Велико Желев - Строителят

Ако допреди седмица само хората, изкушени от строителния бизнес, или варненци знаеха кой е Велико Желев, след нахлуването на полиция в офисите на холдинга “Хидрострой” вече почти няма човек в държавата, който да не е чувал за изпълнителния директор на компанията. След 72 часа в ареста във връзка с разследване на предполагаем побой на служителя му Благой Андонов, предприемачът извади доказателства за това, че въпросният напуска офиса му не със счупен нос и ребра, а в отлично здраве. Ситуацията обаче напомня много на стария виц: “Иди доказвай, че нямаш сестра”.

Изпълнителният директор и основен акционер в строителния холдинг с над 60-годишна история “Хидрострой” Велико Желев е от хората, които цени личното си пространство и умее да оцелява успешно, без да се навира в светлините на прожекторите. Той е винаги изтупан с маркови, но не крещящи дрехи, говори тихо и спокойно, избягва да се натрапва и определено не прилича на човек, който дава свобода на гнева си да пребие някой. Желев е по-скоро представител на бизнеса на “белите якички”, фен на бързите коли и на хубавия живот, но не и на демонстрациите и преекспонирането му.

Въпреки че компанията, чиито основен собственик е, работи по десетки важни инфраструктурни проекти в държавата - както пътни, така и железопътни и водни, лицето на Желев е сравнително непознато. Той не обича да е главно действащо лице при полагане на първи копки или рязане на летни, като дори когато го прави, предпочита да е в тълпата, а не на първа линия. Отговорността за обектите - от кандидатстване в търгове, приемане на възлагане, първа копка, изпълнение и церемония по откриване предпочита да делегира на хората си. Именно желанието му да развива млади и перспективни хора, “да влее свежа кръв” в компанията си, му изиграва лоша шега, която го води и до ареста. Благой Андонов е от младите специалисти в “Хидрострой”, на които Желев се доверява и решава да направи всичко възможно, за да развие потенциала му.

Неслучайно и девизът на “Хидрострой” е “Изграждаме бъдещето”. След няколко години на Благой Андонов на поста директор “Строителство” във компанията “ВДХ” обаче до Желев постъпват сигнали за злоупотреби, обясни изпълнителният директор на “Хидрострой” по време на инспекция на магистрала “Хемус” след ареста. От думите му става ясно, че най-много го е подразнил фактът, че кражбите са “кокошкарски”, а доверието му е предадено за жълти стотинки и с доста елементарни схеми. Резултатът - публично порицание за Андонов пред 44 служители в офиса на “Хидрострой” и собственоръчно подписани и устно изказани посипвания с пепел за вината му, които обаче после изненадващо завършват с освидетелстване в “Пирогов” за счупен нос и ребра.

Именно гневът от създалата се ситуация бе причина Желев да пропътува стотина километра по “Хемус” и по изграждания от компанията му лот 1 от магистралата, за да покаже документи, видеозапис с това как Андонов излиза от офиса във видимо здрав вид и да наруши публичната си анонимност.

Всъщност кариерата на Желев в строителния сектор минава именно през публичното управление. От 2001 г. до 2003 г. той е шеф на Областното пътно управление във Варна. След това е назначен на поста “съветник” на покойния вече регионален министър в кабинета “Сакскобургготски” Валентин Церовски. Впоследствие е назначен за зам.-шеф на Агенция “Пътища” (сега Агенция “Пътна инфраструктура”).

След това се връща в Министерство на регионалното развитие и благоустройството вече по време на правителството на тройната коалиция БСП, НДСВ и ДПС, когато строителен министър е Асен Гагаузов. Желев по това време е негов съветник.
След края на мандата се съсредоточава върху работата на строителния холдинг “Хидрострой”, в който е основен акционер и изпълнителен директор. До съвсем скоро е в управлението на Камарата на строителите в България, а според колегите му там винаги е взимал отношение по наболелите проблеми на сектора и се е изказвал компетентно, въпреки че по образование е счетоводител, а не инженер.

Сред големите проекти на “Хидрострой” са магистрални участъци, пречиствателни станции, градски булеварди, ремонти и поддържане на пътища и улици, обновяване на културни атракции, спортни зали, ВиК проекти, жилищни сгради. През последните години компанията неизменно е сред лидерите в сектора, изпълнява и проекти зад граница - в Румъния, Северна Македония и Унгария.

Желев подчертава, че неговата орисия е да живее в България, тъй като така е възпитан. Опитал се е да предаде това и на двамата си сина, които след като са завършили обучението си в чужбина, по негово настояване са се върнали у нас, за да управляват заедно с него бизнеса му, а и впоследствие да го наследят.

Всъщност “Хидрострой” е само върхът на айсберга от бизнес империята на Желев.

 

Изключително организиран е

Добър строител е и е изключително организиран човек. Фактът, че създаде такава могъща строителна фирма, говори за положителните му качества като строител. 

Инж. Светослав Глосов, почетен председател на Камарата на строителите в България и председател на фондация “Български строител”

 

Създава добри екипи

Познавам го от 15-20 години, работим заедно с неговите компании, монтираме ограничителни системи. Добър и коректен човек е. Има възможност да създава много добри екипи, подбира много добри хора и успява да ги обедини. Затова и фирмите му работят много добре. Винаги сме се разбирали много добре, спазва си думата за плащания, работи се с лекота с него. Докато беше в управата на КСБ, присъстваше на заседанията, винаги има професионално мнение, което колегите изслушват и уважават. Предприемачи като него биха спечелили, независимо къде по света правят бизнес.

Николай Иванов, председател на ББА “Пътна безопасност”

 

Честен е за проблемите с бизнес средата

Респект за това, което говори, за проблемите с бизнес средата у нас, тези неща трябва да се казват. Не може все строителите да са криви и да не си казват истината. Бизнесът наистина излиза от България точно заради средата. Въпреки че сме конкуренти, го подкрепяме, защото атаката е срещу целия строителен бизнес у нас. По този начин ще ни принудят да инвестираме зад граница вместо тук.

Инж. Боян Делчев, изпълнителен директор “Трейс Груп Холд” АД

Инвестира в чужбина

Желев признава, че не знае в колко точно фирми има дялове. Цялата ми собственост е описана в годишните ми данъчни декларации през годините, плащам си съвестно налозите за тях, обясни той пред журналисти. И допълни, че след като получи дивидентите от компаниите, които управлява, инвестира в нови сфери и дейности, които счита за атрактивни. Купувам дялове от компании, недвижимости, имам дялово участие от хотели в Златни пясъци като “Астория”, компании с различна дейност, кариери, фирма за пътни знаци, друга, която изкупува дялове в различни бизнеси, фабрика за бетонови изделия, но все още нямам хотел в Дубай, обясни Желев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети