На 18 ноември 2018 да почерпят

Спортисти и авантюристи ни славят в Гинес Най-любопитните постижения в Книгата на рекордите

Затягат правилата за билбордовете край шосетата

Икономиката ще загуби 2,2 млрд. лева заради недостиг на шофьори Бранша чакаа поне 2000 водачи от българските диаспори

Калоян Паргов: Предсрочни догодина избори са неминуеми

Предупредителен код заради очакваните валежи в 20 области утре

Дубайските полицаи се качват на летящи мотори (ВИДЕО)

Риалити звезда се сгоди за милионерски син Пенелопе каза “да” на Иван Динев

Филмът за Силвио Берлускони препуска към екрана Режисьор е майсторът Паоло Сорентино

70 задържани на протест заради климатичните промени в Лондон

Георги Мамалев: Протестите няма да доведат до нищо добро

Сергей Лавров: „Турски поток“ може да мине през България и Сърбия

Последният ръководител на Комсомола: Промените през 89-а тръгнаха от самата БКП

Националните недоволни от съдията срещу Кипър: Трябваше да ни даде още две дузпи Според тях, шведският рефер е трябвало да отсъди поне още две дузпи

Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Двама млади готвачи преобръщат представата за българска кухня в ресторант Bulgar Всяко ястие има своя история

Двама млади и много опитни готвачи са в основата на кулинарното изкушение, което предлага българският ресторант Bulgar в хотел „Маринела“. Георги Бойковски и Николай Петров влизат в кухнята, за да възвърнат позабравените български вкусове и рецепти.

Идеята Bulgar ги събира в тандем с предизвикателството да направят нов прочит на българската кухня. Те са твърдо решени да покажат на света, че има продукти, с които може да се гордеем, и че нашите традиции и рецепти са достатъчно стойностни и по нищо не отстъпват на световното кулинарно изкуство.

Тук всяко ястие има своя история и български акцент. Красивата презентация и невероятният вкус на поднесеното ястие очарова дегустаторите на новото меню на ресторант Bulgar. Две вечери приятели и почитатели на българската кухня, сред които посланика на Индонезия в България – Астари Расджид, Любен Дилов–син, Андрей Арнаудов, проф.Мария Славова, Петя Раева, Кристина Димитрова и агент Тенев, опитаха от кулинарните изкушения.

В кухнята рецептите, по които се готви, имат за цел да те пренесат в детството. За това най-голямото предизвикателство пред двамата топ готвачи е намирането на продукти, близки до вкусовите качества от кухнята на баба. Поднесени по елегантен начин в съчетание с дизайнерския интериор, изцяло направен от естествени материали – дърво, камък и кожа, в ресторант Bulgar може да опитате пъстърва по лопушански, родопска кавърма, октопод поднесен с плосък попски боб от Куртово Конаре, скариди с мастика, чушки и пушено краве сирене или калмари с пържени краставици и брънза от родопски кашкавал.

Пътят на подготовката е дълъг. За да намерят точните продукти за реализиране на уникалните рецепти, собствениците на ресторанта търсят малките производители в България, от които купуват прясното каракачанско месо, мляко и сирене. Концептуалният главен готвач Георги Бойковски и неговата дясна ръка Николай Петров превръщат храната в изкуство.

И двамата са работили за световни ресторанти, от които са научили основни техники и рецепти, но най-важното за тях е философията, а тя е да представят традиционни български ястия в модерен авторски вариант. Ако сте компания и поръчате „Брадвата на Хан Кубрат”, ще искате да повторите. А плешката от глиган, приготвена на бавен огън с фин крем от манатарки, хрупкава кладница и сушен патладжан няма да забравите никога. Десертите са истинско пиршество за небцето и биха очаровали всеки любителна сладкото. Пържената филийка, увита в специален крем с цветя и мед, бриош, жасмин, люляк и виолетки, е истинска наслада.

Като лице на Slow food на Георги Бойковски му предстои да приготви осем степенно меню от българската национална кухня с основен акцент каракачанска овца в Норвегия, а в Европейския парламент в Брюксел ще презентира българското кисело мляко.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.