Вредните комбинации на лекарства с храни и напитки

Шест взаимодействия, които водят до странични ефекти

Обикновено спазваме инструкциите в листовката или се доверяваме на издадената рецепта. Там обаче не е посочено какво не бива да ядем и пием (освен по принцип опасния алкохол) успоредно с приема на хапчетата. Шест са най-разпространените комбинации, които трябва да избягваме.

Статини и сок от грейпфрут

Лекарствата от тази група са препарати за понижаване на холестерола в кръвта и се предписват за предотвратяване на инфаркт на миокарда и на инсулт. Хората, които знаят, че имат висок холестерол, често променят начина си на живот и се стараят да увеличат количеството плодове и зеленчуци в менюто си. Въпреки че това се насърчава, важно е да се знае, че сокът от грейпфрут може да забави разграждането на статините в организма. По този начин се увеличава присъствието им в кръвта, което води до увеличаване на страничните ефекти.

Жълт кантарион и противозачатъчни

Редица медикаменти на основата на жълт кантарион са предназначени за лечение на лека депресия и мнозина неправилно смятат, че са безвредни, тъй като са билкови. Напротив – те са ензимни индуктори, които ускоряват разграждането на много лекарства, намалявайки ефективността им. Това важи особено за комбинацията с контрацептивни хапчета, тъй като се увеличава вероятността от забременяване.

Взаимодействието е толкова силно, че Агенцията за регулиране на лекарствата и здравните продукти във Великобритания (UK’s Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) изрично предупреждава напълно да се избягва комбинацията от жълт кантарион и противозачатъчни таблетки.

Добавки на калций успоредно с други лекарства

С възрастта се увеличава необходимостта от укрепване на костите и за предотвратяване на фрактури се предписват добавки от калций и витамин D. Независимо от неоспоримата им полза обаче, те могат да повлияят върху абсорбирането на определени лекарства от организма, напр. някои антибиотици, медикаменти за профилактика срещу малария и за лечение на хипофункция на щитовидната жлеза. Между приема на калций и на други лекарства трябва да има период от поне 2-6 часа.

Кумаринови антикоагуланти и зелени листни зеленчуци

Тези лекарствени средства за предотвратяване и лечение на образуването на съсиреци имат структура, подобна на витамин К, и са често използвани в клиничната практика. Основни техни представители са варфарин (използван широко в САЩ и Великобритания) и аценокумарол (синтром).

По време на лечението е необходимо да се правят редовни изследвания на кръвта, за да се установи правилна ли е предписаната доза.

Тъй като посочените медикаменти са антагонисти на витамин К, то добавките и продуктите, които го съдържат – зелените листни зеленчуци и зеленият чай, ускоряват извеждането на лекарството от организма. Това може да доведе до сериозни последствия, напр. повишен риск от инсулт или тромбоза на вените. Затова е необходимо личният лекар да бъде уведомен за промените в диетата.

Метронидазол и алкохол

Препоръките да не се употребява алкохол в комбинация с определени лекарства са от особена важност за антибиотика метронидазол, предписван често най-вече при зъбни инфекции. Страничният ефект е тежко гадене и повръщане. Освен това е необходимо да се изчака с алкохола поне два дни след приключване на курса на лечение, с цел пълното извеждане на медикамента от организма.

Антидепресанти и ибупрофен

Става дума за клас антидепресанти, наречени селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI, Selective serotonin reuptake inhibitors). Най-честите представители са: флуоксетин, пароксетин, циталопрам, сертралин и др. Приемът им успоредно с противовъзпалителни средства, напр. ибупрофен, може да увеличи риска от вътрешно кървене, обикновено свързвано със стомаха. Симптомите са тъмни изпражнения, колики, умора, кръв при повръщане, чувство на слабост или световъртеж.

Нежеланите странични ефекти могат да се избягнат чрез прием на лекарства за защита на стомаха, напр. лансопразол. Тъй като някои от препаратите също могат да взаимодействат с антидепресанти, то изборът им е от важно значение.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл