Млад гастроентеролог от Горна Оряховица участва в конгрес в Загреб Д-р Илко Костурков усвоявал модерни медицински техники

Жандармерията остава в Сливен и селата до края на годината

Сондата на НАСА „ИнСайт“ си щракна селфи на Марс (СНИМКА)

Банско е ТОП общината за планински туризъм за 2018

Бургаски митничари спипаха недекларирани 23 500 евро в дамска чанта 

Кметът на Свищов награди с почетен знак изявен ученик

Съдии, адвокати и грантови анализатори с донос срещу България до ЕК Авторите недоволни, че Брюксел спрял да пише Мониторинговите доклади по техните “опорни точки”, против са присъединяването на страната ни към Шенген

Руският посланик: Борисов искаше среща на Путин и европейските лидери във Варна

Стрелецът от Страсбург има 27 присъди, лежал в затвори в 3 държави

Хванаха 430 литра ракия, маскирана като ябълков сок

Митничари са хванали контрабандни оръжия, укрити в барбекю и плодове на „Капитан Андреево“

Пуснаха майката на Николай Банев срещу гаранция от 10 000 лева

От 1 до 6 г. затвор и глоба от 20 до 100 хил. лв. за производство на алкохол или тютюневи изделия без разрешително

Цапат със спрей пътни знаци във Варна

Мерцедес връхлетя возилото на бременна жена

Време е за лютеницата

Лятото клони към края си, затова е време да се възползваме от щедростта му. Заработиха „домашните фабрики“ за консерви и това се подушва през отворените прозорци. Една от най-вкусните и традиционни български храни безспорно е лютеницата. Всяко домакинство обикновено си има своя рецепта, предавана от поколение на поколение, и колкото и еднакъв да ни се струва начинът на приготвянето, винаги има по една щипка от нещо-си, която прави точно нашата неповторима. Фина или едросмляна, сладка или люта, тя е чудесна храна за зимата, когато витамините са кът, а душата ни копнее за топлината на лятното слънце.

Традиционна домашна лютеница

46-1Необходими продукти:
20 кг червени чушки
10 кг домати
5 кг патладжани
1-2 кг моркови
1 л олио
подправки по желание
сол и захар на вкус

Начин на приготвяне:
Чушките се изчистват от семенниците и се изпичат. След това се задушават и се обелват. Накрая се минават през мелачка за месо или се пасират. Доматите също се смилат, като задължително се отделят люспите и семките. Патладжаните се изпичат, обелват и също се смилат. Морковите се сваряват и също се смилат. Сложете доматения сок да се извари на котлона, докато обемът му намалее наполовина. След това добавете останалите зеленчуци, олиото, солта и захарта на вкус. Подправките се слагат накрая. Класическите подправки за лютеница са черен пипер, кимион или чесън и магданоз. Лютеницата е готова тогава, когато не се разлива, след като я сипете в чиния. Другият вариант да я пробвате е като направите път през средата й. Ако той остане, значи сте уцелили гъстотата. Готовата лютеница насипете в бурканчета, затворете ги хубаво и ги изварете за 15-20 минути в голям съд.

Пържена лютеница

46-2Необходими продукти:
15 кг домати от продълговатите
10 кг червени чушки
5 кг патладжан
1 л олио
1 каф. ч. сол
2 каф. ч. захар
подправки на вкус

Начин на приготвяне:
Чушките се изчистват от семенниците, опичат се и се обелват. Патладжаните се изпичат и обелват, след което и те, и чушките се смилат с мелачка за месо или кухненски робот. Доматите се смилат отделно, люспите и семките се махат по желание, но могат и да се оставят. Доматената каша се изварява на силен огън поне 40 мин., като щом започне да се сгъстява, се бърка, за да не загори. След това се добавят смлените чушки и патладжани, които се варят още около час. Сместа трябва да се бърка. Гъстотата е получена, когато с бъркалката направите следа в тавата по дъното и тя остане, без да се затвори. Тогава сипвате олиото и продължавате да бъркате още около час, вече на по-слаб огън. Внимание – пръска! Пробвате пак със следата по дъното и ако ви се вижда готово, слагате солта, захарта и подправки по желание. Разбърквате и изчаквате още малко да се разтворят. Сваляте от огъня, оставяте да поизстине, насипвате в буркани и ги изварявате 15-20 минути.

Мързелива лютеница

admin-ajaxНеобходими продукти:
3 кг червени чушки (може да има и зелени)
2 кг домати
1 кг патладжан
600 г моркови
2-3 глави кромид лук
2/3 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. оцет
1/3 ч.ч. червено вино
3 с.л. сол
1 и 1/4 ч.ч. олио
1 глава чесън
1 и 1/2 връзка магданоз,
подправки по желание (черен пипер, кимион)
няколко люти чушки по желание

Начин на приготвяне:
Всичко се слага сурово. Обелете патладжана и го нарежете на едри кубчета. Посолете леко и оставете да се отцеди. Доматите попарете за 3-4 минути и обелете, нарежете на едри парчета и също леко посолете. Оставете на наклонена повърхност, за да отделят известно количество вода, която ще трябва така или иначе да се изпари във фурната. През това време измийте и почистете чушките и морковите и ги нарежете на парчета. Почистете и нарежете на парчета и лука. Слагаме зеленчуците в голяма и дълбока тава. Прибавяме отцедените домати и патладжани и поръсваме със солта, захарта, оцета, виното и олиото. Объркваме цялата смес и слагаме да печем на средна скара във фурната, която е нагласена на максимални градуси. Покриваме с алуминиево фолио, за да не изгарят зеленчуците. То не бива да уплътнява тавата, защото целта е водата да се изпарява. Пече се, докато сместа остане на мазнина (2-3 часа), като се разбърква 2-3 пъти. Махнете алуминиевото фолио, прибавете обеления и нарязан на филийки чесън и печете още около 10 мин. Сега е моментът да добавите черен пипер, кимион или друга подправка по ваш вкус. Извадете тавата от фурната и започнете да пасирате зеленчуците с пасатор за горещи продукти. Ако нямате такъв, изчакайте зеленчуците в тавата да изстинат и тогава пасирайте. След като сте получили гладка смес, добавете измития и нарязан на ситно магданоз. Можете да го сложите и преди пасирането. Готовата смес насипете в чисти, сухи бурканчета, затворете и стерилизирайте за около 15-20 минути. Извадете и обърнете бурканите с капачката надолу.

Лютеница от тиквички

46-4Необходими продукти:
4 кг тиквички
4 кг червени чушки
3 кг домати
1 кг моркови или по-малко
1 ч.ч. олио
2 с.л. захар
сол – на вкус
1/2 връзка магданоз
чесън – накълцан, по желание

Начин на приготвяне:
Изпечете, почистете и обелете чушките. Сварете тиквичките, след което ги отцедете от излишната течност през тензух. Сварете морковите. Доматите смелете през мелачка, отделяща люспите. След тях смелете и останалите зеленчуци заедно с тиквичките. Сложете сместа от всички смлени зеленчуци в съд с широко дъно да ври, докато се сгъсти, като бъркате редовно. Към края добавете запърженото олио, сол, захар и накълцан чесън по желание. Преди да разсипете в бурканчета, объркайте лютеницата с накълцан магданоз. Напълнените и добре затворени бурканчета стерилизирайте за 20-30 минути.

Фаворити на седмицата

Селска лютеница

46-5Необходими продукти:
13 кг червени чушки
700 г олио
2 буркана доматено пюре
1 бурканче мед
сол на вкус
1 пак. черен пипер

Начин на приготвяне:
Първо се махат дръжките и семената на чушките, измиват се добре и се пекат върху печка. След като поизстинат малко, се белят и мелят на много ситно. Слагат се в голям казан, добавят се доматеното пюре, медът, черният пипер и сол на вкус. В отделна тенджера се изсипва 700 г олио и се загрява много добре. След това олиото се изсипва в казана и се разбърква добре, докато сместа го поеме. Оставя се за около 10-15 минути и се слага в буркани, които се варят 20 мин., изваждат се и се оставят обърнати.

Айвар

46-6Необходими продукти:
20 червени чушки
3 големи патладжана
2-3 глави лук
6 скилидки чесън
1 каф. ч. олио
3 с.л. оцет
сол на вкус

Начин на приготвяне:
Изпечете чушките и патладжаните, които трябва да са приблизително равни количества. Обелете ги, като отстраните и дръжките/семките. В дълбока тенджера сложете олиото, захарта и солта, кипнете ги. Запържете едро нарязания лук до омекване, а накрая добавете и скилидките чесън. Сложете патладжана и разбъркайте. След 5 минути добавете чушките. Сложете сол и черен пипер. Намалете котлона и бъркайте около час и половина. Сгъстява се бързо, понеже няма домати. Пасирайте всички продукти заедно и добавете оцет на вкус. Разсипете айвара в бурканчета, като гледате да не вкарвате въздух. Затворете ги и съхранявайте на хладно. Можете и да ги стерилизирате за 20 минути, за да траят цяла зима.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Нищо няма да пека. Лютеница с патладжани не ям. Имам си замразени червени чушки в хладилника. Като искам,ще си готвя с тях.

  2. Какво ще готвиш със замразените чушки? миш маш ипи пълнени със сирене? нищо друго.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.