Гърция е спряла 4000 мигранти на границата с Турция (ВИДЕО) Около 18 000 бежанци са тръгнали към Европа, предупреди Ердоган

Зрелищен провал за феминисткия екшън „Хищни птици” Марго Роби не успя да спаси филма

Премиерът посети Бачковския манастир по повод 150 години от създаването на Българската екзархия (СНИМКИ)

Калоян Паргов: Средната класа е гръбнакът на стабилната социална държава

Борисов: На 85 % е готово кръговото кърстовище на пътя Пловдив – Асеновград

Арестуваха адвокат за системни блудства с малолетни момчета

Извадиха жив човек, затрупан от лавина в Банско

Две български филмови премиери за Трети март В Руския културно-информационен център зрителите ще видят новите филми на журналиста Степан Поляков

Благоев вика призрака на Енгелс в Ямбол Дядото участва в спиритически сеанс край Тунджа

Били Айлиш подобри рекорд с песен за филма за Бонд

50 души остават под наблюдение за коронавирус у нас До края на деня се очаква да бъдат изследвани поне още 11 проби

Бивш шеф на НСБОП: Костов ни забрани да работим по приватизацията

Премиерът Борисов: Нямаме никакъв миграционен натиск (ВИДЕО)

Любимите рецепти на Ани Петкова

Криско с роля във вампирски филм

Вицепрезидентът на Фондацията за европейска реформа New Direction Ангел Джамбазки: България е лидер на Западните Балкани

Ангел Джамбазки

Фондацията за европейска реформа New Direction е създадена през 2009 г. от Маргарет Тачър. Вицепрезидент на фондацията е Ангел Джамбазки – член на EП в групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО. Фондацията за европейска реформа и Международния републикански институт (IRI) организират в София конференция “Западни Балкани” днес.

– Господин Джамбазки, политици и експерти от Европа пристигат в България за конференция “Западни Балкани”, организирана от Фондация за европейска реформа, на която вие сте вицепрезидент. Какви ключови за бъдещето на региона теми ще бъдат обсъждани в София?
– Срещата ще се проведе на 7 декември в Националния дворец на културата и на нея ще присъстват министри, европейски представители, дипломати, учени и млади лидери от региона. Сред основните теми, които ще бъдат обсъждани, са сигурност, европейска перспектива, регионално сътрудничество и икономическото развитие на страните от Западните Балкани. Ще се обърне внимание на трансатлантическото сътрудничество, както и на бъдещите перспективи за района. Това е особено важно с оглед на неадекватното поведение на френския президент Емануел Макрон.

– Да очакваме ли скоро развитие по въпроса с приемането на страните от Западните Балкани в ЕС? Ще даде ли резултат настояването за ускоряване на европейската интеграция на Западните Балкани?
– Западните Балкани – геополитически и исторически, принадлежат на Европа и присъединяването им към Европейския съюз е естествен процес, който ще направи Съюза завършен. Бързото разширяване от 2004-а, 2007-а и 2013 г. като че ли охлади амбициите на ЕС за по-нататъшно разширяване. Въпреки факта, че Западните Балкани отдавна са в дневния ред на Европейския съюз, интеграцията на региона е бавна и натоварваща. Решението за вето за започване на преговорния процес със Северна Македония и Албания на френския президент Макрон го доказва. Въпреки че българското председателство на Съвета на ЕС върна фокуса върху Западните Балкани, като един от неговите приоритети и президентът Юнкер направи няколко изявления за засилване на перспективата на тези страни за бъдещо присъединяване към ЕС, процесът на разширяване отново губи своето значение и приоритет. Тази тенденция е опасна за нашите интереси. Ето защо е изключително важно да се продължи дискусията за процеса на разширяване и бъдещите перспективи на Западните Балкани.

– В София ще присъстват и експерти от НАТО. Какви са най-належащите за решаване проблеми със сигурността на Западните Балкани?
– Западните Балкани не бяха подминати от кризата с нелегалната миграция. Особено наболял е този проблем на гръцко-македонската граница, както и в Босна и Херцеговина, където и досега хиляди нелегални мигранти чакат да се доберат до Европа. За съжаление потокът от нелегални мигранти все още продължава и по никакъв начин не заобикаля балканските държави, въпреки хабенето на средства от ЕС за прищявките на Ердоган. В Гърция например всеки ден пристигат по 400 нелегални мигранти от Африка и в момента има около 47 хиляди, а капацитетът на така наречените горещи точки по островите е не повече от 8 хиляди. На страните от региона трябва да им е ясно, че силната защита на границите не подлежи на обсъждане. Друг важен проблем е и намесата на външни държави в региона. Небезизвестен е фактът, че някои страни се опитват да използват своите марионетки в Западните Балкани, за да прокарват интересите си. Това е нормално в сферата на международната политика, но ние трябва да пазим своите интереси.

– Оценява ли се в ЕП водещата роля на България в Западните Балкани?
– Със своята активна политика спрямо държавите от Западните Балкани България се утвърди като безспорен фактор в Европа и региона. След като твърдо се застъпихме за региона по време на председателството на Съвета на ЕС, е очевидно, че в Европа на България се гледа като на лидер на Западните Балкани. Нашата стабилност и решителност да подкрепяме региона в пътя му към интеграция в евроатлантическите институции ни дадоха възможността да имаме тази водеща роля.

 

Мария Габриел и двама министри сред гостите на конференцията

Вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева както и министърът на околната среда и водите Нено Димов ще участват в конференцията „Западни Балкани“, която събира в София политици и експерти от Европа в областта на геополитиката, международните отношения и националната сигурност. Събитието ще се проведе днес в Национален дворец на културата.

За срещата в България пристига Роберт Пшчел – старши експерт „Русия и Западни Балкани“ в НАТО. Вече бе обявено, че участие ще вземе българският еврокомисар Мария Габриел, както и посланикът на Европейския съюз в Косово Наталия Апостолова.

Конференцията е организирана от Фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е членът на EП и групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI). Представителите на европейските институции, НАТО, неправителствени организации и българския парламент ще дискутират ключови теми, свързани с бъдещето на Западните Балкани, като сигурност, миграция и присъединяване към НАТО, регионално сътрудничество, предизвикателства и бъдещи важни решения пред региона.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.