Дават 85 хил. евро за двустаен във Варна

Основните купувачи на имоти в морската столица са българи

Цените са по-високи, ако има панорамна гледка и места за паркиране

Много предпочитат обзаведените

Цените на двустайните апартаменти във Варна са средно 85 хил. евро, а средната цена на тристайните е около 120 хил. евро, показват данни на компания за недвижими имоти. В морската столица покачване на цените в рамките на година има във всички квартали. Но най-голямо е поскъпването на жилищата в районите “Гръцка махала”, около Окръжна болница, “Генерали”, “Кайсиева градина”, “Червения площад”, край Операта и “Базар Левски”.

Във Варна има предлагане на жилища в различни ценови категории в зависимост от района, в който се намират, наличието на хубава гледка, качеството на строителството и състоянието на сградата. Затова подходящ имот могат да намерят както хора с по-малък бюджет, така и такива, които са готови да дадат по-голяма сума за луксозно жилище.

Основните купувачи на имоти във Варна са българи, но имоти придобиват и много чужденци. Най-често местните жители купуват жилища за семейството си. Затова предпочитат квартали с добра инфраструктура, търговски обекти, училища и детски градини. Много хора от останалите райони на страната купуват имоти във Варна, които искат да ползват основно през почивките си. В тези случаи те предпочитат курортите край града. Голяма част от тези купувачи са жители на София.

Имоти във Варна купуват и българи, които живеят и работят в чужбина. Те искат жилище, в което да отсядат при идванията си в България или имот, в който да живеят като се пенсионират. Най-често това са хора с високи доходи. Затова избират имоти с добри локации, в квартали в близост до морето, с добра инфраструктура, с панорамни гледки и с едно или две паркоместа към тях. Все по-често тези купувачи предпочитат жилища в затворени комплекси, тъй като държат на качествено строителство и на определени удобства.

Във Варна много хора купуват имоти и с инвестиционна цел. Част от тях искат да отдават жилището под наем на туристи или студенти. В тези случаи предпочитат малки жилища по-близо до морето или до университетите. Други пък инвестират в имоти, които да оставят на децата си, а трети купуват апартаменти с цел да ги продадат след няколко години.

Целта, с която хората купуват жилище, и бюджетът, с който разполагат, определя типа имот, към който се насочват. Хората с ограничен бюджет, които са живели под наем, предпочитат напълно обзаведено жилище, за да се нанесат в него веднага. Така няма да им се налага да плащат едновременно наем, за ремонт в купения от тях апартамент и евентуално вноски по ипотечен заем. Затова най-бързо се продават обзаведените апартаменти. Хората с по-големи финансови възможности търсят големи жилища, в които могат да обособят работен кът. Те са готови да дадат по-висока сума за жилище с паркомясто, а хубавата гледка е предимство.

Взимат къщи за 2000 евро на месец

До 1000 евро за наем в морската столица

Търсят до 50 км от града

Сред основните наематели във Варна са чуждестранните студенти.

Наемите на двустайни жилища във Варна най-често са между 300 евро и 400 евро на месец, а на тристайните - между 600 евро и 700 евро, разказаха брокери на имоти. За апартаменти в идеалния център, както и в затворени комплекси, наемите са в диапазона между 700 евро и 800 евро за двустаен и около и дори над 1000 евро за тристаен апартамент. Най-високи са наемите на жилища, към които има паркомясто.

Къщи под наем търсят за около 2000 евро на месец, като предимство имат тези с повече спални.

Сред основните наематели във Варна са чуждестранни студенти. Жилища наемат и хора от цялата страна, които могат да работят дистанционно. Варна им дава възможност да работят докато са близо до морето, а наред с това могат да ползват всички предимства на големия град. Имоти във Варна наемат и много чужденци.

Голям интерес има и към покупката на къщи във Варна и районите около града. Най-голямо е търсенето на къщи във вилните зони и селата на 40-50 км от града. Хората купуват къщи край Варна както за основно жилище, така и за втори дом, където да отсядат със семейството през почивните дни. Все повече млади хора се ориентират към покупката на къща за семейно жилище вместо апартамент.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти