Вдигат наемите на модерно обзаведени апартаменти

Наемателите предпочитат добре обзаведени апартаменти, въпреки по-високия наем.

Има търсене в сегмента от 1200 евро на месец нагоре

Високите изисквания на наемателите водят до повишаване качеството на предлаганите имоти

От 350 евро до над 1000 евро за Варна

Нарастват наемите на имотите в София, но за модерни и съвременно обзаведени жилища, разказаха брокери. Наемателите имат изисквания, свързани с комфорта на имота, визията на сградата и околната среда, комуникативността и удобствата на района. За хубавите жилища в добри райони са готови да дадат по-висок наем, което води до повишение на средния размер на наемите.

Наемателите предпочетат нови жилища в южни райони на столицата. Високите изисквания на наемателите водят до повишаване качеството на предлаганите имоти, което е положителна тенденция за имотния пазар. Има търсения във високия сегмент от пазара с наеми от 1200 евро на месец нагоре, за които няма достатъчно предлагане.

Във Варна и Бургас голяма част от хората, които търсят имот под наем, са чужденци, повечето са украинци. Но има и много българи, които наемат жилища за постоянно, а не просто за няколко месеца. Във Варна наемите са в много широки граници от 350 евро до над 1000 евро. Но при дългосрочно настаняване преобладаващата част от наемите са около 400 евро.

Предпочитани от наемателите са централните райони във Варна. В Бургас нараства търсенето на къщи за целогодишно живеене под наем.

В Пловдив има стабилно търсене на апартаменти под наем, но предлагането започва да изпреварва търсенето. Това води до стабилизиране на цените и необходимостта собствениците да повишат качеството на предлаганите имоти. Най-предпочитани в града под тепетата остават двустайните апартаменти.

За Велико Търново е характерна тенденцията на активно търсене, което надвишава предлагането на жилища под наем. Друга характерна тенденция е да се наемат завършени и добре обзаведени жилища, макар и с по-високи наеми, за разлика от евтини, но стари и не добре обзаведени имоти, за които много по-трудно се намират наематели. Във Велико Търново наемите най-често са между 6 лв. и 10 лв. за кв. метър в зависимост от локацията и състояние на жилището. За двустайно жилище в много добро състояние наемите са между 500 лв. и 600 лв., а за тристайните от 600 лв. до 800 лв. За жилища, които не са в добро състояние, наемите са малко по-ниски. Но търсенето е насочено предимно към добре обзаведени жилища, с нови мебели и домакински уреди. Двигател на пазара на дългосрочно отдаване под наем са многото работещи в града, които не са от Велико Търново, както и студентите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти