти