Възрастните европейци трупат спестявания

Повечето хора трупат пари от страх да не прекарат последните си дни в бедност.

Много ниските лихви подхранват страха на пенсионерите

Не знаят колко ще им струва грижата за тях

Тези средства биха дали тласък на икономиката, ако бъдат инвестирани

Спестяванията скочиха по време на пандемията, особено сред по-възрастните европейци. Barclays изчислява, че възрастните са натрупали свръхспестявания от 600 милиарда евро. Те със сигурност биха дали тласък на европейската икономика, ако бъдат инвестирани. И все пак повечето наблюдатели вярват, че голяма част от парите ще останат неизразходвани.

Какво стои зад това спестяване? Много ниските лихви означават, че се нуждаете от по-големи спестявания, за да постигнете дадено ниво на пенсионен доход. Базовият лихвен процент на Английската централна банката е само 0,1%. Това означава, че получаването на годишен лихвен доход от 10 000 паунда (13 951 долара) изисква спестявания от 10 милиона паунда. Когато ставката бе 5%, както беше преди световната финансова криза през 2008 г., тази сума можеше да се получи от спестявания за едва 200 000 лири, и с много малък риск. Математиката не може да направи сметката, когато лихвените проценти са отрицателни, каквито са в еврозоната сега, и вашият капитал всъщност се ерозира с течение на времето.

Ниските лихвени проценти подхранват страха сред пенсионерите (и тези, които са напът да се откажат от ежедневната си работа), че спестяванията им няма да растат и в крайна сметка ще останат без пари. Така че мисълта за набутване на този капитал е неприятна и може да доведе до прекомерна предпазливост.

Това проблемно въздействие на ниските лихви предхожда Covid. Проучване от 2017 г. показа, че много американски пенсионери продължават да трупат спестявания дори след пенсионирането си. Хората, навлизащи в 80-те си години, са по-богати, отколкото в 60-те и 70-те си години, дори след приспадане на инфлация, най-вече защото не харчат толкова, колкото богатството им е можело да позволи. Всъщност най-богатите са харчели с 53% по-малко, отколкото биха могли.

Друга причина за това нежелание да се харчат спестявания е, че хората все повече биват карани да поемат целия риск при осигуряване на пенсионирането си.

В миналото най-щастливите пенсионери имаха индексирани с последната заплата пенсии, които осигуряваха редовен, гарантиран доход. За по-голямата част от останалите продуктите с гарантиран анюитет можеха да репликират индексирания доход, на определена цена. Така или иначе, винаги знаехте колко можете да похарчите всеки месец и нямаше риск спестяванията ви буквално да “свършат”.

Днес хората по-често поемат целия риск, като инфлацията и волатилността на пазара, да не говорим за вероятността просто да “надживеят” парите си. Проблемът е, че прекомерната предпазливост може да навреди на спестителите и икономиката. В крайна сметка пенсионерите живеят по-скромно от необходимото поради страх да не останат без пари. В същото време икономиката не успява да се възползва, тъй като тези с най-много пари са най-малко склонни да харчат.

Наличието на план може да помогне за първото. Независимо дали става въпрос за нещо, което сте създали сами в електронна таблица, или за продукт от скъпо посещение при финансов съветник, вие искате да получите точна прогноза за това какво можете да си позволите да похарчите, за да се почувствате по-комфортно, напипвайки тези спестявания.

Друга форма на доход, която често се пренебрегва във Великобритания, е държавната пенсия. Една четвърт от пенсионерите, особено жените, не успяват да си гарантират, че ще получават пълното обезщетение. Държавната пенсия се увеличава по сложна формула, която често ѝ позволява да бъде актуализирана с повече от инфлацията. Понастоящем правото на пълна пенсия носи 9 339,20 лири годишно.

Разбира се, една от причините хората да трупат кеш в напреднала възраст е, защото никой не знае колко ще им струват грижите за тях. Повечето хора залагат на предпазливостта от страх да не прекарат последните си дни в бедност.

Така че, ако правителството изпълни обещанието си да осигури известна сигурност относно разходите за грижи, много вероятно е мерките да се изплатят, като освободят излишните спестявания.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Капитал и пазари