Весела Бабинова - Ново лице на театъра

Весела Бабинова спечели статуетката за най-добра водеща женска роля на театралните награди „Икар“, които бяха раздадени на церемония в Народния театър. 34-годишната актриса заслужи отличието за моноспектакъла й „Пистолет в торнадо“ в „Театро отсам канала“. Постановката спечели и наградата на публиката в категорията за драматичен спектакъл. Бабинова, която е едно от най-популярните млади лица на българската театрална  сцена, е позната и от хитови сериали, филми и музикални клипове.

Статуетките на Съюза на артистите в България бяха връчени за юбилеен 50-и път по традиция в Световния ден на театъра – 27 март. Весела бе звездата на вечерта сред дамите, а призът за водеща мъжка роля отиде при Пенко Господинов – за изпълнението му като Иполит Воробянинов от „Седемте стола“ по Илф и Петров, постановка на Дамян Тенев в Драматичен театър – Ловеч -  едно от доказателствата за вечерта, че добър театър се прави и извън столицата.  Пенко заслужи приза в състезание със Захари Бахаров („Това не го казвай“) и Георги Гоцин („Арт“). Бабинова пък надви конкуренцията на младите, но вече много изявени Елеонора Иванова („Игри в задния двор“) и Мартина Троанска („Издишване“). "Хага" на режисьора Галин Стоев, чиято тема е войната в Украйна, получи "Икар" за най-добро представление.

На сцената, получавайки наградата, Весела Бабинова благодари на своята колежка и най-добра приятелка Луиза Григорова-Макариев, която открива текста, харесва го за себе си, но го дава на Весела, защото смята, че ще го предаде по-добре. Луиза, заедно с Александър Сано са продуценти на спектакъла.

„Пистолет в Торнадо" е първият моноспектакъл на Весела Бабинова, а автор на пиесата е Лорън Гъндърсън, един от най-известните драматурзи в САЩ от 2015 година насам, оглавявала списъка цели три пъти, включително и за сезон 2022/2023 г. 

„Човек наистина трябва да скача в неизвестното. За мен това всъщност беше голяма крачка и съм благодарна за нея, защото научих нови неща за себе си - дори повече като човек, отколкото като актриса", споделя актрисата пред Impressio. Признава, че преди моноспектакъла е била много притеснена, че ще бъде сама на сцената и как ще се справи, но пълните зали всеки път показват, че опитът е успешен.

„Пистолет в Торнадо“ разказва историята на една жена от малък град, която иска да бъде чута и запомнена. Спектакълът отваря врата към цяла вселена от образи и емоции, които главната героиня Анжела разкрива бурно, подобно на бушуващото отвън торнадо, от което тя се крие в мазето на своя дом. Изправена пред смъртна опасност и предавайки случващото се на живо в социалните мрежи, Анжела използва последното, което ѝ остава – чувството за хумор.

Само на 34, Бабинова вече е една от най-работещите и популярни млади актриси. Тя е родена в София на 30 август 1989 г.  От малка започва да се занимава с актьорско майсторство в театралната студия „Игра“ при ръководител Петър Върбанов. Учи в 30 СОУ „Братя Миладинови“, разширено изучаване на испански език. Следва една година философия в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. През 2013 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ в класа на проф. Пламен Марков. През 2012 г. Бабинова е още студентка, когато Явор Гърдев гледа нейни учебни представления и я кани на кастинг за „Нощна пеперуда“ в Народния театър – роля, която през същата година ѝ носи „Аскеер“ за изгряваща звезда. Малко по-късно отново под негова режисура се превъплъщава в Офелия от „Хамлет“. През 2016 г. е номинирана за награда „Икар“ за поддържаща женска роля на Лоре Левин в постановката „Лив Щайн“ в „Малък градски театър зад Канала“. Там тя играе още в „Пияните“, „Ромул Велики“, „Човекът, който искаше“, „Том Сойер“ и „Скъперникът“.

През март 2019 г. печели наградата „Икар“ за „поддържаща женска роля“, за образа на чалга певица в театралната постановка „Поп-Фолк хроники: Бели птици и куршуми“. Бабинова има няколко главни роли в киното, сред които „Вездесъщият“ и „Снимка с Юки“. Става широко популярна сред по-масовата аудитория с главната си роля в сериала на БТВ „Мен не ме мислете“, където си партнира с Руши Видинлиев.

Весела умишлено страни от светски изяви и не изглежда изкушена от славата – в ежедневието, а често и в интервюта, може да я видите с дънки и кецове, без грим и прическа. Бабинова става кума на сватбата на своята най-близка приятелка Луиза Григорова-Макариев, с която дори раждат децата си в един ден.

 

Спечели ме чувство за хумор

Аз на Весела ѝ се възхищавам като професионалист от много дълго време. Никога не съм пестял думи след нещо, което съм гледал, аз съм ѝ фен на нея до ден днешен и ще продължавам да ѝ бъда. Това не е пристрастие, това е просто от преди да бъдем заедно. Чувството ѝ за хумор е едно от нещата, които ме привлякоха като жена… красотата ѝ също. Дълго бяхме приятели преди това и нямахме този период, в който се правиш през другия на нещо, което не си.

Половинката ѝ – актьорът Владимир Зомбори

 

Нашата връзка е кармична

Нашата връзка с Весела се получи от самото начало когато влязохме в НАТФИЗ, като любов от пръв поглед. След това сме заедно и театъра, навсякъде сме заедно и постоянно се подкрепяме една друга, много се допълваме. Тя е изключителна актриса и е супер забавна, постоянно може да се смееш с нея – и двете сме много емоционални. Весела е много раним човек, но тя е не от хората, които се лутат. Нашето приятелство вече се превърна в почти роднинска, кармична връзка.

Актрисата Луиза Григорова-Макариев

 

Въздейства на всички около себе си

Весела Бабинова е наистина страхотна актриса и затова я избрах за главната роля в постановката „Нощна пеперуда“. Тя въздейства на всички около себе си на сетивно ниво - както нощната пеперуда с феромоните, които отделя в радиус от близо шест километра.

Режисьорът Явор Гърдев

На сцената и в живота с Владимир Зомбори

Весела Бабинова споделя живота си с Владимир Зомбори, с когото са заедно повече от 5 години и имат 3-годишна дъщеря – Йоана. Любопитно е че те дълго време са приятели, в обща компания, но любовта им пламва след целувка, която се налага да изиграят на сцената. Двамата са най-популярното актьорско семейство и съвсем наскоро станаха двойка и в обща постановка -  френската комедия "Заклеваш ли се в децата?"от Саломе Льолуш. В момента Зомбори е фаворит на публиката в шоуто „Като две капки вода“, а Весела често го подкрепя в публиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети