Генерал Данчо Дяков пред „Труд“: В Националната служба за охрана не работят слуги

Мит е, че шпионираме политиците, които пазим

Преди да оглави Националната служба за охрана (НСО), ген. Данчо Дяков беше шеф на военна полиция и образцов армейски офицер. Коя работа повече му харесва и го кара да се чувства по-полезен? Приел поканата ни за интервю, генералът отговаря на всеки от въпросите след секунда замисляне, при което навежда глава и я вдига с усмивка, оставяща у събеседника чувството, че може да му се довери. „Не знам коя работа ми харесва повече – казва, -но настоящата определено ми допада. Тя никак не е лека, но е ново предизвикателство за мен, с нови цели, като основната е да вдъхна на колегите по-голяма увереност и усещане за справедливост в служебен аспект. Според мен е добре човек да следва нови хоризонти и да има винаги предизвикателства пред себе си. Така животът е пълноценен.“

- Ген. Дяков, изглежда, че по време на европредседателството НСО свърши добра работа. На нашите държавници и гостите от ЕС и косъм не им падна от главата, и „една кола не загасна“, както премиерът каза. Лесна работа ли е това?

- И моята оценка във връзка с европредседателството е висока – колегите бяха задружни, проявиха професионализъм, колегиалност и себеотрицание - нито един не пожали време и усилия за изпълнението на поставените задачи. А те бяха много – осигурявахме сигурността на десетки мероприятия, охранявахме високопоставени наши и европейски държавници, срещите на върха на ЕС и „16+1“. Всичко бе изпълнено при отлично взаимодействие с МВР и другите служби, с уважение и респект към гостите, и с внимание да не се нарушава ритъма на живота в столицата. Не беше лесна работа. Зад видимата й част стои подготовка и организация – те са в основата на добрия резултат.

- Наричат НСО „Преторианска гвардия” на властта. Един ваш предшественик това го обиждаше. На вас как ви звучи?

- Вероятно на някои терминът „Преторианска гвардия“ им звучи в негативен исторически план. Но днес живеем в демократично общество, в 21-ви век и няма как да говорим за диктатори и насилствена власт. Ако наричат НСО „Преторианска гвардия“, то би трябвало да е в смисъл на елитна част, която осигурява охраната на висшето държавно ръководство и официални гости. Аз не се дразня, като наричат службата по един или друг начин, но не мога да се примиря с обидни квалификации. Те са несправедливи спрямо труда на колегите. За да изпълняват служебните си задължения, те трябва да са добре оборудвани и да притежават специални умения, които придобиват ежедневно с физическа, тактическа, стрелкова, психологическа подготовка, с курсове за помощ на пострадали и т.н. Знаете ли, че много пъти колеги са спасявали ранени в катастрофи в миговете, решаващи за живота им?

Няма смисъл да се връщаме толкова назад в историята – при римските императори и охраната им. Структури, сходни на нашата е имало и в Първата, и Втората българска държава, в които ръководство е било силно охранявано. Ние приемаме, че нашата служба е създадена на 30.08.1879 г. с указ №28 на княз Александър I Батенберг и оттогава изпълнява задачите си. Може би е по-точно да се нарича Служба за държавна охрана, но тъй или инак, тя е съществена част от системата за защита на националната ни сигурност. Да ви разкажа ли как минава денят на един наш служител?

- Как?

- Ставаш сутрин, ако въобще си лягал. Обличаш се – не просто прилично, а в повечето случаи с костюм, вратовръзка. Отиваш на работа –в президентството, в МС, в НС, в непосредствена близост до държавните ръководители, които охраняваш. Когато отиват от едно място на друго, осигуряваш транспорт, маршрут, безопасност и бързина на придвижването. Осигуряваш мерки за сигурност на мероприятия с много хора, в зали, хотели, летища. Постоянно си под напрежение и стрес. Приключва работния ден и се прибираш, но кога – зависи... Пропускаш семейни празници, рождените дни на децата, които растат. Ако някой ден си свободен от задачи, началниците са ти осигурили обучение, изпити, тренировки всякакви... Излизаш в отпуск, но когато служебните задължения позволяват... За всичко това е нужна амбиция, отдаденост и вяра - в собствените сили, в колегите и в смисъла на това, което правиш.

- До 2015 г. НСО работеше без закон. Не ни беше ясно какво точно прави и я натоварихме с лошата слава на живковото УБО. Давахте ли си сметка за това, когато приехте да й станете началник?

- Повечето от колегите са били деца или не са били родени преди 30 г., когато България тръгна по пътя на демокрацията. Те само са чували или чели за УБО. А също и аз, макар, че не съм чак толкова млад. Знам, че правилата в НСО преди 2015 г. са били сходни с днешните. Разбира се, сега, когато имаме закон, нещата са по-пълно регламентирани и това е добре и за служителите, и за обществото. Аз бях наясно какви отговорности поемам като началник. Е, не съвсем, честно казано. И преди да встъпя в длъжност положих много усилия да си изясня спецификата на службата. Никога не съм смятал, че ставам началник на служба, натоварена с негативно обществено отношение. Напротив, винаги съм бил уверен, че НСО е с висок престиж и у нас, и сред чуждестранните ни партньори. Това го виждам всеки ден, потвърждава се.

- Внесохте ли в НСО промени, като застанахте начело?

- Преди да встъпя в длъжност, бях запознат от президента с най-важните проблеми. Знаех и кои са най-наложителните промени за справяне с тях. Започнахме процес на подмладяване на личния състав. Бяха освободени около 20 служители, отдавна навършили пенсионна възраст. Те си тръгнаха с достойнство, изпратени с уважение от целия колектив. Това е процес, който ще продължи поне до края на годината. Със заповеди направих изменения в някои вътрешни правила, свързани с кадрите. С колегите обсъдихме Закона за НСО и имаме идеи за промени. Правим преглед на структурата. Можем да оптимизираме състава - да намалим ръководителите, а да увеличим изпълнителите. Умерен оптимист съм. Вярвам, че ще постигнем резултати. Обсъждал съм го с президента, от него имам пълна подкрепа за промените. И парламентарните комисии – по отбраната и по контрола над службите изразиха подкрепа и добронамереност към идеите ни.

- В Интернет има доста клипове с коли на НСО, които хвърчат по пътищата като торпеда, страховито е да ги срещнеш...Няма нови напоследък. На шофьорски курс ли пратихте колегите си?

- Всеки живот е ценен. Задача на колегите е да пазят живота и здравето както на охраняваните лица, така и на останалите. Смея да твърдя, че те са от най-добрите шофьори на пътя. Не само защото притежават най-високите категории като водачи, но и защото подготовката при нас е непрестанна, включително за реакция в екстремни ситуации. Наблягаме на дисциплината, сутрин се прави технически преглед на автомобилите, а шофьорите минават на дрегер за алкохол и други упойващи вещества. Не смятам, че аз съм причина за някакво различно поведение на пътя от тяхна страна. Не мисля, че времето започва от мен и сега.

- Твърди се, че в дългоочаквания закон за НСО са останали лошите практики на бившето УБ0, като например слугинските. Помним как офицери от НСО разхождаха дакела на Соколов, пазаруваха на министершите и караха любовниците им на фризьор... Вие заварихте ли нещо подобно?

- Категорично не. В Закона за НСО има някои пропуски, непрецизни норми. Но ако някой твърди, че в него са регламентирани слугински функции на службата, ще кажа че това не е вярно. Ще кажа дори, че е тенденциозна лъжа. В НСО работят достойни мъже и жени. Не работят слуги! Не бива да бъркаме уважението и респекта към държавното ръководство, европейските и световните лидери с раболепието и слугинажа. А какво е ставало преди 10, 20 и повече години не мога да кажа. Не знам.

- Сравнете вашите правомощия с тези на колегите ви от Сикрет сървиз, за които се разказват легенди. Те служат ли като портиери, сервитьори и камериерки?

- Това, което знам за Сикрет сървиз, руските и китайските служби за охрана, е, че те наистина са на топ ниво. Колеги споделят, че при посещенията на президентите на Русия и САЩ у нас, службите им са пристигнали тук с пълни екипи – автомобили и шофьори, монтъори, лекари, севитьори. Съгласно принципа за непрекъснатост на охраната служителите са денонощно на разположение при официални визити. За тях е важно да си свършат работата добре и по възможност незабелязано, пък дори и служителят на пост да бъде наречен „портиер“ от някой.

- Ами вашата стопанска дейност – поддържането на резиденции, ловни стопанства? Не трябва ли да се отървете от нея и тя да мине към някоя дирекция на Министерския съвет, примерно казано?

- Като началник на НСО аз предприех прехвърляне на управлението на стопанство „Кричим“ на друга държавна структура. Това е една от промените, които направих. Имам такива идеи и за други имоти – поддръжката им е задача, несвойствена за службата. И отнема доста ресурси.

- Предполагам, знаете, че на хората у нас им се зловиди цяла армия с бригадни генерали да пази властта, след като апаши бият и грабят бабите по селата, където пукнат полицай не се мярка. Прави ли са, според вас?

- Кой съм аз, за да давам оценка на хората дали са прави или грешат? Но дали наистина хората смятат така? В НСО само аз съм генерал - това разбира се, е опит за шега. Сериозно: службата като личен състав е далеч от понятието армия. Ако назад в годините е имала 5 или 10 хил. служители, днес сме твърде далеч от тези числа. Аз, като човек и офицер, бих искал да мога да осигуря 100-процентова сигурност на всеки българин. Това го искат всичките ми колеги – всички имаме баби, дядовци, родители и искаме тяхната и нашата сигурност. Като изпълняваме задачи по сигурността на масови мероприятия, ние се грижим за безопасността на всички хора там. Моля тези, които коментират негативно нашата служба: не ни противопоставяйте на хората в България - не е честно и спрямо тях, и спрямо нас.

- Едно подозрение тегне отдавна над държавните гардове – че подслушват политици и правят компромати по поръчка на силни на деня. Сигурен ли сте, че НСО не служи за политическа употреба сега?

- Мит е, че НСО шпионира охраняваните лица и се занимава с компромати. Службата няма нито законови, нито финансови, нито технически възможности да подслушва, а писането на компромати е недостойно упражнение, което даже не подлежи на коментар. Нашите служители са достойни хора, български офицери и сержанти, а не някакви доносници! Службата ни е деполитизирана, ние не служим за политическа употреба. Служим на държавата. Ще положа максимум усилия, за да не допусна каквато и да е форма на доносничество. Това не е моят стил на работа и на човешко поведение.

- Колко обществено значими фигури пазите по сигнали за заплахи?

- В закона е записано, че в мирно време, по решение на законово определена комисия се осигурява охрана на лица, свързани с националната сигурност, посегателството спрямо които би подронило, отслабило или създало затруднения на властта в републиката. Тези застрашености произтичат от сигнали до комисията. Част от информацията за това е класифицирана...Опасявам се, че въпросът, свързан с нея, измества същината на нашата работа. Ние охраняваме президента, министър-председателя, председателя на НС, вицепрезидента, главния прокурор, осигуряваме специализиран транспорт на министрите, конституционните съдии и председателите на върховните съдилища, предишни президенти и др. Тази година осигурихме охрана на всички европейски лидери и държавни ръководители - Меркел, Макрон, Мей, Курц, Орбан и останалите, на Ердоган, на лидерите на балканските страни, на китайския министър-председател, еврокомисарите и шефовете на висшите европейски институции.

- Чуваме, че пазите сега и главния прокурор Цацаров, и депутатите Пеевски и Цветанов, и Ахмед Доган... Грешим ли за някой от тях?

- Грешите, да.

- Каква комисия решава дали големецът е застрашен реално, или симулира заплаха, защото му се вози в брониран мерцедес с охрана?

