Владимир Карамазов - В ролята на Антихрист

Владимир Карамазов влиза в главната роля в новата постановка на Народния театър „Иван Вазов“- „Антихрист. Глави VIII, X, XI", която ще бъде премиерно представена на 1 и 2 ноември. През трите глави от емблематичния роман на Емилиян Станев ще видим още Надя Керанова и Александър Кънев. Версията на режисьора Стилиян Петров е съсредоточена върху въвеждането на класическата творба в новото столетие, чрез извеждането на окрупнени теми и мотиви.

Във фокуса на постановката е човекът - как се трансформира неговата природа и какво се разрушава в нея през житейските изпитания. Спектакълът търси отговор защо единственото разумно същество от Божиите творения трагично катастрофира. Какво води до раздвоение у човека и го лишава от любовта и милостта, дадени от Бога?

“Антихрист. Глави VIII, X, XI” не е теологично, а антропологично представление. Вярно на духа на романа то се изгражда върху драматургична система, заредена със силно вътрешно напрежение и конфликтност, казват от екипа.

Любопитно е, че подготовката на новата постановка е започнала преди повече от година, с посещения в Къщата музей на Емилиян Станев във Велико Търново, където хората от Народния театър са получили достъп до архивите на писателя. Освен това с екипа ще работят и експерти историци.

Спектакълът "Антихрист. Глави VIII, X, XI" е второто премиерно заглавие, което Народният театър предлага на публиката този сезон. "Антихрист. Глави VIII, X, XI" е и четвъртият спектакъл - част от Програма "Театър+", платформа за обмяна на идеи и представяне на нови драматургични и сценични тенденции на съвременния театър.

Постановката предизвика интерес още преди премиерата и зрителите вече очакват това да се превърне в една от най-емблематичните роли на Владимир Карамазов.

През март тази година той обяви, че се връща в щатната група на Народния театър след повече от 15 години като актьор на свободна практика. Това стана на фона на скандалите в „Иван Вазов“ и разделението на лагери за и против новия директор Васил Василев. Карамазов беше от популярните лица, които защитиха Василев и обясни, че именно това го е накарало да се върне на първата ни сцена. „През последните години получих доста предложения от директорите, но не ги приех, защото не виждах да има интересна творческа посока както за актьорите, така и за зрителите. Сега в театъра наистина се случват неща, които за един актьор са повече от прекрасни. И искам да бъда част от тях“, обясни Карамазов за връщането си в Народния.

Той е едно от най-популярните лица в българското кино и театър в последното десетилетие и отдавна се е доказал, че го бива еднакво добре и като комедиен, и като драматичен актьор. Карамазов моментално избяга от калъпа на красавеца, от когото публиката не очаква кой знае какво, в който лесно може да попадне актьор с неговата визия и осанка. Въпреки че изглежда като човек, на когото всичко се получава бързо и самосебе си, със своята работа и широки интереси той показва, че не избира лесния път. Да не забравяме, че голямата му популярност за масовата публика дойде като водещ на предаването “Сървайвър” - през 2007-ма (втори сезон) от Карибите, 2008 г. - от Панама, 2009 г. - от Филипините, 2014 г. - от Камбоджа, и  последния сезон от пак Филипините.

Както подхожда на всичко изброено до тук, Карамазов е фен на пътешествията, гмуркането и пистовите мотори. Покрай красивите и необичайни гледки, които среща, се ражда и страстта му към фотографията, която заема водещо място в живота му напоследък. Негови фотографии са публикувани на престижни фотографски платформи и печелят големи награди. 
Всъщност той е роден като Владимир Александров на 27 април 1979 г. в София. Баща му е ръгбист, а майка му - лекоатлетка. Майката настоява той да кандидатства с математика, но на кандидат-гимназистки изпит Владо изкарва двойка. Решава и завършва Техникума по обществено хранене, където овладява кулинарното изкуство. Паралелно се озовава в актьорското студио на Бончо Урумов. Кандидатства в НАТФИЗ и го приемат кукловодство. След първи курс започва натрапчиво да търси начини да учи за драматичен актьор. И успява. Професор Надежда Сейкова оценява таланта му и го взима в класа си.

Участията му на родната сцена започват в трети курс. Псевдонимът Карамазов е измислен от режисьорката Лилия Абаджиева още на първото му представление в Народния театър, взето е от романа на Достоевски “Братя Карамазови”. През 2010 и 2013 г. постановката “Казанова - реквием за любовта” с Карамазов в ролята на Казанова обира аплодисменти от публиката във Франция на театралния фестивал в Авиньон и театри в Париж. Актьорският му талант вече е категорично признат от публика и критици, пътят е само нагоре.

 

Професионалист без страх

Владо притежава изключителен професионализъм и безстрашие, той е абсолютна машина и ако ти не си в неговия темпоритъм и психоритъм става зле - затова е трудно да се играе с актьори като него, той не понася да не му се получават сцените. Докато снимахме „Дяволското гърло“ сякаш нямаше никаква умора в него - кара мотори, прави каскади, всякакви сцени, без да мрънка. Неговият плам и това, което той даде на продукцията много ми помогна. Много трудно нещо би разкъсало връзката, която изградихме сред тези месеци на снимки в Родопите.

Актрисата Теодора Духовникова

 

От малък искаше да бъде актьор

С брат ми имаме разлика от година и десет месеца и като малки непрекъснато се биехме, което е често срещано при две момчета на близка възраст. Той беше по-буйният от нас двамата. В училище беше зубър, завършваше със шестици. По-амбициозен е от мен за всичко. Той знаеше, че ще става актьор и това е - мачкаше планини, докато не го постигна.

И сега сме много близки. Харесвам това, което прави, но често съм критичен към него и му казвам кое не харесвам. Той не ми се сърди, приема критиката градивно. Бил съм горд него след като го гледам в някои постановки - една от любимите ми негови роли е “Рибарят и моята душа”.

Братът на Владимир - майстор сладкарят Иван Александров

 

“Трите мечки” беше изпитание за нас

Едно от най-големите изпитания за мен беше проектът ни с Владо Карамазов и Захари Бахаров - “Трите мечки”. Той имаше голямо бъдеще, за кратко време постигнахме неща, които малко хора са постигали. Иронично се бяхме кръстили “Трите мечки”. Сами финансирахме проектите си, не сме взимали държавни пари, но тъй като всичко стана много бързо, може би затова се разделихме. Мъчно ми е, че стана така и винаги ще бъде. Но към приятелството винаги има път, въпросът е да го намериш. Ще се намери.

Актьорът Юлиан Вергов

С главни роли в хитови сериали

Сред най-емблематичните му роли е в Театър 199 “Рибарят и неговата душа” по Оскар Уайлд, режисирана Мариус Куркински, която се играе повече от 10 години. След повече от 25 театрални постановки и участия в телевизионни предавания, филми и сериали, през 2013 г. Владимир Карамазов заедно със Захари Бахаров и Юлиан Вергов създава продуцентската компания “Three Bears Entertainment”. Карамазов има главни роли в два от най-рейтинговите сериали - “Откраднат живот” (2018-2020 г.) и “Дяволското гърло” (2019 г.)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети