На 21 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 21.11.2019

Доналд Туск е новият председател на ЕНП

Американският държавен секретар Майк Помпео е похвалил България за сделката за F-16

Бойко Борисов е благодарил на Манфред Вебер за призива му да се свали мониторинга върху България

Москва върнала на Украйна повредени кораби

Борисов: С Ангела Меркел вярваме, че ЕНП трябва да запази лидерските си позиции в ЕС

Премиерът Борисов е поканил Себастиан Курц в България

Свалките пречат на успеха в тениса

5 години плащаме за отнето предимство Цената на „Гражданска” ще нарасне с 240% за няколко бири

БАБХ изтегли от пазара пушена скумрия и домашен свински суджук заради листерия

Дервиши се завихрят в НДК „Сема” - ритуал и спектакъл в едно

Под земята печатат нови паспорти До края на годината се разбира кой ще прави картите с чип

Признаване на разходи за служебен автомобил

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 21 ноември 2019

Горан Симеонов, председател на Асоциацията на разузнавачите, пред „Труд“: Студената война е вече в разгара си Ердоган се оказа най-подготвен за срещата във Варна

Студената война не се задава, тя е вече тук и е в разгара си. Така смята Горан Симеонов, разузнавач от кариерата със забележителен опит като резидент в чужбина и шеф на турското направление в българската разузнавателна служба. „Толкова много руски шпиони не са експулсирани и в периодите на най-голямата конфронтация между източния и западния блок“, казва той. Според него за момента трябва да оценим положително умерената позиция на премиера Борисов в световния конфликт, въпреки че за вбъдеще, поради външния натиск, трудно можем да бъдем оптимисти.

– Г-н Симеонов, чухме ви веднъж да казвате, че шпионажът не може да се раздели от политиката. Затова решихме да ви попитаме как изглежда в очите на един разузнавач срещата на ЕС с Ердоган във Варна, и виждате ли вие на хоризонта нова Студена война?
– По мое виждане срещата във Варна, въпреки скептичните очаквания, се проведе без ярко демонстриране на противоречията между участниците. И с подчертан афинитет към бъдещ диалог на всички тях. Всяка от страните в срещата достатъчно ясно заяви своите позиции по отношение на перспективите в диалога между ЕС и Турция, визовите и митническите проблеми, и най-важното – тероризма и мигрантския проблем с неговото европейско финансиране. И двете страни само заявиха своите питания и претенции. Решенията оставиха занапред. Както обобщи председателят на Европейския съвет г-н Туск, „нищо конкретно не постигнахме, но поставихме всички въпроси”. За наша радост единственият въпрос, който беше решен положително, беше въпросът дали продължава споразумението за мигрантите. Турция засега ще продължи да задържа на своя територия 3-4 млн. емигранти и ще получи останалата част дължимите й за това 6 млрд. евро.

– Седмица мина от варненската срещата, а все още много хора, незнаещи значението на учтивите изрази в дипломацията, се питат: какво всъщност казаха европейците на Ердоган?
– Най-общо, ЕС декларира, че Турция е стратегически партньор и трябва да се работи за възстановяване на диалога с него. Казано бе, че е необходимо сътрудничество по най-важните въпроси – миграцията и тероризма. Същевременно беше направен опит да се имитира твърдост в отношението към вътрешните проблеми на Турция – към погазената демокрация и продължаващото там извънредно положение след опита за преврат, към десетките хиляди арестувани и нарушенията на човешките права и свободи. Най-сериозната забележка на ЕС към Турция прозвуча във връзка с влошените й отношения с Кипър и Гърция. Нали чухте апела към Турция? „Да се бори срещу тероризма в рамките на международните правила и договори”.

– Да, чухме го. Но „опитът за имитация на твърдост“, който споменахте, не им се получи много на европейските лидери, май.
– Цялостната ми оценка е, че Ердоган се оказа най-добре подготвен за срещата във Варна. От изявленията на пресконференцията, организирана след нея, стана ясно, че турската страна не само устно е поставила всички въпроси, касаещи нейните интересите. Нещо повече – Турция е предоставила на ЕС и специално изготвени документални справки, поясняващи в детайли становищата й за тероризма, за военната операция в Сирия, и за кипърския проблем. За разлика от европейските лидери, Ердоган не само е успял да аргументира своите позиции, но им е дал и „домашно“.

– А България как се представи в ролята си на домакиня във Варна?
– Относно това домакинство аз бих ограничил своя коментар до приноса на премиера за решаване на основния, жизненоважен въпрос за България, а именно – гарантираното продължаване на мигрантското споразумение между ЕС и Турция. Това означава сигурност на южната ни граница, на този етап.

– Ами това, че премиерът се престраши да постави пред Ердоган болния въпрос за обезщетенията на ония 60 хиляди тракийски българи, които са били жертви на турски геноцид?
За всички стана ясно, че това спешно включване в срещата на някои проблеми в двустранните ни отношения с Турция, става под натиск и е една досадна формалност. Тук отново се сблъскахме с традиционната липса на стратегия и последователност в нашата политика. Отново външното министерство действаше по инерция, вадейки една чернова от 2013 г., когато тия проблеми се обсъждаха пак. От своя страна Турция извади доста по-дълъг списък от претенции към България, свързани с Възродителния процес и не само. Друг въпрос е, доколко те са основателни. В този контекст аз силно се съмнявам, че въпросите с „душевните граници” на Ердоган (с Кърджали в тях) са намерили своето достойно място в разговорите.

– Казват, че президентът на САЩ намирал всяка сутрин на бюрото си чаша кафе и доклада на разузнаването, който го подготвял за работния ден. По ваша преценка, колегите ви от ДАР добре ли бяха подготвили нашия премиер за срещата във Варна?
– Изхождайки от факта, че България е домакин на срещата, а нейният премиер е основно действащо лице, аз не се съмнявам, че всички наши специални служби са били на крак. Основно задължение на разузнаването е да информира държавното ръководство и то своевременно. За такива сериозни мероприятия то мобилизира целия си информационен и кадрови ресурс. А Турция винаги се е ползвала с особен статут в нашето разузнаване. Аз съм работил по това направление и мога ви уверя, че е така.

– Уважавам вашата сдържаност по този въпрос. Да минем сега на по-горещата тема, ако нямате нищо против. За Студената война.
– Да?

– Защо ЕС толкова остро реагира на подозренията на Англия , че Русия се е опитала да отрови там двойния агент Скрипал и дъщеря му, а си трае, когато в Турция доказано убиват журналисти, дейци на опозицията и невинни хора от други държави по волята на Ердоган?
– За двойните стандарти на ЕС много е говорено и аз трудно бих казал нещо ново. Убеден съм, че промяна няма да има, за съжаление.

– Заради скандала „Скрипал“ гонят руски дипломати от редица европейски държави и САЩ. Споделяте ли опасенията, че се задава нова световна война?
– Аз и сам, доста преди този разговор с вас, си зададох въпроса: дали 2018 година ще бъде белязана с началото на нова „студена“ или „гореща” война? Въпросителната вече падна. Опасявам се, че след последните „дипломатически“ удари между Русия и Запада, уверено вървим към изчерпване на арсенала на новата Студена война. Толкова много руски шпиони – около 120 и повече! – не са експулсирани дори в периодите на най-голямата конфронтация между източния и западния блок.

– България няма да гони руски дипломати, каза вчера нашият министър-председател.
Ние трябва положително да оценим неговата сдържана и умерена позиция, въпреки че при огромния външен, а и вътрешен натиск, е трудно да бъдем оптимисти. Генерал Никълъс Картър, началникът на генщаба на английската армия преди 2 месеца каза: „Русия е най-комплексната и ефективна държавна заплаха за Великобритания. Конфликтът с Русия може да бъде неочаквано близък, а враждебните действия може да започнат по най-непредсказуем начин.”

– Кой има най-голям интерес от скандала с отровата „Новичок“? Може би в този политически въпрос се крие и отговорът на другия, криминалния: кой отрови Скрипал и дъщеря му ?
– Нека направим все пак уговорката, че става въпрос за хипотези. Излиза, че никой освен английските служби, г-жа Мей, британския премиер и г-н Джонсън, нейният външен министър, не е запознат с „истината”. Изглежда, че г-н Джонсън има даже информация кой лично е заповядал това злодеяние – Путин. Като познаваме английската практика, а тя е твърде богата, едва ли можем да очакваме в близките години англичаните да споделят публично цялата си информация по случая. Абстрахирайки се от ”истината”, която те са открили, ние можем да я търсим в два аспекта. Във вътрешнополитически аспект интересите на г-жа Мей изискват укрепване на нейните позиции в Консервативната партия и неутрализиране на успехите на опозиционната Лейбъристка партия, с което тя да си осигури обществена подкрепа в предстоящите тежки преговори по Брекзит.

Но по-съществен е външнополитическия аспект.

– Пояснете?
– Ако погледнем на случая „Скрипал и дъщеря“, като на активно мероприятие – а има достатъчно белези, е че това – ще видим евентуалните ползи от него и то не само за Великобритания, но и за партньорите й – САЩ, НАТО и ЕС. Солидарността, която Тереза Мей получи от партньорите си и организирано задълбочаващата се конфронтация с Русия, говорят повече за активно мероприятие с англосаксонски характер, отколкото за спонтанна колективна реакция. Лично аз имам усещането за римейк на ролята на Тони Блеър в Иракската трагедия. Още повече, че мероприятието съвпада с тоталната подмяна на екипа на Доналд Тръмп. „Ястребите“ в подновения екип веднага изгониха 60 руски дипломати и закриха консулството в Сиатъл. Русия очаквано обяви, че ще действа по огледалния принцип. Така и направи – изгони и тя 60 американски дипломати, а Лавров обяви, че и консулството в Санкт Петербург ще бъде затворено, като ответна мярка. Всичко това означава завръщане към старата максима, че „руската дипломация има два съюзника – армията и флота”. А вече можем да добавим и трети – военно- космическите сили.

– Искате ли да разгледаме сега версията „ръката на Кремъл“ в отровителството със страшния „новичок“?
– Най-благоприятният вариант за организаторите на покушението над Скрипал е да се окаже, че извършителят е руски гражданин. Той, рано или късно, ще бъде докаран до състоянието на своите жертви. Новичокът ще остане в историята на шпионажа, както останаха Българският чадър, рицинът и полоният. Но основните цели на организаторите са постигнати в политическата реалност. „Западът“ – това понятие отново влезе в употреба – е консолидиран срещу „Русия на злия Путин”. Врагът е ясен. Студената война е в разгара си. Обвиненията към Русия ще бъдат разширени и модифицирани – в сферата на киберсигурността, хибридната война и събитията в Украйна, Крим и Сирия. Ще се твърди, че Русия има право да действа само и единствено на своя територия и то засега, и в съответствие с „евроатлантическите ценности“, каквото и да означава това днес. Колективният бюджет на НАТО е твърдо защитен. 975 милиарда долара! Военно-промишленият комплекс си е осигурил печалбите, докато обикновеният данъкоплатец, както му е редът, ще плаща и ще духа студената супа!

– Премиерът Борисов се е съсредоточил сега във външната политика. Дали, като лидер на държавата – европредседателка, той би могъл да повлияе някак на процесите в двата проекта – Евроатлантическия и Евразийския?
– Да бъдем по-точни. Г-н Борисов се е съсредоточил най-вече в Балканските измерения на европолитиката. Проблемът, наречен „Западните Балкани в ЕС“ е твърде сложен , за да бъде решен в рамките на едно председателство. Както се видя във Варна, не по-малко сложен е и проблемът „ЕС – Турция“. Похвални са усилията на г-н Борисов да приеме отговорности по тези проблеми, воден от националните ни интереси. Но, за съжаление, времето му е много кратко, а и дипломатическият му екип се оказва силен само в приказките и в туитър. Проблемите на Балканите са възел, завързан от Великите сили. И без участие на САЩ, НАТО, Русия и Турция те не биха могли да бъдат трайно решени. Сега Балканите се превръщат пак в поле на противоборство между Русия и НАТО. Не вярвам евентуалната по-нататъшна натовизация на региона да доведе до решаване на проблемите в интерес на отделните балкански държави. В този смисъл можем да бъдем доволни, че тези проблеми ще са извън компетенциите на българското председателство.
А относно залязващия Евроатлантически проект и Нова Евразия, бих отбелязал само едно обстоятелство. Даже 140 –годишнината на руско-турската война не успя да обедини нашите институции, за да засвидетелстват благодарност към освободителите, да покажат пред европартньорите специалните ни отношения с Русия и да ги използват като национален капитал. А при очертаващата се обстановка в света допълнителни канали за контакт на Европа с Русия ще бъдат необходими – в това съм сигурен!

– От ваши колеги знам, че България е изтеглила разузнавачите си от партньорските държави, докато те на наша територия си разузнават. От гледна точка на евроинтеграцията ние сме постъпили по-правилно. Но от гледна точка на нашето благоденствие как е?
– Въпросът за геостратегическото разгръщане на българското разузнаване е на ниво държавно ръководство. Той е въпрос на стратегическо мислене и на финанси. Близо 30 години се говори за задълбочаване на сътрудничеството между специалните служби в НАТО и ЕС. Но максимата на ген. Тодор Бояджиев „Шпиони от всички страни, обединявайте се!” успя да влезе само като шега в професионалния фолклор. По линия на тероризма има наченки на по-дълбоко сътрудничество. Но то е в застой по всички други линии. И разузнавателните служби пазят своите секрети най-ревниво.

 

Нашият гост

Горан Симеонов е роден през 1946 г. в София. Завършил английска гимназия в родния град (1965), „Външна търговия” във ВИИ „К. Маркс” (1973) и започнал работа в разузнаването, наричано тогава ПГУ – ДС. Дълги години е на дипломатическа работа в чужбина – културен аташе в Лондон и политически съветник в Анкара. Бил е резидент и ръководител на турското направление в българската разузнавателна служба. Вече трети мандат е председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (25)

 1. Много добро интервю! Г-н Горан Симеонов за пореден път доказва, че няма некадърен разузнавач от кариерата.

 2. Оказва се, че в Русия има закон, редактиран от Путин през 2006-та, който разрешава на Путин да убие Скрипал зад граница съвсем законно.

  1. Оказа се, че в САЩ има закон, според който Президентът може да бомбардира всяка страна по света, която засегне „интересите“ на Щатите. И това е законно!

  2. Оказа се, че на делото за убийството на даяна шеф на ми 6 признава, че в британия съществува лайсънс ту кил…. и за британски граждани.
   Също така, слабоумен информатор лично е видял путин в сив шушлек и тъмни цайси да се отдалечава от детската площадка с разкопчан дюкян.

 3. Оказва се, че в Русия има закон, редактиран от Путин през 2006-та, който разрешава на Путин да убие Скрипал зад граница съвсем законно.

 4. ВИНАГИ ЗАПАДНА ЕВРОПА СА БИЛИ СРЕЩУ НАС ОТ ИЗТОЧНА ЕВРОПА. НИКОГА НЯМА ДА НИ ПРИЕМАТ.АНГЛОСАКСОНЦИ СРЕЩУ СЛАВЯНИ. АЗ НЕ СЪМ ЗАПАДНОЕВРОПЕЕЦ И НЕ ИСКАМ ДА БЪДА.ГАДОВЕ.

 5. ПРИ НЯКОИ Е НАЛИЦЕ ПЪЛНО ИЗ-ФИФИ-РЯСВАНЕ И ПО ТАЗИ ПРИЧИНА КАКТО КАЗВА НАРОДА “ ДА НЕ ИМ СЕ ВЪРЗВА КУСУР “ ..САМО ЧЕ СТАНАХА МНОГО АКТИВНИ РУБЛАДЖИИТЕ ! ЯВНО СИГНАЛЪТ Е ДАДЕН И СЕГА ТРЯБВА ДА ЗАСЛУЖАТ “ ЗАХРАНВАНЕТО „.ЗАТОВА ЕФИРА Е ПЪЛЕН С ВОПЛИ И ЗАКЛИНАНИЯ , С ДРЪНКАТЕ НА ОРЪЖИЯ И СЪНИЩА ЧЕ Е ВРЕМЕ ЗА БОЙ ! САМО ЧЕ ТАКИВА “ БОЙЦИ “ НАЙ УЮТНО СЕ ЧУВСТВАТ НА ТОПЛО И ЗАКРИТО И С РАДОСТ ПРАЩАТ ДРУГИ ДА ВОЙВАТ ЗА ТЯХНАТА ИМ СВЕЩЕННА КАУЗА. !
  П

 6. ПРИ НЯКОИ Е НАЛИЦЕ ПЪЛНО ИЗ-ФИФИ-РЯСВАНЕ И ПО ТАЗИ ПРИЧИНА КАКТО КАЗВА НАРОДА “ ДА НЕ ИМ СЕ ВЪРЗВА КУСУР “ ..САМО ЧЕ СТАНАХА МНОГО АКТИВНИ РУБЛАДЖИИТЕ ! ЯВНО СИГНАЛЪТ Е ДАДЕН И СЕГА ТРЯБВА ДА ЗАСЛУЖАТ “ ЗАХРАНВАНЕТО „.ЗАТОВА ЕФИРА Е ПЪЛЕН С ВОПЛИ И ЗАКЛИНАНИЯ , С ДРЪНКАТЕ НА ОРЪЖИЯ И СЪНИЩА ЧЕ Е ВРЕМЕ ЗА БОЙ ! САМО ЧЕ ТАКИВА “ БОЙЦИ “ НАЙ УЮТНО СЕ ЧУВСТВАТ НА ТОПЛО И ЗАКРИТО И С РАДОСТ ПРАЩАТ ДРУГИ ДА ВОЙВАТ ЗА ТЯХНАТА ИМ СВЕЩЕННА КАУЗА. !
  НЕ СЪМ ЧУЛ ФИФИ ДА ГО КАНЯТ ЗА ЗАПАДНОЕВРОПЕЕЦ…….;;КАКТО И НЕ СЪМ ЧУЛ СЛАВЯНИН ДА НОСИ ИМЕ , С КОЕТО ГЛЕДАТ ОБИКНОВЕНО …..КУЧЕНЦА. ЯВНО ЛАЕНЕТО Е ЧАСТ ОТ ПРИРОДАТА НА САБАКАТА –
  БЛАГОДАРЯ ЗА ЕФЕКТИВНОСТТА , ТРУД !

 7. Какви претенции може да има свинята-ердоган към БЪЛГАРИЯ за „възродителния процес“?Че толкова много турци доброволно предпочетоха да се признаят най-сетне за БЪЛГАРИ!?Тяхните корени са чисто БЪЛГАРСКИ и БЪЛГАРИЯ е тяхната родина!Това е безспорно.Хората с турски имена сами изявиха желанието си да приемат хубавите БЪЛГАРСКИ имена и дори се гордееха,че вече не са турци!Това също е неоспорим факт!Иначе ердоган незабавно да плаща обезщетения за прогонените тракийски БЪЛГАРИ!!!!Незабавно!!!!!!Той вече е осъден за това!

  1. Кавал прост, явно си бил тогава още в детската градина щом се изказваш толкова тъпо, че всичко било”доброволно” ?! Имам още снимки на родителите си които бяха измъкнати насила рано сутрин от ДС и бяха закарани в МВР да си сменят имената- които им бяха насилствено дадени. Снимки зад завесата насила с плачещи очи и след бой! А брат ми го държаха 3 месеца в Белене до кръста в студена вода защото отказва да се разпише под гяурското си име. А танковете които нахлуха в селото ни и смазаха десетки турци да бе говорим! Плащайте си греховете калпави комунисти, защото ще дойде времето когато само ще си го вземем “доброволно”. Ти просто гяурче , ше си един от първите които ше подвият опашка и ще се скрие в миша дупка. Добре че тогава през 1985г. имаше СССР и ви пазеше задника, иначе отдавна ви се пишеше кипърският сценарий и тук в Булгаристана! А сега пак се пробвайте с имената да ви видим!

 8. Що за глупост е извода : “Даже 140 гсдишнина не …
  за да засеидетелстеуват благодарност към
  освободителите, да покажат нашите специални
  отношения…” Другарю руски слуга , благодарността на злощастна България е към руския империализъм е изразена до робско подчинение, до пренабрегване на националния интерес за задоволяване на всякакви прещевки на господарите
  ви в Москва. Готовност и предложение да се
  превърнем в Задунайска губерния е известно на
  свободния свят.Тази втълпявана робска психика ,
  ти разознавача нариш капитал. Този позор, който
  вие руската колона лепахте на България е причина
  за днешната окаяно положение. Всички нормални
  държави дори Македония и Сърбия гледат с пренебрежение към нас. Доверието към България
  е нищожно. Има ли разлика между теб и руския
  полицай станал патриарх?! Развявай позора
  Другарю..

  1. Я по – уважително с хора, които са служили за обезпечване на националната сигурност.

  2. Я по – уважително с хора, които са служили за обезпечаване на националната сигурност.

  3. Е, не станахме 16та, но станахме 27ма…
   И слушаме брюкселски джендъри заради които създадохме етническото дпс… отделно за споделянето на евроценността лъжа.

 9. ПРИ НЯКОИ Е НАЛИЦЕ ПЪЛНО ИЗ-ФИФИ-РЯСВАНЕ И ПО ТАЗИ ПРИЧИНА КАКТО КАЗВА НАРОДА “ ДА НЕ ИМ СЕ ВЪРЗВА КУСУР “ ..САМО ЧЕ СТАНАХА МНОГО АКТИВНИ РУБЛАДЖИИТЕ ! ЯВНО СИГНАЛЪТ Е ДАДЕН И СЕГА ТРЯБВА ДА ЗАСЛУЖАТ “ ЗАХРАНВАНЕТО „.ЗАТОВА ЕФИРА Е ПЪЛЕН С ВОПЛИ И ЗАКЛИНАНИЯ , С ДРЪНКАТЕ НА ОРЪЖИЯ И СЪНИЩА ЧЕ Е ВРЕМЕ ЗА БОЙ ! САМО ЧЕ ТАКИВА “ БОЙЦИ “ НАЙ УЮТНО СЕ
  ЧУВСТВАТ НА ТОПЛО И ЗАКРИТО И С РАДОСТ ПРАЩАТ ДРУГИ ДА ВОЙВАТ ЗА ТЯХНАТА ИМ СВЕЩЕННА КАУЗА. !
  НЕ СЪМ ЧУЛ ФИФИ ДА ГО КАНЯТ ЗА ЗАПАДНОЕВРОПЕЕЦ…….;;КАКТО И НЕ СЪМ ЧУЛ СЛАВЯНИН ДА НОСИ ИМЕ , С КОЕТО ГЛЕДАТ ОБИКНОВЕНО …..КУЧЕНЦА. ЯВНО ЛАЕНЕТО Е ЧАСТ ОТ ПРИРОДАТА НА САБАКАТА –
  БЛАГОДАРЯ ЗА ЕФЕКТИВНОСТТА , ТРУД !
  ТРУД -ОТНОВО НЕ СТЕ ТОЛЕРАНТНИ,ТОВА ПОЧТИ ВАША СТАВА ПРАКТИКА.НЕ ПОМЕСТВАТЕ ТОВА КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ .ТОВА СЛУЧАЙНО ЛИ Е ИЛИ ПРАКТИКА ????