- Комисията се състои от началника на НСО, председателя на ДАНС и главния секретар на МВР. При необходимост в нея се включват и ръководителите на „Военна информация“ и агенция „Разузнаване“. Съставът й е професионален, в нея не може да става въпрос за еднолични решения. Тя определя вида, обхвата и срока на предоставяната охрана. Мит е това, че може сам да си поискаш охрана или „брониран мерцедес“, както казвате. Лично аз смятам, че правилата, които спазваме, невинаги осигуряват комфорт на охраняваните – те следва също да спазват правила, да изпълняват указанията ни за безопасност. Пък и като чета какви луксозни коли вървят по пътищата ни, мога да ви кажа, че колите на НСО не са от най-скъпите, нито от най-новите.

- На предизборни събрания някои политици се явяват, пазени като колумбийски наркобосове от 7-8 гардове. Това служители на НСО ли са само, или са подсилени от частна охрана?

- Не знам кого визирате и кога се е случило. Откакто съм началник, охранявано от нас лице не е участвало в предизборни събрания. Охраната не се влияе от вида на мероприятието, пък било то и предизборно. Да, видът на мероприятието е от значение за мерките за сигурност, но предвид това дали е на открито или в зала, дали присъстват ограничен или неограничен брой лица и т.н. Няма как да коментирам конкретни мерки, средства и методи на нашата работа, защото може да компрометирам изпълнението им. Но, ако бъда искрен - вече чух, че когато има избори, нашата работа се увеличава значително.

- Законът дава ли ви достатъчно правомощия, за да пазите качествено хората, които сме избрали да ни управляват?

- Да. Той има някои слабости и съответно нужда от някои изменения, но те не се отнасят до правомощията на служителите.

- Докъде се простира правомощието ви да арестувате?

- Арестуването в закона се нарича „задържане на лице“. Едно лице може да бъде задържано от офицери и сержанти, когато е извършило посегателство срещу някой охраняван човек или обект, или когато с действия или с предмети създава опасност за тях и са изчерпани останалите законови средства – да го поканиш да напусне зоната, да му отправиш предупреждение и т.н. Задържане се реализира, когато наблизо няма орган на МВР. То трае до пристигането на служители на МВР, които незабавно се уведомяват. В закона са разписани правилата, по които задържането става и как да се осигурят правата на задържаните. Откакто съм началник, такива случаи нямаме.

Нашият гост

Данчо Дяков е роден през 1965 г. в с. Скобелево, Хасковско. Завършва Военния факултет на ВИФ (1987), Военно-полицейско училище на Армията на САЩ(1997), Висшата школа на Френската жандармерия (2001), стратегически курс за ръководни кадри в Европейския център за изследвания на сигурността “Джордж Маршал”, ФРГ и Военната академия “Г.С. Раковски” (2016). Службата му в БА започва като щабен офицер в 49-ти мотострелкови полк в Симеоновград. През 1992 постъпва в новосъздадената “Военна полиция”, а през 2009 я оглавява. През 2011 е произведен в звание “бригаден генерал”. От 2013 до 2016 е пом.-началник щаб в Съвместното командване на силите на НАТО в Брунсум, Холандия. От 2016 до 2018 е съветник на върховния главнокомандващ на въоръжените сили по военната сигурност. С Указ на президента от март 2018 е назначен за началник на НСО и повишен в генерал-майор.

Бел. авт: Вчера, два дни след нашия разговор с ген. Дяков, дойде тъжната новина, че около 9 часа на плажа в Отманли е намерено тялото на служител на НСО. Помолен за коментар, генералът каза: “Позволете ми чрез “Труд” да изкажа искрените съболезнования на близките на моя колега. Той не е бил на работа към момента на инцидента, но аз със заповед веднага назначих служебна проверка. Образувано е досъдебно производство от компетентните органи Не са открити следи от насилствена смърт при огледа на местопроизшествието.Предстоят експертизи и други следствени действия.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта