Пролет пукна, ние още не… Всички слухове за край на нацията са силно преувеличени

881 жертви на коронавируса във Великобритания за денонощие

Роб Лоу: Супергероите са в спасителните служби Звездата играе главна роля в „911: Тексас”

Страните от ОПЕК + са се договорили да намалят производството на петрол с 23%

Проф. Радка Аргирова, председател на българското дружество по вирусология, пред “Труд”: Без дисциплина ще станем Ломбардия след празниците

Орбан удължи извънредното положение в Унгария за неопределено време

Прототип на българска ваксина срещу COVID-19 може да бъде готов до 1 година

Доц. д-р Атанас Мангъров пред “Труд”: За лечението на COVID-19 няма доказателства

СЗО ще поиска 1 млрд. долара за борба с коронавируса

90% от сиренето – от българско мляко Свинско и зеленчуци задължително от местни ферми

Дават евтини кредити на туроператорите Със средствата ще се връщат пари за предплатени ваканции

Живко Тодоров оглавява ББР (обзор) БНБ одобри назначението на 2 април

Боян Магдалинчев: Никой не се е възползвал от уязвимостта на системата за разпределяне на дела

Да откажеш на „Манчестър Юнайтед“

Търсят кой да прави оглед на язовирите До 15 април събират оферти за почистване на наноси от Панчарево

В „Трезора на Апокалипсиса“ има над 1 млн. семена Хранилището на Страшния съд в Свалбард пази зърнени култури от цял свят

Тук се съхраняват зърнените култури.

Гигантската структура е в състояние да оцелее след глобално наводнение, цунами, земетресение, падането на огромен астероид, дори световна ядрена война

“Нощта не е страшна за тези, които са си осигурили запаси”, пише преди хиляди години неизвестен викинг. Някои народи, включително и викингите, добре знаят какво значи полярна нощ, а тези, които не си осигуряват запаси за нощта (т. е. за зимата), имат много малък шанс да дочакат пролетта.

Ако тръгнем по следите на древните викинги далеч на север, в средата на Северния ледовит океан ще открием група от големи скалисти острови. Норвежците наричат това място Свалбард, тоест Студени планини, а холандският мореплавател Уилям Баренц (този, на когото е кръстено Баренцово море) дава на тези негостоприемни земи името Шпицберген, т. е. Остри планини.

Климатът тук е суров, полярната нощ продължава 84 дни, живеят малко хора – под 3 хиляди души. Свалбард е един от най-слабо населените райони в света. Уникалната особеност на тези места е, че практически няма микроби в местния въздух, следователно органичните материали (дърво, хартия, плат и т. н.) не се разпадат и не остаряват. Сграда, изоставена от хората преди 40-50 години, изглежда сякаш е напусната едва вчера!

На брега на залива Адвент фиорд, високо на планинския склон, е разположена една от най-невероятните структури в света. Отвън се вижда само входната врата, но истинските размери на конструкцията са много впечатляващи. Специално хранилище е вкопано в планината близо до селцето Лонгийрбин в архипелага Свалбард, на около 1000 километра северно от континентална Норвегия и на още толкова южно от Северния полюс. Летището на Свалбард е най-северната точка на света, обслужвана от редовни полети – обикновено по един на ден. Четири месеца в годината островите са потънали в пълен мрак.

Зад вратата на хранилището се отваря дълъг (над 120 метра) коридор, който е защитен с 5 дебели стоманени врати. Тази структура е в състояние да оцелее след глобално наводнение, цунами, земетресение, падането на гигантски астероид, дори световна ядрена война! Какви съкровища се съхраняват в това помещение? В зала, скрита дълбоко в скалите, при постоянно ниска температура (минус 18 градуса), запечатани в специални четирислойни пакети се съхраняват… семена! Дълбоко замръзналата земна маса и твърдите скали са сигурна гаранция, че – дори без електричество – растителните мостри ще останат замразени.

Конструкцията се нарича “Световно хранилище за семена Свалбард”. Тук са събрани семена от цял свят – почти милион образци – преди всичко семена от култивирани растения: ръж и пшеница, грах и ориз, картофи и елда, ямс и маниока, просо и сорго, захарна тръстика и банан…
Строителството на хранилището е изцяло субсидирано от норвежкото правителство като начинание “в служба на човечеството”, а Норвегия всяка година допринася с финансиране за хода на проекта. Всички съхранявани семена остават собственост на страната или институцията, която ги е изпратила. Не се допуска смяна на собствеността, макар че всички семена трябва да бъдат достъпни след допитване до изпращащата страна.

Всички нови образци, които постъпват в хранилището, са представени от по петстотин семена и са дубликати от други световни генни колекции. Те са плътно опаковани в пакети и се намират в специални херметично затворени съдове. Ниските температури и ограниченият достъп на кислород забавят процеса на стареене на семената. Растителните култури щателно се избират на базата на устойчивост към болести и пригодност към климата.

В момента огромният хладилник приютява почти 1 милион уникални растителни разновидности, а има капацитет за 4,5 милиона образци, т. е. около 2 милиарда зърна. Това е предостатъчно, защото всъщност всички известни растителни видове, използвани за храна от човека, са само около 1,5 милиона. Въпреки че семената са в безопасност за десетилетия и при много по-високи температури, тази, при която са съхранявани, е около минус 18 градуса по Целзий. На арктическия студ се разчита да ги запази за много дълго време дори в случай, че охлаждащите системи откажат и не могат да възстановят работата си. Иначе казано, предвидени са всякакви сценарии от холивудски филми за края на света.

Организацията по прехрана и земеделие към ООН (ФАО) нарича норвежкото хранилище един от най-иновативните и запомнящи се проекти в историята на човечеството. Разходите за изграждане на съоръжението за съхранение са в размер на 9,6 милиона щатски долара.

Повечето хора са оптимисти и вярват в най-доброто. Никой не иска да мисли, че някаква глобална катастрофа може да застраши нашата планета – световна ядрена война, рязка промяна в климата, изригване на свръхвулкан или падане на гигантски астероид, подобен на този, който е унищожил динозаврите преди 65 милиона години. Все пак, ако такава катастрофа се случи, семената в хранилището трябва да помогнат на оцелелите да възстановят растителния свят на нашата планета, да сеят отново нивите и да започнат да правят хляб.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.