 10. ПРИ НЯКОИ Е НАЛИЦЕ ПЪЛНО ИЗ-ФИФИ-РЯСВАНЕ И ПО ТАЗИ ПРИЧИНА КАКТО КАЗВА НАРОДА “ ДА НЕ ИМ СЕ ВЪРЗВА КУСУР “ ..САМО ЧЕ СТАНАХА МНОГО АКТИВНИ РУБЛАДЖИИТЕ ! ЯВНО СИГНАЛЪТ Е ДАДЕН И СЕГА ТРЯБВА ДА ЗАСЛУЖАТ “ ЗАХРАНВАНЕТО „.ЗАТОВА ЕФИРА Е ПЪЛЕН С ВОПЛИ И ЗАКЛИНАНИЯ , С ДРЪНКАТЕ НА ОРЪЖИЯ И СЪНИЩА ЧЕ Е ВРЕМЕ ЗА БОЙ ! САМО ЧЕ ТАКИВА “ БОЙЦИ “ НАЙ УЮТНО СЕ
  ЧУВСТВАТ НА ТОПЛО И ЗАКРИТО И С РАДОСТ ПРАЩАТ ДРУГИ ДА ВОЙВАТ ЗА ТЯХНАТА ИМ СВЕЩЕННА КАУЗА. !
  НЕ СЪМ ЧУЛ ФИФИ ДА ГО КАНЯТ ЗА ЗАПАДНОЕВРОПЕЕЦ…….;;КАКТО И НЕ СЪМ ЧУЛ СЛАВЯНИН ДА НОСИ ИМЕ , С КОЕТО ГЛЕДАТ ОБИКНОВЕНО …..КУЧЕНЦА. ЯВНО ЛАЕНЕТО Е ЧАСТ ОТ ПРИРОДАТА НА САБАКАТА –
  БЛАГОДАРЯ ЗА ЕФЕКТИВНОСТТА , ТРУД !
  ТРУД -ОТНОВО НЕ СТЕ ТОЛЕРАНТНИ,ТОВА ПОЧТИ СТАВА ВАЩА ПРАКТИКА . .НЕ ПОМЕСТВАТЕ ТОВА КОЕТО СЪМ НАПИСАЛ .ТОВА СЛУЧАЙНО ЛИ Е ИЛИ ПРАКТИКА ????

 11. Тези защитници на националната ти сигурност
  шпионираха само българската имиграция и преследваха успелите да прескочат телените
  мрежи. Колко много тунеядци е издържал българския народ. И ти ши си от тях борисе?!

  1. Хапчетата шизи просто неграмотно, хапчетата…

 12. Skoro USA shte obiavi – koito ne e s nas e proviv nas ! Taka se pochna predi 17 godini. Neka seki si osmisli simpatiite, BB sam si turi sudbovna otgovornost . Moiat standart e Gospodnoto Slovo , a to e Istinata ! Gospod na gordelivite se protivi !

 13. Поредният руски слуга.Или е глупак или лъжец.Защото само глупак може да смята, че Великобритания би имала изгода от убийството на бивш руски шпионин.Кой тогава действащ шпионин ще сътрудничи на британските тайни служби, щом не могат да го защитят? Единствена полза има Путин-така дава знак, че може да убие всичките си противници във всяка точка на света.Плаши както шпионите, така и опонентите си.Освен това има полза от изостряне на напрежението, защото консолидира руснаците зад себе си.

  1. Хапчетата шизи, хапчетата.
   Само слабоумна безродна отрепка може да споделя същите ценности като поръчковия дисидент на безродника луканов – росен плевнелиев…
   Он топик: доказано е, че лъжата е основна евроатлантическа ценност – омп, холандски външен министър…

 14. Единствено англоамерикаците имат полза от това убийство, но тя е само кратковременна, после ще им излезе през носовете. Храчите по умния и опитен интервюиран само по поръчка и възмездно.

 15. Тоя като разузнавач само е подслушвал и топил приятели,съседи и колеги на КГБ…нищо друго не е правил…

 16. Запада води битка за оцеляването си. В близките 20 години Запада ще изпусне от ръцете си и власт и пари. А Русия ще бъде великата сила, която ще ръководи дневния ред на човечеството. Определени кръгове на Запад знаят прекрасно това и тази е причината да изкарват Русия виновна и лоша. Каквото и да прави Запада, краят иде. Дано да не се решат на война, дано да не си мислят, че с насилие ще спрат еволюцията. Най-доброто решение за Запада е да слезе доброволно от сцената. А за -о-л-и-г-о-ф-р-е-н-и-т-е-, които симпатизират на Запада утешение няма но пък ще д-у-х-а-т- сополивия, те обичат това дело.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.