Васил Найденов - Недостижимият

Легендите на българската музика Васил Найденов, Богдана Карадочева и Стефан Димитров излизат за общ концерт в Зала 1 на НДК тази вечер. Музикалният спектакъл “Безнадежден случай”, който вече имаше разпродадено представяне в Античния театър в Пловдив, ще включи най-големите хитове на тримата обичани музиканти. Няколко дни след това - на 11 ноември, събота, Васил Найденов ще зарадва своите фенове със самостоятелен концерт в София.

Васил Найденов, Богдана Карадочева и Стефан Димитров са автори на едни от най-големите хитове в българската музика. Песни като “Нова Година”, “Междучасие”, “Дано”, “След края на свята”, “Тази вечер аз съм хубава”, са само част от златните хитове на легендите на българската естрада. Тази вечер в Зала 1 на НДК зрителите ще могат да видят тримата изпълнители заедно на сцената, което със сигурност си е събитие за техните фенове.

Специален гост на концерта ще е комедийният актьор Виктор Калев, който ще имитира самите изпълнители на сцената, а от екипа обещават много забавни и неочаквани истории. В спектакъла ще вземе участие и обичаният певец и композитор Михаил Белчев.

Само няколко дни по-късно, в събота, 11 ноември Васил Найденов ще изпее най-големите си хитове като “Сбогом, моя любов”, “Всичко ми е наред”, “Синева”, “По първи петли”, “Телефонна любов” и много други, на самостоятелен концерт в столичната зала Pirotska 5 Event Center. Събитието е с начало 22:30 ч., а вратите на залата ще бъдат отворени в 21:00 ч.

По всичко личи, че месец след като навърши 73 години, Васил Найденов няма намерение да забави темпото и за радост на многото му фенове той продължава да пълни залите без проблем, а билетите за неговите изяви свършват за часове.

Васил Найденов е емблема на българската музика и затова на неговите концерти ще видите хора от няколко поколения, които обичат неговите песни. Със сигурност няма българин, който да не знае поне един от неговите хитове - или много повече.

За средното и по-старото поколение е известен просто като Васко Кеца. Самият той не одобрява особено този си прякор, макар хората да го наричат така с добро и носталгично чувство. Историята иначе е любопитна и датира още от времето, когато бил пианист на група “Тангра”. Качил се на сцената с легендарните китайски гуменки не за друго, а защото били удобни. От телевизията се хванали за главите как да снимат, за да не се види тази толкова екстравагантна подробност - а и кецовете по времето на соца са рядкост. Така или иначе, оттам тръгнал не само прякорът “Кеца”, но и цяла нова мода.

“Ние сме от едно друго поколение, докато при младите сега, като няма никаква цензура и се разгащват много. Преди години беше забранено дори да бъдеш с кецове, или да имаш къса пола, или по-различна прическа, но изведнъж се мина в другата крайност. Това е въпрос на култура, морал и семейство, в което си отрасъл. Аз съм спиран много пъти, веднъж заради едно шестмесечно турне в Русия, като причината беше, че мои колеги са купували там хладилници и печки. Как да им забраня да купуват!? Имаше какви ли не докладни и глупости с подобни обвинения... Преди беше забранено с кецове, а сега пък ги гледам, че излизат само по сутиени и бански на сцената - няма лошо, но истината е по-средата...”, казва Васил Найденов в свое интервю за “Труд news”.

Tой е роден на 3 септември 1950 г., Зодия Дева, но не е земен, а напротив - винаги търси в живота и в песните си синевата, небето, любовта. Започва кариерата си като вокал на рок група “Диана експрес”, с които изпява песента “Синева”. Самостоятелната му кариера бележи своето начало от 1979 година със саундтрака към едноименния филм “Адаптация”.

“Мелодия на годината” стават песните му “Телефонна любов” (1982 г.), “Чудо” (1983 г.) и “Сбогом, казах” (1985 г.). Любимец на поколения българи, без това да се промени през годините. Казват, че за него нито едно звездно определение или суперлатив няма да е незаслужено.

Той обаче е не само певец, той е певец, композитор и текстописец. Но и доста повече от това. “Завършил съм геодезия и картография в строителния техникум “Христо Ботев”. Исках да се занимавам с архитектурен дизайн, но влязох с Консерваторията с пиано и идеята отпадна. Не съжалявам”, казва той. Като всеки нормален човек и Васил Найденов си има слабости - цветя, котки и птици, както и хоби - колекционер е на стенни часовници.

 

Чуваме се почти всеки ден

Не можем без Васил Найденов, ние с него сме едно семейство. Винаги сме заедно и на сцената, и в живота. Чуваме се почти всеки ден, по-точно всяка нощ, защото сме нощни птици. Безнадежден случай сме, защото няма надежда да останем на Земята завинаги. Безнадежден случай сме, защото аз лично всеки ден си губя ключовете, търся си телефона с часове. Това е една любовна закачка към публиката.

Певицата Богдана Карадочева

 

Винаги е лайф, никога не лъже

Той заслужава само суперлативи във всяко едно отношение, като човек и като професионалист, перфекционалист, трудохолик, защото пее страшно много. Той винаги е лайф, никога не лъже. Толкова е истински и естествен. И както го поздравих за рождения ден- той е национален герой, а 3-ти септември трябва да е национален празник. Уникален е като колега, като професионалист, над нещата е, с чувство за хумор... Обичам го, обичам го, обичам го! 

Певицата Йорданка Христова

 

Един от най-гениалните изпълнители

С Васко сме приятели много отдавна. Той е един от най-гениалните български изпълнители. Има страхотен усет как да направи от една песен хит. При това винаги отстоява на своята позиция, не прави компромиси. Обичам да работя с него, просто защото е перфекционист. Желая му още дълги години да работи все така усърдно и да има успехи.

Композиторът Стефан Димитров

Любимец на младите в Тик-Ток

Васил Найденов безспорно е любимец на няколко поколения, а от скоро е много популярен и сред най-младата аудитория, сред като дебютира в най-предпочитаната от тях социална мрежа Тик-Ток. По повод предстоящия концерт тази вечер Васил Найденов, заедно с Богдана Карадочева и Стефан Димитров се появиха в забавно видео, с което отправят покана към децата, майките, бабите и дядовците им да дойдат на концерта им в зала 1 на НДК. “Спри да скролваш в Тик-Ток”, казва във видеото Васил Найденов. Богдана Карадочева от своя страна заявява: “Боже, Василе, какво правиш в Тик-Ток?” Видеото е заснето професионално и изглежда, че талантливите изпълнители са доста навътре в дигиталните технологии. А и се харесва много на младежите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети